BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Τρεις περιφέρειες, πολλές συνδεδεμένες με τη νέα ΚΑΠ

Με αναθεωρήσεις και διευθετήσεις της τελευταίας στιγµής και χωρίς µια ξεκάθαρη στρατηγική για τις επιδιώξεις της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, κλείνει τα επόµενα 24ωρα η «ελληνική εκδοχή» σε ό,τι αφορά στην εφαρµογή της νέας ΚΑΠ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 19 Ιουλίου.

Τρεις περιφέρειες, πολλές συνδεδεμένες με τη νέα ΚΑΠ

3
0
Οι τελευταίες ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda κάνουν λόγο για νέα υπαναχώρηση στο θέµα των περιφερειών, µε το «σενάριο Καρασµάνη» να προκρίνει τελικά τις «τρεις ζώνες», άρα και τρια διαφορετικά επίπεδα δικαιωµάτων (τσεκ) για βοσκότοπους (χαµηλό), αρωτραία (µεσαίο) και δενδρώνες (υψηλό)

Επίσης, μαζί με την Agrenda, το Σάββατο 19 Ιουλίου κυκλοφορεί ειδικό έντυπο ‘’Προγράμματα’’ όπου περιλαμβάνεται ένας αναλυτικός οδηγός για τις νέες επενδυτικές δράσεις, τη στρατηγική και τις ενισχύσεις του ΠΑΑ 2014-2020

Συγκεκριμένα στις σελίδες του περιοδικού, παρουσιάζεται η δομή των Μέτρων της νέας προγραμματικής περιόδου, στα οποία περιλαμβάνονται οι νέες προϋποθέσεις ένταξης στα βιολογικά, οι δαπάνες που καλύπτουν οι ενισχύσεις για την ίδρυση Ομάδων Παραγωγών, οι επενδυτικές ευκαιρίες που φέρνουν τα Leader και ποιες οι ενδείξεις που θα επιδοτηθούν στο νέο πρόγραμμα για τα συστήματα ποιότητας


Τα περιεχόμενα της Agrenda είναι τα εξής

Επικαιρότητα• Συνδεδεµένη ανά στρέµµα για τα κηπευτικά ζητά η ΕΑΣ Ιεράπετρας σελ.
• Επιστρέψτε τώρα τα 387 εκατ. ευρώ του «πακέτου Χατζηγάκη», λέει η ΕΕ σελ.

Οικονομία• Στο 20% η συνολική συµµετοχή του πρωτογενούς τοµέα στο ΑΕΠ σελ. 46  
• Στο χείλος του γκρεµού η παγκόσµια οικονοµία, κατά Saxo Bank σελ. 24-25  

Επενδύσεις• Από τη Φάρµα Κουτσιώφτη το πρώτο µοσχαρίσιο κρέας µε ω3 λιπαρά σελ. 4
• Συνεταιριστές και Κινέζοι στο Τοp 10 των κορυφαίων γαλατάδων του κόσµου σελ. 3

Εμπορεύματα• Από τις χειρότερες χρονιές η φετινή για το καρπούζι Ηλείας και Αχαΐας σελ. 2
• Ψηλότερα από τα δηµητριακά στέκεται το βαµβάκι στη χρηµατιστηριακή αγορά σελ. 2


Εditorial
Οι επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή αποδίδουν µόλις το 10% των διαθέσιµων πόρων στους αγρότες και µεταφέρουν το 90% στους υπόλοιπους τοµείς της οικονοµίας. Τυχόν επενδύσεις στον τριτογενή τοµέα δεσµεύουν καθ’ ολοκληρίαν τους πόρους της επένδυσης εκεί και διαχέουν µόλις το 10%. Εποµένως εάν ενδιαφέρεται το κράτος για συνολική ανάπτυξη φαίνεται ότι ο πιο αποτελεσµατικός τρόπος είναι ο προσανατολισµός περισσότερων επενδύσεων στη γεωργία

Ο πρωτογενής τοµέας συνεισφέρει άµεσα περίπου το 4% στο ΑΕΠ, ωστόσο έµµεσα, µέσω µεταποίησης και υπηρεσιών, η συµβολή προσεγγίζει το 20% του ΑΕΠ, µε τον πολλαπλασιαστή ΑΕΠ να είναι ο υψηλότερος στην Ελλάδα και κοντά στο 5.  

Μέχρι σήµερα, τονίζει σε πόνηµά του ο δηµοσιογράφος ∆ηµήτρης Μιχαηλίδης, η ύπαιθρος αντιµετωπιζόταν ως χώρος παραγωγής και τα αστικά κέντρα ως πεδίο κατανάλωσης. Αλλά πλέον και η ύπαιθρος έχει στοιχεία καταναλωτικού δυναµικού, µε αποτέλεσµα να είναι δυνατή η λειτουργία Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Το σύνηθες κόστος της Αλυσίδας, όπως αποτυπώνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στα ακατέργαστα τρόφιµα είναι 5 έως 8 φορές (+400 έως 700% στην τιµή παραγωγού) και από την ΠΑΣΕΓΕΣ για επεξεργασµένα +1.500%!..

Εκτιµάται έτσι, ότι τυχόν λειτουργία Τοπικής Αλυσίδας θα συγκρατήσει όλη την υπεραξία των τοπικώς παραγόµενων προϊόντων στην περιοχή και θα δηµιουργήσει συνθήκες ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης. Η Τοπική Ανάπτυξη µε αυτάρκεια και βιωσιµότητα µπορεί να γίνει πραγµατικότητα. Το µόνο που χρειάζεται είναι η ικανότητα για τοπική συνεργασία, κάτι σαν Τοπικό Σύµφωνο, ανάµεσα στους παραγωγούς, τους µεταποιητές, τους διακινητές και την κατανάλωση, πάντα µε διαφορετικότητα, που να ενσωµατώνει τον τοπικό πολιτισµό.                          

Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία