BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Περισσότερα λεφτά για συνδεδεμένες ζητούν οι Ευρωπαίοι

Τρεις χώρες ζητούν αύξηση στο budget των συνδεδεµένων, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, ενώ οι αποφάσεις αναμένονται τον Ιανουάριο.

Περισσότερα λεφτά για συνδεδεμένες ζητούν οι Ευρωπαίοι

6
0

Ακόμα μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, κατόπιν εορτής φαίνεται ότι έρχεται η ΚΥΑ για τους σπόρους. Όπως θα ενημερωθείτε από το ρεπορτάζ της Agrenda, σε εξέλιξη βρίσκεται η σπορά στο σκληρό σιτάρι, χωρίς να έχει βγει ακόµη η ΚΥΑ για το καρτελάκι.

Διαβάστε ειδικό αφιέρωμα στη Same σε αυτό το φύλλο της σαββατιάτικης εφημερίδας. Την πλήρως ανανεωµένη σειρά τρακτέρ Explorer παρουσίασε η ηγεσία της Same-Deutz Fahr την περασµένη Τρίτη σε µεγάλη εκδήλωση στο Τρεβίζο της Ιταλίας. σελ. 18, 39

Ακόμα, μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, ενημερωθείτε για τα δάνεια για αγροτική γη σε νέους αγρότες, που έρχονται. Τον «φάκελο» νέοι αγρότες, ανοίγει η ιταλική προεδρία, προτείνοντας γενναία μέτρα χρηματοδότησης των επιχειρηματικών τους πρωτοβουλιών ακόμα και για αγορά γης.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Επενδύσεις

• Έως 50.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δίνουν εξωγεωργικό εισόδηµα σελ. 16

• Ταξιδέψαµε στο Tρεβίζο της Ιταλίας για τη νέα γενιά του Same Explorer σελ. 18

Επικαιρότητα

• Φθηνό αγροτικό ρεύµα µόνο µε αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Υδροληψίας σελ. 10

• Μέσα οι εισφορές, έξω ο ΕΝΦΙΑ από τη νέα ρύθµιση των 100 δόσεων σελ. 25

Εμπορεύματα

• Βοήθεια από τις ελλειµµατικές διεθνείς αγορές προς το εγχώριο ρύζι σελ. 20

• Εξαιρετικά αυξηµένη ζήτηση φέτος για το ελληνικό κάστανο, ιδίως από Ιταλία σελ. 36

 

Editorial

Όταν η πολιτική γίνεται στο παρασκήνιο, αρχίζουν και τα προβλήµατα.Στην περίπτωσή µας, ο λόγος για τις µεγάλες αποφάσεις που συνοδεύουν το πλαίσιο εφαρµογής της νέας ΚΑΠ και οι οποίες για πρώτη φορά στην 35χρονη ιστορία συµµετοχής της χώρας µας στην Ε.Ε. παίρνουν το δρόµο της υλοποίησης χωρίς να έχουν γίνει επίσηµα γνωστές.

Ο ιδιότυπος κύκλος ενηµερωτικών συναντήσεων µε τους ενδιαφερόµενους αγρότες που άνοιξε το τελευταίο διάστηµα µε βασικό οµιλητή τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ∆ηµήτρη Μελά, έχει το νόηµά του, ωστόσο δεν µπορεί σε καµιά περίπτωση να υποκαταστήσει τις επίσηµες ανακοινώσεις (που δεν έγιναν) και την υποχρέωση της Πολιτείας να λειτουργεί µε διαφάνεια και να προλαµβάνει τα λάθη µέσα από την ανοικτή διαβούλευση µε την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς.

Έτσι, τρεισήµισι µήνες µετά την κατάθεση του φακέλου για τη νέα ΚΑΠ στις Βρυξέλλες και ενάµιση µήνα πριν από την εφαρµογή των αποφάσεων, η αίσθηση που υπάρχει, µε βάση την πληµµελή και αποσπασµατική ενηµέρωση γύρω από αυτά τα θέµατα, είναι πως έχουν γίνει τεράστια λάθη, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα επιδράσουν ανασταλτικά στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας για πολλά χρόνια.

Μικροπολιτικές σκοπιµότητες και διοικητική ανεπάρκεια στερούν από τη χώρα τη δυνατότητα να αξιοποιήσει, στο µέτρο του δυνατού, το κανονιστικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και να διαµορφώσει τις προϋποθέσεις απαγκίστρωσης των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής από το σηµερινό τέλµα.

Η ελληνική γεωργία χρειάζεται νέες ιδέες, νέες δοµές και νέο πνεύµα. Οποιαδήποτε προσπάθεια σχεδιασµού µε βάση την εικόνα και τις αντιλήψεις του παρελθόντος είναι καταδικασµένη να αποτύχει. Κι αυτό συνιστά µεγάλη ευθύνη!    

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία