BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις κατάπιαν το πριμ για το καρτελάκι στο σκληρό

Χάος µε τη συνδεδεµένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι, λίγες µέρες πριν αρχίσουν οι φθινοπωρινές σπορές, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της εφημερίδας Agrenda.Το µόνο βέβαιο είναι ότι η πριµοδότηση του άρθρου 68 (8-10 ευρώ το στρέµµα) καταργείται και αντί αυτής έρχεται η συνδεδεµένη ενίσχυση που µε βάση τον εθνικό φάκελο θα είναι 3,6 ευρώ το στρέµµα, ενώ σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς θα φθάσει τα 6 ευρώ το στρέµµα.

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις κατάπιαν το πριμ για το καρτελάκι στο σκληρό

0
0

Σε κάθε περίπτωση, την αλήθεια θα τη µάθουµε όταν εκδοθεί η ΚΥΑ για τη συνδεδεµένη στο σκληρό (πιθανώς και µετά τη σπορά), που σύµφωνα µε εκπροσώπους της ΕΕΠΕΣ θα προβλέπει 15 (αντί για 10) κιλά πιστοποιηµένου σπόρου για να πάρεις την ενίσχυση. Εδώ βρίσκεται και η απάντηση για το ύψος της συνδεδεµένης ανά στρέµµα. ∆ηλαδή, αν η ενίσχυση δοθεί µε 15 κιλά πιστοποιηµένο σπόρο (καρτελάκι) τότε τα στρέµµατα που θα δηλωθούν θα είναι πολύ λιγότερα από τα 2,5 εκατ., που προβλέπει ο εθνικός φάκελος και άρα η στρεµµατική ενίσχυση των 9 εκατ. ευρώ συνολικά θα είναι πολύ µεγαλύτερη από 3,6 ευρώ το στρέµµα (ίσως φθάσει και τα 6 ευρώ). 

Σε κάθε περίπτωση, το 2015 σηµαίνει «τέλος εποχής» για τις ειδικές ενισχύσεις του γνωστού στους αγρότες-κτηνοτρόφους άρθρου 68 του κανονισµού 73/2009. Αυτό προκαλεί ήδη αναστάτωση ανάµεσα στους δικαιούχους που λάµβαναν µέχρι τώρα τα σχετικές ενισχύσεις εν είδη ποιοτικών πριµ, καθώς, επίσηµα τουλάχιστον (άλλο οι αποκαλύψεις της Agrenda) δεν έχουν δηµοσιοποιηθεί  οι εθνικές επιλογές για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις που θα αντικαταστήσουν το µέτρο. Οι πιο αδικηµένοι από την ιστορία αυτή, φαίνεται να είναι οι παραγωγοί σκληρού σίτου που χάνουν το «γνωστό» καρτελάκι. Αντίστοιχα, το ελαιόλαδο - µε βάσει τα όσα έχουν γίνει γνωστά – δεν βρίσκεται στη λίστα των συνδεδεµένων του α’ πυλώνα και αντί αυτού εικάζεται ότι στηριχθεί από αγροπεριβαλλοντικά µέτρα (β’ πυλώνας) όπως και ο καπνός.

Σύµφωνα µε τα όσα προβλέπει το νέο κοινοτικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα για χορήγηση συνδεδεµένων και για την αποφυγή «διπλής χρηµατοδότησης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κανονισµός 1307/2013 που αποκαλύπτει η Αgrenda, εγκαταλείπεται το µοντέλο στήριξης του Άρθρου 68. Μάλιστα, για τη διασφάλιση της οµαλής µετάβασης από τις ρυθµίσεις του κανονισµού 73/2009 σε αυτές του 1307/2013, ανατίθεται στην Επιτροπή η έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Ωστόσο, εξακολουθεί να εφαρµόζεται σε αιτήσεις ενίσχυσης οι οποίες αφορούν ηµερολογιακά έτη που προηγούνται του 2015.

Υπενθυµίζεται ότι στα µέτρα ειδικής στήριξης του Άρθρου 68, µε σκοπό την αναβάθµιση της ποιότητας της γεωργικής παραγωγής, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη µη εγκατάλειψη της γης από τους γεωργούς των ορεινών και µειονεκτικών περιοχών της χώρας, στους παρακάτω τοµείς:

 Ελαιόλαδου, επιτραπέζιων ελιών

  Σκληρού σίτου

  Βόειου και µοσχαρίσιου κρέατος για τις µοσχίδες αναπαραγωγής

  Βόειου και µοσχαρίσιου κρέατος για τις θηλάζουσες αγελάδες

  Αιγοπρόβειου κρέατος.

Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν υπό προϋποθέσεις έως και το 13% του εθνικού ανωτάτου ορίου τους για χρηματοδότηση συνδεδεμένης στήριξης σε τομείς ή περιοχές, όπου υπάρχουν δυσκολίες και είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για οικονομικούς ή/και κοινωνικούς ή/και περιβαλλοντικούς λόγους. Επίσης η συνδεδεμένη μπορεί να χορηγείται σε γεωργούς οι οποίοι κατέχουν στις 31/12/2013, ειδικά δικαιώματα και δεν έχουν επιλέξιμα στρέμματα για την ενεργοποίηση τους.

Συνδεδεμένη στήριξη μπορεί να χορηγείται στους ακόλουθους τομείς και παραγόμενα είδη: σιτηρά, ελαιούχους σπόρους, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, όσπρια, λινάρι, κάνναβη, ρύζι, καρπούς με κέλυφος, γεώμηλα αμυλοποιίας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, σπόρους, πρόβειο και αίγειο κρέας, βόειο κρέας, ελαιόλαδο, μεταξοσκώληκες, αποξηραμένη χορτονομή, λυκίσκο, ζαχαρότευτλα, ζαχαροκάλαμο και κιχώριο, οπωροκηπευτικά και πρεμνοφυή δάση μικρού περίτροπου χρόνου.

Καταργούμενες διατάξεις

1. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 637/2008 καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ωστόσο, εξακολουθεί να ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 σε σχέση με τα κράτη μέλη τα οποία έχουν ασκήσει το δικαίωμα που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του εν λόγω κανονισμού.

2. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 73/2009 καταργείται.

Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, οι παραπομπές στον καταργούμενο κανονισμό θεωρούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό ή στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1306/2013.

3. Οι παραπομπές στους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 73/2009 και (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 οι οποίες περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό νοούνται ως παραπομπές στους εν λόγω κανονισμούς, όπως αυτοί ίσχυαν πριν από την κατάργησή τους.


Τα επιλέξιμα προϊόντα για ενίσχυση

Η προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη, σύμφωνα με το Άρθρο 52, που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2015, μόνο στο βαθμό που απαιτείται για τη δημιουργία κινήτρου διατήρησης των τρεχόντων επιπέδων παραγωγής στις περιφέρειες και στους τομείς που επιλέγουν ατ κράτη μέλη. Αναλυτικά, ο κανονισμός 1307/2013 έχει ως εξής:

1. Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν συνδεδεμένη στήριξη σε γεωργούς σύμφωνα με τους όρους του παρόντος κεφαλαίου.

2. Συνδεδεμένη στήριξη μπορεί να χορηγείται στους ακόλουθους τομείς και παραγόμενα είδη: σιτηρά, ελαιούχους σπόρους, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, όσπρια, λινάρι, κάνναβη, ρύζι, καρπούς με κέλυφος, γεώμηλα αμυλοποιίας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, σπόρους, πρόβειο και αίγειο κρέας, βόειο κρέας, ελαιόλαδο, μεταξοσκώληκες, αποξηραμένη χορτονομή, λυκίσκο, ζαχαρότευτλα, ζαχαροκάλαμο και κιχώριο, οπωροκηπευτικά και πρεμνοφυή δάση μικρού περίτροπου χρόνου.

3. Η συνδεδεμένη στήριξη μπορεί να χορηγείται μόνο σε εκείνους τους τομείς ή σε εκείνες τις περιφέρειες κράτους μέλους όπου συγκεκριμένα είδη γεωργικής δραστηριότητας ή συγκεκριμένοι γεωργικοί τομείς αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες και είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για οικονομικούς, κοινωνικούς και/ή περιβαλλοντικούς λόγους.

4. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 3, η συνδεδεμένη στήριξη μπορεί επίσης να χορηγείται σε γεωργούς:

α) οι οποίοι κατέχουν, στις 31 Δεκεμβρίου 2014, τα δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται σύμφωνα με το τμήμα 2 του κεφαλαίου 3 του τίτλου ΙΙΙ και το άρθρο 71ιγ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 και σύμφωνα με το άρθρο 60 και την τέταρτη παράγραφο του άρθρου 65 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009· και

β) οι οποίοι δεν διαθέτουν επιλέξιμα εκτάρια για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης, όπως προβλέπεται στο κεφάλαιο 1 του τίτλου ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού.

5. Η συνδεδεμένη στήριξη μπορεί να χορηγείται μόνο στο βαθμό που απαιτείται για τη δημιουργία κινήτρου διατήρησης των τρεχόντων επιπέδων παραγωγής στις περιφέρειες ή στους τομείς αυτούς.

6. Η συνδεδεμένη στήριξη λαμβάνει τη μορφή ετήσιας ενίσχυσης και χορηγείται εντός καθορισμένων ποσοτικών ορίων και βάσει καθορισμένων εκτάσεων και αποδόσεων ή καθορισμένου αριθμού ζώων.

7. Για την εξασφάλιση της αποδοτικής και στοχευμένης χρήσης των πόρων της Ένωσης και την αποφυγή της διπλής χρηματοδότησης στο πλαίσιο άλλων παρομοίων μέσων στήριξης, ανατίθεται στην Επιτροπή η αρμοδιότητα να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σχετικά με:

α) τους όρους για τη χορήγηση της συνδεδεμένης στήριξης, EL 20.12.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 347/645

β) κανόνες για τη συνεκτικότητα με άλλα μέτρα της Ένωσης και για τη σώρευση στήριξης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία