BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Το νέο ενεργειακό πακέτο βαραίνει την κτηνοτροφία

Σηµαντικό πλήγµα στην παραγωγή βόειου κρέατος, που ενδέχεται να φθάσει σε ποσοστό το 31%, αναµένεται να προκαλέσει το νέο πακέτο της Ενεργειακής Ένωσης, που παρουσιάστηκε στα τέλη του προηγούµενου µήνα από την Κοµισιόν και το οποίο προτείνει µια προοδευτική πολιτική Κλιµατικής Αλλαγής, συµπεριλαµβανοµένης της µείωσης των αερίων του θερµοκηπίου. Μάλιστα, σύµφωνα µε σχετική µελέτη, ο αριθµός των βοοειδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναµένεται να µειωθεί µέχρι και 54%.

Το νέο ενεργειακό πακέτο βαραίνει την κτηνοτροφία

0
0
Λόγω του ότι σήµερα το 24% των καθαρών ανθρωπογενών εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου προέρχονται από τη γεωργία, τη δασοκοµία και τις άλλες χρήσεις γης, το µεγαλύτερο µέρος της µείωσης των αερίων αυτών θα πρέπει να πραγµατοποιηθεί από µια ποσοτική προσαρµογή της γεωργικής παραγωγής (µέγεθος ζωικού κεφαλαίου, απόδοση και καλλιεργούµενα εκτάρια), ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, µε το κεφάλαιο των βοοειδών να δέχεται το µεγαλύτερο πλήγµα, ενώ η γαλακτοκοµική παραγωγή θα σηµειώσει µείωση της τάξεως του 4-9%

Αντίκτυπο, αν και κατά πολύ µικρότερο, αναµένεται να έχει και στη γεωργία, όπου εκεί η παραγωγή σιτηρών θα µειωθεί σε ποσοστό που µπορεί να κυµανθεί περί το 3 µε 8%. Οι αροτραίες καλλιέργειες που προορίζονται για παραγωγή βιοκαυσίµων αναµένεται ότι θα επηρεαστούν και αυτές, καθώς η Επιτροπή υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρχει στήριξη στα βιοκαύσιµα που προέρχονται από τρόφιµα µετά το 2020, πιστεύοντας ότι τα βιοκαύσιµα πρώτης γενιάς δε συµβάλουν ουσιαστικά στην εξάλειψη των ανθρακούχων εκποµπών.

 

Συνεισφορά όλων των χωρών

Τα στοιχεία αυτά δίνει στη δηµοσιότητα πρόσφατη έκθεση του JRC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξέτασε τις επιλογές της πολιτικής για το µετριασµό των αερίων του θερµοκηπίου στη γεωργία της Ευρώπης. Να σηµειωθεί ότι η µελέτη δεν έλαβε υπόψη άλλες πιθανές επιλογές µετριασµού της κλιµατικής αλλαγής, όπως αλλαγές στη διατροφή ή µείωση της σπατάλης τροφίµων, ενώ δεν ασχολήθηκε και µε το ρόλο της διαρροής άνθρακα, που θα εξαρτηθεί εν µέρει από τις δεσµεύσεις που θα κάνουν κι άλλες χώρες για τη συνεισφορά τους στο πρωτόκολλο της UNFCCC στο Παρίσι τον ερχόµενο ∆εκέµβριο.

Ο γεωργικός τοµέας θα επηρεαστεί τόσο πολύ από τους κλιµατικούς στόχους του νέου ενεργειακού πακέτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω: i) του ότι πρέπει να συµβάλει στο συνολικό στόχο µείωσης των εκποµπών κατά 40% µέχρι το 2030, ii) της απαίτησης γης για παραγωγή βιοενέργειας, προκειµένου να επιτευχτεί ο στόχος του «τουλάχιστον 27%» από τις ανανεώσιµες πηγές, και iii) από την επίδραση του πρόσθετου κόστους µείωσης µέσω ενός αποτελεσµατικότερου Συστήµατος Εµπορίας ∆ικαιωµάτων Εκποµπών (ΣΕ∆Ε) για τη χρήση ενέργειας από ορυκτά καύσιµα, αν και αυτό δε θα είναι ιδιαίτερα σηµαντικό.

Εν αναµονή προτάσεων

Η Επιτροπή αναµένεται να κάνει τις προτάσεις της µέσα στο 2016 για τη νοµοθεσία σχετικά µε τους στόχους της για το µετριασµό της κλιµατικής αλλαγής προκειµένου να ορίσει αν η γεωργία µπορεί να συµπεριληφθεί σε αυτούς. Εν συνεχεία, οι προτάσεις πρέπει
να συµφωνηθούν από τους νοµοθέτες, κάτι που ίσως διαρκέσει ένα χρόνο, και τέλος
τα κράτη µέλη θα καταρτίσουν
τα εθνικά σχέδια δράσης τους, που θα εγκρίνει η Επιτροπή.
Έτσι, το πλαίσιο για µετά το 2020, εκτιµάται ότι θα είναι έτοιµο στο τέλος της δεκαετίας.


Αμφιλεγόμενη η «συμμετοχή» της γεωργίας

Το να συµπεριληφθούν η γεωργία, η δασοκοµία και η χρήση γης στους στόχους µετριασµού της κλιµατικής αλλαγής στο πρωτόκολλο του Παρισιού το ∆εκέµβρη του 2015 δεν είναι ακόµα σαφές, ακόµη και αν η Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι στεφθεί µε επιτυχία και υιοθετήσει το εν λόγω πρωτόκολλο. Αυτό, όπως αναφέρεται, οφείλεται εν µέρει στο διαφορετικό πλάνο των ανεπτυγµένων και υπανάπτυκτων χωρών.

Για παράδειγµα, την περίοδο µεταξύ 1990 και 2005, οι εκποµπές στη γεωργία, τη δασοκοµία και τη χρήση γης αυξήθηκαν κατά 32% στις υπανάπτυκτες χώρες, ενώ αντίστοιχα µειώθηκαν σε ποσοστό κατά 12% στις αναπτυγµένες.

Επίσης, οι δυνατότητες περιορισµού των εκποµπών µεταξύ των χωρών µπορεί να διαφέρουν πολύ. Υπάρχει ακόµα και η ανησυχία ότι οι περιορισµοί θα µπορούσαν να εµποδίσουν την αύξηση της παραγωγής τροφίµων των χωρών, έχοντας συνέπεια στην επίτευξη των στόχων της επισιτιστικής ασφάλειας και στα έσοδα των εξαγωγών. Συνεπώς, τα κίνητρα των χωρών να συµπεριλάβουν τη γεωργία σε µια συµφωνία διαφέρουν κατά πολύ. Μάλιστα, πολλές χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητά τους είναι η προσαρµογή και όχι ο µετριασµός. Άλλωστε, µόλις το 2011 συµπεριλήφθηκε επισήµως για πρώτη φορά η γεωργία στην ηµερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Durban.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία