BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Χωρίς συνδεδεμένη η καλλιέργεια βάμβακος θα είχε μειωθεί κατά 65%

Φθίνουσα πορεία καταγράφει ο τοµέας της βαµβακο- καλλιέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τη σηµαντική ενίσχυση του κλάδου από τα κοινοτικά ταµεία.

Χωρίς συνδεδεμένη η καλλιέργεια βάμβακος θα είχε μειωθεί κατά 65%

5
0
Ολοκληρωµένη µελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς του βάµβακος, µε αφορµή την µετάβαση στο καθεστώς της νέας ΚΑΠ, έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιµήσεις που θέλουν την ανταγωνιστικότητα της βαµβακοκαλλιέργειας στη Γηραιά Ήπειρο να αποδυναµώνεται και το παράδειγµα των Ισπανών που ουσιαστικά έχουν εγκαταλείψει ολοκληρωτικά τη συγκεκριµένη παραγωγή, να αποτελεί τον αδιάψευστο µάρτυρα αυτής της πορείας.

Παρά το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος βαµβακοκαλλιεργητής παρακολουθεί βήµα προς βήµα τις χρηµατιστηριακές εξελίξεις στην παγκόσµια αγορά βάµβακος και επιχειρεί να διαµορφώσει συνθήκες βιωσιµότητας µε καθαρούς όρους αγοράς, οι αντικειµενικές συνθήκες δεν δικαιώνουν αυτή την προσπάθεια, µε αποτέλεσµα το βαµβάκι να έχει άµεση ανάγκη του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτός είναι και ο λόγος που το προϊόν διατηρεί σχεδόν στο ακέραιο το ειδικό καθεστώς συνδεδεµένης ενίσχυσης που είχε προβλεφθεί από το 2003 µε τη µεταρρύθµιση της ΚΑΠ από τον Επίτροπο Φρανς Φίσλερ.      

«Είναι µια καλή καλλιέργεια για να χάνεις λεφτά» δηλώνει απογοητευµένος στην Agrenda έµπειρος βαµβακοκαλλιεργητής από τη Θεσσαλία, που επιµένει να διατηρήσει την ανωνυµία του, έχοντας φυσικά µελετήσει σε βάθος την πορεία του προϊόντος τα τελευταία χρόνια και τις επιπτώσεις της στο εισόδηµα του παραγωγού.

«Οι συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί» λέει, «καθιστούν την βιωσιµότητα της καλλιέργειας άκρως οριακή, γεγονός το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για νέες επενδύσεις   και εκσυγχρονισµό της παραγωγικής διαδικασίας».

«Έτσι όµως, ό,τι δεν εκσυγχρονίζεται, είναι καταδικασµένο να πεθάνει και πολύ φοβάµαι πως αυτή την πορεία έχει πάρει την τελευταία δεκαετία ο τοµέας του βάµβακος», τονίζει ο συνοµιλητής µας, χωρίς φυσικά να κρύβει τους δεσµούς του µε τη συγκεκριµένη καλλιέργεια που αποτέλεσε αναµφίβολα τον θεµέλιο λίθο µιας επιτυχηµένης σταδιοδροµίας του στο αγροτικό επάγγελµα.         

Η µερική αποσύνδεσηΌπως προκύπτει από τη µελέτη της Επιτροπής, η αποτελεσµατικότητα του συστήµατος στήριξης βελτιώθηκε µε τις µεταρρυθµίσεις που έγιναν από το 2006 µέχρι και σήµερα. Η µερική αποσύνδεση µείωσε την έκταση των ελέγχων και τη γραφειοκρατία. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα του τοµέα και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ιδίως για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ υπήρξε η ευκαιρία για βελτίωση της κατάστασης κατά τη µεταρρύθµιση του 2006, τα δύο βασικά βαµβακοπαραγωγά µέλη Ελλάδα-Ισπανία δεν την άδραξαν

Αβεβαιότητα για το µέλλονΗ µειωµένη ενίσχυση του προϊόντος στη νέα ΚΑΠ θα οδηγήσει τον κλάδο σε κινήσεις οι οποίες θα διασφαλίσουν την οικονοµική του επιβίωση. Για να επιβιώσει ο τοµέας θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 467ο φύλλο της Agrenda: Koa Vamvakos.pdf




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία