BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Τετελεσμένα γεγονότα για την ΚΑΠ δεν δέχεται η ΠΑΣΕΓΕΣ

«Οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής κρύβουν πάντα παγίδες και εγκυμονούν κινδύνους», αναφέρει με ανακοίνωση της την Τρίτη 22 Ιουλίου ΠΑΣΕΓΕΣ με αφορμή την καθυστέρηση εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην κατάθεση προς διαβούλευση του εθνικού φακέλου για την νέα ΚΑΠ.

Στην ΠΑΣΕΓΕΣ η ενημέρωση αγροτών για τη νέα ΚΑΠ

3
0

«Επτά εργάσιμες ημέρες έχουν απομείνει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 01.08.2014 και ακόμα το ΥΠΑΑΤ δεν έχει αποφασίσει την αρχιτεκτονική της κατανομής των ενισχύσεων στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ (2014-2020)» επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το διακύβευμα είναι μεγάλο γιατί αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα καταβάλλονται 2 δις ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2020 και όποια απόφαση και αν παρθεί, είναι πολλά τα χρήματα που θα αλλάξουν χέρια και για αυτό η απόφαση πρέπει να είναι ακριβοδίκαιη, να εδράζεται σε στέρεες βάσεις, να αποκαθιστά αδικίες και ανισότητες και να εξαλείφει παρενέργειες της σημερινής ΚΑΠ. Εάν όλοι κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα, που είναι η κατανομή περίπου 20 δις ευρώ μέχρι το 2020 και μέσα στην απόφαση δε βλέπει ο καθένας τον εαυτό του ή την περιοχή του τότε είναι βέβαιο – και η ΠΑΣΕΓΕΣ θα συμβάλει σε αυτό- ότι έστω και την ύστατη ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει και θα πάρουμε τη σωστή απόφαση», σημειώνει.

Στην ανακοίνωση της η ΠΑΣΕΓΕΣ, επεσημαίνει ότι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, έχει κάνει αναλυτική μελέτη πάνω στη νέα ΚΑΠ, την οποία προσέγγισε με διάφορα μοντέλα προσομοίωσης και με πάνω από 30 Ημερίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενημερώνοντας τους Έλληνες αγρότες.

Η πρότασή, την οποία και σήμερα επαναλαμβάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, συνοπτικά έχει ως εξής:

  • Η στήριξη μετά το 2015 να κατευθύνεται σε όσους παράγουν. Παράγουν για την οικονομία, παράγουν για την κοινωνία και δίνουν προστιθέμενη αξία στη επιδότηση.
  • Όλη η χώρα να είναι μια περιφέρεια ανακατανομής.
  • Στήριξη της κτηνοτροφίας με αύξηση των ενισχύσεων της (από 320 εκ. ευρώ το 2015 σε 518 εκ. ευρώ το 2019. Αύξηση 62% ).
  • Τήρηση της ρήτρας 60% (ελάχιστη σύγκλιση το 2020) και της ρήτρας 30% (μέγιστες απώλειες το 2020).
  • Συμμετοχή της πράσινης ενίσχυσης στην εσωτερική σύγκλιση.
  • Στοχευόμενες συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενισχύσεις για φθίνουσες περιοχές και εφαρμογή μέτρων για μικρούς παραγωγούς.
  • Για να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη η απόφαση, πρέπει να οδηγεί σε σταδιακή σύγκλιση των ενισχύσεων χωρίς ισοπεδωτικές λογικές.

Καταλήγοντας η ΠΑΣΕΓΕΣ, καλεί τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, σήμερα κιόλας, να βάλει σε διαβούλευση την απόφασή της προκειμένου να τοποθετηθούν πάνω στην πρόταση, όχι μόνο οι αγροτικές οργανώσεις και οι Έλληνες αγρότες αλλά και οι τοπικές κοινωνίες. Παραπέρα καθυστέρηση και τετελεσμένα γεγονότα δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία