BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Δεν πιάνουν το όριο του 10% οι πόροι για τις συνδεδεμένες

Σηµαντικά χαµηλότερα από το ανώτατο όριο του 10% των συνολικών πόρων της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2015-2020, κινούνται, σύµφωνα µε επεξεργασία ειδικών αναλυτών, το ποσά που θα απορροφήσει το προωθούµενο στη χώρα µας καθεστώς των συνδεδεµένων ενισχύσεων, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Δεν πιάνουν το όριο του 10% οι πόροι για τις συνδεδεμένες

1
0

Πιο συγκεκριµένα, τα στοιχεία του εθνικού φακέλου που υποβλήθηκε στις αρχές του µήνα (1η Αυγούστου) στις Βρυξέλλες, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ελληνική πρόταση κινείται τουλάχιστον µια µονάδα χαµηλότερα (9%) από το όριο (10%) που προβλέπει ως δυνατότητα η νέα ΚΑΠ, ενώ κάποιες χρονιές υπολείπεται περαιτέρω. «Φθορά» όπως όλα δείχνουν έχουν υποστεί και τα ψυχανθή, όπου οι πόροι που διατίθενται υπολείπονται κατά πολύ απ’ αυτό που προσφέρει ως δυνατότητα το νέο κοινοτικό πλαίσιο.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι σε µια προσπάθεια «µικροπολιτικής διαχείρισης» του όλου θέµατος, οι φέροντες την ευθύνη των σχετικών αποφάσεων αντί να εξαντλήσουν τα περιθώρια δέσµευσης πόρων που προσφέρονται από τους κοινοτικούς κανονισµούς και να περιορίσουν κατά το δυνατόν τον αριθµό των προϊόντων που θα αξιοποιούσαν το καθεστώς των συνδεδεµένων ενισχύσεων, προτίµησαν το αντίθετο.

Αστοχία επιλογών

Έτσι, αντί να µιλάµε για 4 - 5 προϊόντα (όπως έκαναν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί) τα οποία θα είχαν τη µέγιστη δυνατή στήριξη από το εν λόγω καθεστώς, η χώρα µας επέλεξε να βάλει στο «καλάθι» των συνδεδεµένων 15 προϊόντα, στα οποία η σχετική ενίσχυση είναι τελικά πολύ µικρή για να τους αλλάξει τη… µοίρα στον καλλιεργητικό χάρτη και την… τύχη στις διεθνείς αγορές.

Αυτό σηµαίνει ότι συνδεδεµένες ενισχύσεις δεν θα αποτελέσουν το αναγκαίο εργαλείο για τη χάραξη µιας εθνικής στρατηγικής που θα ξεχωρίζει µε αποφασιστικότητα κάποιους κρίσιµους τοµείς της πρωτογενούς παραγωγής, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στη µεταποιητική βιοµηχανία και στο εµπόριο να κινηθούν ανάλογα.    

Όπως έχει επισηµάνει µε αναλυτικά ρεπορτάζ και πληθώρα στοιχείων από τα παραρτήµατα του εθνικού φακέλου η Agrenda µέσα στη γενική «αστοχία» των επιλογών που έγιναν, προϊόντα όπως το ρύζι, η βιοµηχανική ντοµάτα και τα ζαχαρότευτλα, µοιάζουν να ευνοούνται περισσότερο  από το νέο καθεστώς των συνδεδεµένων ενισχύσεων.

Ενδιαφέρον δείχνουν να έχουν οι προωθούµενες αποφάσεις και σε έναν δεύτερο κύκλο προϊόντων, όπως είναι τα όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση και τα ψυχανθή για τα οποία, όπως και για το βαµβάκι, υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον σχετικό κανονισµό της νέας ΚΑΠ. Ένα ενδιαφέρον σηµείο είναι επίσης τα 150 ευρώ (ανά ειδικό δικαίωµα) που εξασφαλίζει από την πρώτη χρονιά εφαρµογής του νέου καθεστώτος (2015) η «κτηνοτροφία χωρίς εκτάρια», δηλαδή «οι γεωργοί που διέθεταν ειδικά δικαιώµατα το 2014, ωστόσο, δεν θα είναι σε θέση να διαθέσουν επιλέξιµα εκτάρια, προκειµένου να ενεργοποιήσουν αυτά τα δικαιώµατα το 2015. 

Κοροϊδία τα 3,6 ευρώ στο σκληρό

Η υποδοχή της οποίας έτυχαν πάντως οι αποκαλύψεις πτυχών του εθνικού φακέλου και ειδικότερα ό,τι έχει σχέση µε στις συνδεδεµένες ενισχύσεις, δεν θα πρέπει να ικανοποιεί φέροντες την ευθύνη των αποφάσεων. Αυτοί που δεν το… τρώνε µε τίποτα είναι οι καλλιεργητές σκληρού σίτου που θεωρούν κοροϊδία τα 3,6 ευρώ το στρέµµα που προβλέπεται για την πρώτη χρονιά.

Σταγόνα στον ωκεανό µοιάζει και η ενίσχυση των 38,5 ευρώ το στρέµµα για τα σπαράγγια ή τα 31,6 ευρώ για τα πορτοκάλια ή ακόµα και τα 20 ευρώ για τα συµπύρηνα (προς χυµοποίηση) που τελευταία στιγµή έβαλε στο «καλάθι», λόγω εντοπιότητος, ο υπουργός Γ. Καρασµάνης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία