BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στην τρύπα των συμψηφισμών έχουν πέσει οι κυβερνώντες

«Έξω από τα ρούχα τους» έχουν βγάλει τους αγρότες όλης της χώρας που περιµένουν εδώ και καιρό τις πληρωµές των κοινοτικών ενισχύσεων, οι παλινωδίες των κυβερνώντων γύρω από την υπόθεση του συµψηφισµού απαιτήσεων µε ληξιπρόθεσµες εισφορές προς τον ΟΓΑ, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Στην τρύπα των συμψηφισμών έχουν πέσει οι κυβερνώντες

2
0

Αυτή την εβδοµάδα, η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε από τις -παρόµοιες- τροπολογίες που κατέθεσαν στο νοµοσχέδιο του υπουργείου ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης για τη διάθεση και χρήση δηµοσίων εγγράφων βουλευτές της Ν∆ και του ΠΑΣΟΚ και µε τις οποίες ζητούνταν η κατηγορηµατική εξαίρεση των κοινοτικών επιδοτήσεων των αγροτών από τη διαδικασία της παρακράτησης για τυχόν οφειλές στον ΟΓΑ. Ωστόσο, καµία από τις τροπολογίες αυτές δε συµπεριλήφθηκε στο νοµοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Για την ακρίβεια δε συζητήθηκαν καν αφού… δεν βρέθηκε υπουργός να τις υποστηρίξει.

 

Επανακατατίθενται οι τροπολογίες

Μετά την κατακραυγή, ακολούθησαν νέες διαρροές από τα στρατόπεδα των κυβερνητικών βουλευτών, σύµφωνα µε τις οποίες οι τροπολογίες αυτές θα επανακατατεθούν την επόµενη βδοµάδα, φέροντας περισσότερες υπογραφές µε στόχο να ενσωµατωθούν τελικά σε κάποιο άλλο νοµοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ουδείς, ωστόσο, από τους βουλευτές βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι θα γίνουν αποδεκτές.

Τη σύγχυση και τον εκνευρισµό ήρθε να επιτείνει η απάντηση που έδωσε το υπουργείο Οικονοµικών σε επιστολή της ΕΑΣ Ιεράπετρας µε την οποία η τελευταία ζητούσε, εύλογα, διευκρινίσεις για το θέµα. Το κείµενο που υπογράφει η προϊσταµένη της Γενικής ∆ιεύθυνσης Φορολογικής ∆ιοίκησης µπερδεύει ακόµα περισσότερο τα πράγµατα, ενισχύοντας την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ηθεληµένα έχει επιλέξει την τακτική της ασάφειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κανένα σηµείο της απάντησης δε γίνεται αναφορά στον επίµαχο νόµο 4254/2014 ο οποίος, σε συνδυασµό µε την περιβόητη εγκύκλιο Βρούτση, δίνει το δικαίωµα στον ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρά –κατ’ εξουσιοδότηση του υπουργείου Εργασίας- στο συµψηφισµό αγροτκών κοινοτικών ενισχύσεων µε ληξιπρόθεσµα χρέη προς τον ΟΓΑ.

Αντ’ αυτού, γίνονται παραποµπές σε µια σειρά από προγενέστερους νόµους, διατάξεις ακόµα και αποφάσεις του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους από τις οποίες, ωστόσο, δεν προκύπτει ξεκάθαρα αν οι κοινοτικές ενισχύσεις εξαιρούνται των συµψηφισµών ή αν, αντίθετα, ανοίγουν ακόµα περισσότερα «παραθυράκια» για την παρακράτησή τους.

Πιο αναλυτικά, γίνεται αναφορά σε διάταξη του άρθρου 242 του νόµου 4072 του 2012 όπου, ορίζεται ότι «δεν κατάσχονται  προκαταβολές και οι ενδιάµεσες πληρωµές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηµατοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράµµατα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Αλιείας και το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης». Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τις «τελικές πληρωµές των ανωτέρων δικαιούχων» οι οποίες «µετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται».

 

Ο Αστικός Κώδικας δεν επιτρέπει συµψηφισµούς

Σε άλλο σηµείο, το στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών επικαλείται την αρ. 465/1999 γνωµοδότηση της Ολοµέλειας του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους που έκανε αποδεκτή ο υφυπουργός Οικονοµικών και µε την οποία, όπως αναφέρει, κρίθηκε ότι «δεν υπόκεινται υπό προϋποθέσεις σε κατάσχεση επιδοτήσεις της Κοµισιόν ή χρηµατικές ενισχύσεις που αποσκοπούν στην υπό του δικαιούχου εις το µέλλον ενέργεια συγκεκριµένης επένδυσης ή στην επίτευξη συγκεκριµένου έργου ή αποτελέσµατος. Το ίδιο ισχύει και για τις ενδιάµεσες καταβολές που αποσκοπούν στη διατήρηση ή συνέχιση κάποιου κοινοτικού προγράµµατος, η στέρηση των οποίων µε συµψηφισµό θα οδηγούσε σε αδυναµία εκτέλεσης του οικείου κοινοτικού προγράµµατος και σε άρνηση περαιτέρω χρηµατοδότησης ή σε ενδεχόµενη αναζήτηση των ενδιάµεσων καταβολών».

Επισηµαίνεται, επίσης, ότι «κατά τις διατάξεις του άρθρου 451 του Αστικού Κώδικα δεν επιτρέπεται συµψηφισµός κατά ακατάσχετης απαίτησης».

 

Μετά το τσεκ, υπό απειλή και οι λοιπές πληρωµές

Όπως µπορεί να διαπιστώσει κανείς, από κανένα από τα παραπάνω νοµοθετήµατα δεν προκύπτει πέραν πάσης αµφιβολίας ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις είναι «θωρακισµένες» από το συµψηφισµό µε τα ληξιπρόθεσµα χρέη στον ΟΓΑ. Ακόµα κι αν η διασωθεί πληρωµή του τσεκ που εκκρεµεί για τις πρώτες µέρες του Νοεµβρίου «διασωθεί» (µε τη λογική ότι πρόκειται για προκαταβολή ή ενδιάµεση πληρωµή), το ζήτηµα θα ανακύψει και πάλι µε άλλες πληρωµές µέσα στους επόµενους µήνες. Οι πληροφορίες πάντως επιµένουν ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούν µια «µεσοβέζικη» λύση που θα επιτρέπει µεν την παρακράτηση των ενισχύσεων αλλά µε την συγκατάθεση του αγρότη-δικαιούχου-οφειλέτη (κάτι αντίστοιχο δηλαδή µε ό,τι ισχύει στις αποζηµιώσεις του ΕΛΓΑ).

 

Στα σκαριά ρύθμιση για «εθελοντική» παρακράτηση

Από τις επιστροφές του ΦΠΑ και του αγροτικού πετρελαίου θα ξεκινήσουν οι συμψηφισμοί με τα χρέη των αγροτών προς τον ΟΓΑ, ενώ το ποσό που απομένει θα αναζητηθεί από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, μέσω ενός μηχανισμού «εθελοντικής παρακράτησης», όπως δηλαδή συμβαίνει με τα χρέη προς τον ΟΓΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη λύση προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ συμφωνεί και ο ΟΓΑ, όπως άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του και ο ίδιος ο υποδιοικητής του Οργανισμού, Κανέλλος Τούντας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΓΑ, οι οφειλέτες του αριθμούν τους 238.000 με τους 150.000 εξ αυτών να είναι μικροοφειλέτες και αντίστοιχα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ.

 

«Κατηγορώ» από τις Ενώσεις Ιεράπετρας και Νεμέας

Να αναθεωρήσει «έστω και την τελευταία ώρα τυχόν σχεδιασμούς για παρακράτηση ποσού από τις κοινοτικές ενισχύσεις- επιδοτήσεις προς Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και Δημόσιο» καλεί την κυβέρνηση η ΕΑΣ Ιεράπετρας με επιστολή που απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς.

Η Ένωση σημειώνει ότι η απόρριψη των βουλευτών τροπολογιών «έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης» και σημειώνει ότι «οι όποιες οφειλές των αγροτών […] μπορούν να εισπραχθούν μέσω της ρύθμισης που ήδη προωθείται».

Εξάλλου, με δική της ανακοίνωση που εξέδωσε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, η ΕΑΣ Νεμέας μιλάει για «παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων» του αγροτικού κόσμου και σημειώνει ότι «με χυδαίο τρόπο και γεμάτοι πολιτική αυθάδεια, σχεδόν φασιστικά, αποφάσισαν την παρακράτηση των οφειλών των παραγωγών σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, εφορία κτλ, απορρίπτοντας τις τροπολογίες που κατέθεσαν 38 βουλευτές χωρίς να τις θέσουν σε ψηφοφορία. Είναι πλέον σίγουρο πως όσοι χρωστάνε δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ από την επιδότηση και την επιστροφή ΦΠΑ», καταλήγει η ΕΑΣ Νεμέας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία