BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

«Θερμή» υποδοχή Κουκουλόπουλου στη Μεσαρά από τους αγρότες

Mε διαμαρτυρίες για τα έργα υποδομής που έχουν «παγώσει» εδώ και χρόνια αλλά και για τη γενικότερη αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, «υποδέχθηκαν» οι αγρότες της Μεσαράς των αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλο το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη νέα ΚΑΠ.

«Θερμή» υποδοχή Κουκουλόπουλου στη Μεσαρά από τους αγρότες

0
0
Οι αγρότες διαμαρτύρονταν μεταξύ άλλων για το δρόμο Ηράκλειο - Μεσαρά που επί σειρά ετών εξαγγέλλεται από διάφορους υπουργούς, όμως η ολοκλήρωσή του έχει μείνει στα χαρτιά, αλλά και για την περίφημη εκτροπή του Πλατύ ποταμού, που επίσης αποτελεί αντικείμενο εξαγγελιών.

Όταν μάλιστα οι διαμαρτυρίες αποδόθηκαν «σε αριστερούς», κάποιοι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας ότι «η Μεσαρά ψήφιζε ΠΑΣΟΚ επί χρόνια.»

Τελικά ο κ Κουκουλόπουλος είπε ότι δεν παρεξηγεί τους αγρότες, η Κρήτη έχει τεράστιες δυνατότητες που μπορούν να την απογειώσουν!


Δεν έπεισε τους Ηρακλειώτες
Με εξαγγελίες όπως η υλοποίηση σημαντικών για την Κρήτη και την τοπική οικονομία έργων, όπως τα αρδευτικά και η αναμπέλωση επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος να πείσει τους αγροτικούς φορείς του νησιού για τα οφέλη της νέας ΚΑΠ

Σε μια μέρα όπου οι αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι στην Αθήνα πολιορκούσαν από το πρωί τα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Κουκουλόπουλος επέμεινε ότι η Κρήτη θα βγει ωφελημένη και όχι χαμένη κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Ηράκλειο.

Ανέφερε ότι προγραμματίζεται να δοθούν στο νησί κάτι λιγότερο από 600 εκατομμύρια από τα 4 δις συνολικά που είναι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις .Ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι αναμένεται άμεσα 3 μεγάλα έργα , η εκτροπή του Πλατύ(που περιμένει το Ρέθυμνο και η Μεσσαρά ) και τα έργα στις Λίθινες Λασιθίου και Ταυρωνίτη Χανίων .

Όσον αφόρα την παραγωγή είπε ότι "για το μεγάλο όνειρο εδώ στο Ηράκλειο που είναι η αναμπέλωση που πρέπει να πάμε μεθοδικά στοχευμένα με βάση τις επιστημονικές μελέτες να πάμε σε μηδενική βάση με την περιφέρεια Κρήτης μπροστά και όλους τους παραγωγούς οργανωμένους σε ομάδες παραγωγών και αν θέλετε μιας και μίλησα για ομάδες , αν θέλουμε να κάνουμε την ειρηνική επανάσταση εδώ στην Κρήτη πρέπει να ξαναδούμε σε νέα υγιή βάση  τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών ". Στο θέμα της αναμπέλωσης, πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης επισήμανε ότι προϋπόθεση είναι να εξοφληθεί το ΤΕΙ Κρήτης που εκπόνησε τη μελέτη και δεν έχει εισπράξει το σύνολο των χρημάτων που του αναλογούν, αν και έχουν περάσει επτά χρόνια

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στάυρο Αρναουτάκη για την συνεργασία σε θέματα ανάπτυξης του νησιού και τις προτεραιότητες που δίνονται στα μεγάλα έργα. Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφερόμενος  στην ΚΑΠ είπε ότι  η νέα ΚΑΠ δίνει λεφτά σε αυτόν που παράγει. Μάλιστα είπε ότι « το λάδι που παράγεται σήμερα στην Κρήτη με τα στοιχεία των ίδιων των υπηρεσιών εδώ και των αγροτών, είναι περίπου τα δύο τρίτα του λαδιού που παρήγαγε η Κρήτη το 2006 το ξέρετε φαντάζομαι καλύτερα από μένα. Το πρόβλημα μας αυτό είναι , να αμειφθεί αυτός που παράγει και να ανεβάσουμε την παραγωγή κρατώντας πολύ ψηλά την ποιότητα». Η συνάντηση συνεχίστηκε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων τοπικών φορέων

Σημείωσε επίσης ότι ποσοστό 19% θα μεταφερθεί από τις άμεσες ενισχύσεις στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και την εξισωτική αποζημίωση η οποία, όπως είπε, θα αυξηθεί

Προσπάθησε να καθησυχάσει τους Κρητικούς

Τους αγρότες της Κρήτης που ανησυχούν για κάθετη πτώση των ποσών της ενιαίας ενίσχυσης που θα εισπράττουν  με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ προσπάθησε να καθησυχάσει  ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ την 1η Ιανουαρίου του 2015 η Κρήτη θα στερηθεί ποσά ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Όμως ο κ. Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι αν και θα γίνει μείωση των ποσών της ενιαίας ενίσχυσης, η Κρήτη θα ευνοηθεί αφού θα εισπράξει σημαντικά ποσά σε δημόσια έργα και σε προγράμματα όπως νέοι αγρότες και η εξισωτική αποζημίωση. Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε την προώθηση έργων για τα οποία έχουν γίνει εξαγγελίες και κατά το παρελθόν και εξήγγειλε την εφαρμογή, όπως είπε, της μελέτης του ΤΕΙ για την αμπελουργία με την έναρξη νέας αναμπέλωσης, δαπάνης ύψους 70 εκατ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση οι αμπελουργοί έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα, τόνισαν όμως ότι το ποσό δεν επαρκεί, για να αντικαταστήσουν οι αγρότες τα αμπέλια τους σε όλη την Κρήτη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης σχολίασε μάλιστα ότι χρειάζεται να προηγηθεί η πληρωμή του ΤΕΙ Ηρακλείου, που δεν έχει εισπράξει τα χρήματα της μελέτης από το 2007 που την εκπόνησε.

Ο κ. Κουκουλόπουλος την Τρίτη 25 Νοεμβρίου προήδρευσε πεντάωρης σύσκεψης με βουλευτές, εκπροσώπους της Περιφέρειας, φορέων και αγροτικών οργανώσεων. Συμμετείχε και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου. Το απόγευμα συνάντησε εκπροσώπους της ΟΑΣΝΗ και το βράδυ μίλησε σε εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ στη Μεσαρά.

Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τον κ. Κουκουλόπουλο, τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης του νησιού. Επεσήμανε ότι ενόψει της νέας ΚΑΠ η Κρήτη δεν πρέπει να είναι αδικημένη, αλλά χρειάζεται να γίνουν τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα. Ο κ. Αρναουτάκης, πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο για όλα τα θέματα που αφορούν το νησί προς όφελος των αγροτών μας και των ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν στο ύπαιθρο .

Τον αναπληρωτή υπουργό καλωσόρισε στη σύσκεψη και η αντιπεριφερειάρχης  Θεανώ Βρέντζου, η οποία έθεσε τις  προτεραιότητες  στα θέματα ανάπτυξης του αγροτικού, κτηνοτροφικού τομέα, επισημαίνοντας την ανάγκη η Κρήτη να μην αδικηθεί ενόψει της νέας ΚΑΠ.  Η ίδια αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς και τις δράσεις της Περιφέρειας, αλλά και στη συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.


Κουκουλόπουλος: «Μια ειρηνική επανάσταση!»

Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι «από εδώ από την Κρήτη πρέπει να ξεκινήσουμε μια ειρηνική επανάσταση. Σήμερα πρέπει να κάνουμε τη  συμφωνία της Κρήτης με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση μπροστά, με τους παραγωγούς,  με τους μεταποιητές,  με τους εξαγωγείς, με τους ανθρώπους του τουρισμού με ολόκληρη την κοινωνία. Η Κρήτη μπορεί να δείξει το δρόμο σε ολόκληρη τη χώρα. Όλα τα εργαλεία που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας για μια τέτοια πορεία, εμείς θα προσπαθήσουμε να τα δώσουμε και θα τα πω αναλυτικά στη σύσκεψη των φορέων».

Ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι μέσω της νέας ΚΑΠ θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα στο νησί, μεταξύ αυτών η εκτροπή του Πλατύ ποταμού στη Μεσαρά Ηρακλείου, το φράγμα στις Λιθίνες Λασιθίου και επίσης το φράγμα στον Ταυρωνίτη Χανίων.

Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι ποσοστό 19% θα μεταφερθεί από τις άμεσες ενισχύσεις στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και την εξισωτική αποζημίωση η οποία, όπως είπε, θα αυξηθεί.

 

Για τη νέα αναμπέλωση

Όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της εφαρμογής της μελέτης αμπελουργίας που είχε εκπονήσει το ΤΕΙ το 2007, δηλαδή την έναρξη νέας φάσης αναμπέλωσης στην Κρήτη. Η νέα αναμπέλωση θα κοστίσει κατά το Υπουργείο ποσό ύψους 70 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα προέλθει από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η αναμπέλωση θα προωθηθεί, σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, μέσω των ομάδων παραγωγών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αντικατασταθούν τα παλιά αμπέλια της Κρήτης από σύγχρονες αμπελουργικές καλλιέργειες με νέα φυτά τα οποία θα αποδίδουν υψηλή παραγωγή ποικιλιών σταφυλιών τα οποία θα έχουν εμπορικό ενδιαφέρον. Οι αγρότες θα επιδοτηθούν για τη φύτευση των αμπελιών αυτών μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή με χρήματα της νέας ΚΑΠ.

Αρναουτάκης: "Πυλώνας της οικονομίας του νησιού ο αγροτικός τομέας"

Να μην αδικηθεί η Κρήτη από τη νέα ΚΑΠ και να προχωρήσουν τα έργα ανάπτυξης του αγροτικού τομέα ζήτησε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, από τον αναπληρωτή υπουργό.

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης καλωσορίζοντας τον κ. Κουκουλόπουλο, τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης του νησιού, και ότι ενόψει της νέα ΚΑΠ η Κρήτη, να μην είναι αδικημένη και να γίνουν τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα. Ο κ. Αρναουτάκης, πρόσθεσε ότι "υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο για όλα τα θέματα που αφορούν το νησί μας  προς όφελος των αγροτών μας, προς όφελος των ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν στο ύπαιθρο".

Τον αναπληρωτή υπουργό καλωσόρισε στη σύσκεψη και η Αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου, η οποία έθεσε τις  πρωτεραιότητες  στα θέματα ανάπτυξης του αγροτικού, κτηνοτροφικού τομέα, επισημαίνοντας την ανάγκη η Κρήτη να μην αδικηθεί ενόψει της νέας ΚΑΠ.  Η ίδια παράλληλα αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς και στις δράσεις της Περιφέρειας, αλλά και στη συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Πέλλα Λασηθιωτάκη-Γιάννης Τσατσάκης

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία