BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Πρόκληση για την ελληνική γεωργία οι ευέλικτες δομές μικρού μεγέθους

Την ώρα που ο µέσος Έλληνας παραγωγός αντιµετωπίζει σηµαντικές καθυστερήσεις ή και πισωγυρίσµατα στον τοµέα της οργάνωσης και της συλλογικής δράσης, πληρώνοντας µάλιστα συχνά υπηρεσίες που στις περισσότερες χώρες είναι υποχρέωση του κράτους να προσφέρει, όπως για παράδειγµα οι αιτήσεις ΟΣ∆Ε για τις επιδοτήσεις, νέοι συνεταιρισµοί αναδεικνύουν στην πράξη το δυναµισµό και τις προοπτικές ενός άλλου τύπου γεωργίας, εξωστρεφούς, ποιοτικής και καινοτόµου.

Πρόκληση για την ελληνική γεωργία οι ευέλικτες δομές μικρού μεγέθους

2
0

Με τον τρόπο αυτό περιγράφει ο ∆ιευθυντής Οικονοµικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής ∆ιεύθυνσης Γεωργίας στην ΕΕ Τάσος Χανιώτης, µία εκ των τριών µεγάλων αντιφάσεων που διέπει τον ελληνικό αγροτικό τοµέα.

Μάλιστα τονίζει την επέκταση των πετυχηµένων παραγωγικών µοντέλων από νέα άτοµα και καινούργια συνεταιριστικά σχήµατα που προέκυψαν µε τη βοήθεια της προηγούµενης ΚΑΠ, την οποία πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για την εφαρµογή του νέου κοινοτικού καθεστώτος αντί να ρίχνει το βάρος στα προβλήµατα του παρελθόντος. Μπορεί τα εν λόγω παραδείγµατα, να είναι µεµονωµένα, όµως για µία χώρα σαν την Ελλάδα αρκούν, σύµφωνα µε τον έμπειρο τεχνοκράτη των Βρυξελλών Τάσο Χανιώτη, καθώς όπως λέει «το µόνο που χρειάζεται να κάνει η ελληνική γεωργία είναι να κοιτάξει λίγο γύρω της».

Κατά τον ίδιο, «αυτό που περιµένει κανείς από την Ελλάδα, δεν είναι να ταΐσει όλο τον κόσµο, αλλά να καλύψει εκείνο το φάσµα προϊόντων προστιθέµενης αξίας που έχει εξαγωγικό προσανατολισµό και δίνει ευκαιρίες. Εξάλλου, όπως υπογραµµίζει, τα 19 δισ. που έχουν εξασφαλιστεί για την κρίσιµη αυτή περίοδο 2014-2020 δεν είναι λίγα, δεδοµένου ότι το 4% της ελληνικής οικονοµίας θα πάρει περισσότερο από ότι θα πάρει το υπόλοιπο 96%. «Η σούµα δείχνει ότι η ευρωπαϊκή γεωργία κατάλαβε τη δυναµική των προϊόντων υπεραξίας», λέει χαρακτηριστικά ο Τάσος Χανιώτης, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το µεγάλο πλεονέκτηµα που δυνητικά έχει και η ελληνική γεωργία στο βαθµό που οι µηχανισµοί που πρέπει να το στηρίξουν, επιτέλους θα προωθηθούν

Μιλώντας στην Αgrenda, επ’ ευκαιρία του πρόσφατου συνεδρίου ΑγροΕτακ ανέφερε ότι βρισκόµαστε στη φάση εφαρµογής της νέας ΚΑΠ, όπου υπάρχουν δύο µεγάλες διαφορές σε σχέση µε το παρελθόν στον τοµέα των άµεσων ενισχύσεων µε την Ελλάδα να έχει επιλέξει η αναδιανοµή να γίνει ενισχύοντας περισσότερες περιοχές που στηρίζονται στην εκτατική κτηνοτροφία και δίνοντας ίδια περίπου ενίσχυση στις αροτραίες και τις µόνιµες καλλιέργειες. Επίσης βασικό χαρακτηριστικό του νέου πλαισίου είναι ότι τόσο στον α’ πυλώνα (άµεσες ενισχύσεις) όσο και στο δεύτερο (προγράµµατα), τουλάχιστον τα 30% των πόρων πρέπει να διατεθεί για τη βελτίωση της χρήσης γης µε µέτρα φιλικά προς το περιβάλλον.

Η άλλη µεγάλη καινοτοµία της νέας ΚΑΠ είναι ότι πέρα από την ενίσχυση των νέων αγροτών υπάρχει και σύνδεση της έρευνας, της καινοτοµίας και των πρακτικών εφαρµογών στην κατεύθυνση της στήριξης στη χρήση της γης.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει, δεν πρέπει να επαναληφθεί το κακό προηγούµενο µε την περασµένη ΚΑΠ που χάθηκαν κοινοτικοί πόροι, κυρίως διότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι µηχανισµοί, που θα συνέδεαν τις ανάγκες του παραγωγού µε τη γνώση

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 468ο φύλλο της Agrenda: Nea_koini_agrotiki_politiki.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία