BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σταδιακή μετάβαση σε περιβαλλοντικές ενισχύσεις

Χωρίς συμφωνία για τον κανονισμό για τα βιολογικά, αλλά με δέσμευση της Κομισιόν ότι θα εξετάσει τη σταδιακή μετάβαση στο νέο καθεστώς των περιβαλλοντικών ενισχύσεων, ακόμα και την αναβολή της εφαρμογής τους ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Σταδιακή μετάβαση σε περιβαλλοντικές ενισχύσεις

0
0

Ειδικότερα, οι υπουργοί γεωργίας συζήτησαν για την απλοποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, Δευτέρα 16 Μαρτίου, στα πλαίσια του ερωτηματολογίου που είχε δοθεί στα κράτη μέλη σχετικά με: τις άμεσες ενισχύσεις, τις κοινές οργανώσεις των γεωργικών αγορών, την αγροτική ανάπτυξη και τις οριζόντιες διατάξεις.

Οι απαντήσεις είχαν ήδη καταλογοποιηθεί από τις σχετικές ομάδες εργασίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας για τα  «Οριζόντια Γεωργικά Θέματα» στις 5 Μαρτίου, και για την αγροτική ανάπτυξη στις 6 Μαρτίου και οι υπουργοί κλήθηκαν να ανταλλάξουν απόψεις για τα εξής:

  • Πρακτικές σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ οι οποίες, κατά τη γνώμη τους, θα παρουσίαζαν ενδιαφέρον και για τα άλλα κράτη μέλη.
  • Ποια κατά τη γνώμη τους είναι τα σημαντικότερα θέματα προς απλοποίηση σε καθέναν από τους τρείς τομείς πολιτικής: άμεσες ενισχύσεις, αγροτική ανάπτυξη (ανάπτυξη της υπαίθρου) και κοινές οργανώσεις γεωργικών αγορών.
Οι περισσότερες αντιπροσωπείες των κρατών μελών τόνισαν ότι χρήζουν απλούστευσης οι κανόνες άμεσων ενισχύσεων για τα μέτρα «πρασινίσματος» και τους έλεγχους. Επίσης, όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τον επιπλέον διοικητικό φόρτο από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

Ο Λετονός υπουργός γεωργίας, Jānis Dūklavs,  του οποίου η χώρα ασκεί την 6μηνη προεδρία του Συμβουλίου, ανέφερε σχετικά: «τα κράτη μέλη υποστηρίζουν τις προσπάθειες της προεδρίας για την απλοποίηση της ΚΑΠ μέχρι το Μάιο. Ορισμένα κράτη μέλη ζητούν την προσοχή να δοθεί άμεση προσοχή καθώς ορισμένοι κανόνες θα ισχύσουν από αυτή την άνοιξη». Και πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπου θα μπορούσε να είναι δυνατή η απλούστευση μέσω ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις στις υφιστάμενες διατάξεις που έχουν θεσπιστεί από την Κομισιόν».

Αναλυτικά για τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας:

Κανονισμός για βιολογικά

Δεν υπήρξε ακόμα κάποια τελική συμφωνία για την αναθεώρηση του κανονισμού για τα βιολογικά προϊόντα, στα πλαίσια του Συμβουλίου. Τα κράτη μέλη έκριναν ότι μια εναρμονισμένη προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παρουσίας μη εγκεκριμένων ουσιών σε βιολογικά προϊόντα. Ωστόσο, διέφεραν οι απόψεις κατά πόσο αυτό πρέπει να εξαρτάται από τη δημιουργία νομικά δεσμευτικών κατώτατων ορίων ή από το υπάρχον σύστημα των ελέγχων κατά την παραγωγική διαδικασία.

Για τις εισαγωγές, τα περισσότερα κράτη μέλη ήταν υπέρ μιας σταδιακής μετάβασης προς ένα καθεστώς συμμόρφωσης. Οι τρίτες χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν τα πρότυπα της ΕΕ, αλλά ορισμένες παρεκκλίσεις ή μια κατάλληλη μεταβατική περίοδος θα επιτρέπουν την ομαλή προσαρμογή. Σχετικά με τους ελέγχους στα βιολογικά τρόφιμα, τα περισσότερα κράτη μέλη προτιμούν να διατηρήσουν τις υποχρεωτικές ετήσιες επιθεωρήσεις, αλλά με την πιθανή προσθήκη ελέγχων με βάση τον κίνδυνο.

«Η συζήτηση που είχαμε σήμερα για τη βιολογική γεωργία αποτελεί μια καλή βάση για να επιτευχθεί ο στόχος μας για την επίτευξη μιας γενικής προσέγγισης στο Συμβούλιο τον προσεχή Μάιο, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Jānis Dūklavs, Υπουργός Γεωργίας της Λετονίας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

 

Τομέας γάλακτος

Η Κομισιόν περιέγραψε την κατάσταση όσον αφορά την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων στο πλαίσιο της κατάργησης του συστήματος των ποσοστώσεων γάλακτος από την 1η  Απριλίου. Πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, αλλά κάποια θεώρησαν ότι ο τομέας θα πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμοστούν στην αλλαγή με τη χρήση μέσων που υπάρχουν ήδη στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης. Ορισμένα κράτη μέλη τόνισαν ότι η αστάθεια των τιμών θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων, και ότι η Κομισιόν θα έπρεπε επομένως να παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά μέσω του Παρατηρητηρίου της αγοράς γάλακτος (MMO) και να υποβάλει κατάλληλες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αν είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Jānis Dūklavs: «Η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων θα πρέπει να παρακολουθείται στενά για να εκτιμήσουμε πώς η κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος θα επηρεάσει τον τομέα. Η λετονική προεδρία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις συζητήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου, προκειμένου να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα αναγκαία μέτρα στήριξης του γαλακτοκομικού τομέα».

 

Λοιπά βασικά θέματα:

Βακτήριο Xylella fastidiosa

Θα ληφθούν άμεσα μέτρα, ακόμα και με αποζημιώσεις, για την αντιμετώπιση της επιδημίας από το βακτήριο Xylella fastidiosa στα δέντρα της νότιας Ιταλίας. Πιθανά προβλήματα μπορεί να προκύψουν σε σχέση με την παραγωγή των αμπελώνων και των εσπεριδοειδών λόγω του βακτηρίου. Η Ιταλία αποφάσισε την εφαρμογή των ισχυρότερων υγειονομικών μέτρων. Πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας και υπογράμμισαν την ανάγκη για τη λήψη μέτρων πρόληψης.

Ο Λιθουανός Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Povilas Andriukaitis δεσμεύθηκε να επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή του Λέτσε στην Ιταλία.

 

Εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. (TTIP):

Στο γεύμα εργασίας της Λετονικής Προεδρίας, που παρέθεσε στους υπουργούς Γεωργίας των κρατών-μελών της ΕΕ συζητήθηκε το θέμα: «Ζητήματα Διεθνούς Γεωργικού Εμπορίου» στα πλαίσια της επικείμενης συμφωνία διατλαντικού εμπορίου (TTIP). Όλα τα κράτη μέλη ζήτησαν να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η προστασία των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, στα πλαίσια της ΤΤΙΡ.

Επιμένει σε απλούστευση της ΚΑΠ ο Αποστόλου
Το θέμα όχι μόνο της απλούστευσης των διαδικασιών αλλά και των ίδιων των πολιτικών της νέας ΚΑΠ πρόβαλε στο Συμβούλιο υπουργών γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 16 Μαρτίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Β. Αποστόλου. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και στα προβλήματα απορρόφησης των κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013 και ζήτησε την παράταση της προθεσμίας της επιλεξιμότητας των δαπανών για τα προγράμματα αυτά (κανόνας Ν+2), ώστε να ολοκληρωθούν οι στόχοι των προγραμμάτων και να μην χαθούν πολύτιμα κονδύλια.

Μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Β. Αποστόλου ζήτησε αυστηρά πρότυπα και αποτελεσματικούς ελέγχους στη βιολογική παραγωγή και τη λήψη μέτρων για στήριξη του γαλακτοκομικού κλάδου καθώς όπως σημείωσε «η λήξη των ποσοστώσεων θα επιβαρύνει την κατάσταση, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα που χαρακτηρίζονται από μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων και έλλειψη εναλλακτικών λύσεων».

Αξίζει, να σημειωθεί ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου Γεωργίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Β. Αποστόλου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν αλλά και με το Μανώλη Γλέζο, που μετέχει στις εργασίες της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διακίνησης Φρούτων και Λαχανικών και συναντήθηκε επίσης με Έλληνες στελέχη των θεσμικών Οργάνων της Ε.Ε.

Στα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο περιλαμβάνονταν η τροποποίηση του κανονισμού για τη βιολογική γεωργία, η κατάσταση στην αγορά του γάλακτος, η πιο αποτελεσματική εφαρμογή της ΚΑΠ και οι εξελίξεις στις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ.  

Αναλυτικότερα:

Σε ότι αφορά στους νέους κανόνες για τη βιολογική γεωργία, ο Αν. Υπουργός τόνισε ότι «η πολιτική για την ποιότητα είναι απάντηση στην οικονομική κρίση, σαν εναλλακτική και βιώσιμη μέθοδος παραγωγής. Είναι αυτονόητη η στήριξη του τομέα, τον οποίο πρέπει να ενθαρρύνουμε, με ρεαλιστικούς κανόνες, που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών και ταυτόχρονα δίνουν αποτελεσματικές λύσεις στις ανάγκες των παραγωγών. Η παρουσία ουσιών που δεν έχουν εγκριθεί, όπως ορισμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή στη βιολογική παραγωγή ενώ τα αυστηρά πρότυπα παραγωγής θα πρέπει να διασφαλίζονται με αποτελεσματικούς ελέγχους. Ο  υποχρεωτικός ετήσιος επιτόπιος έλεγχος  πρέπει να διατηρηθεί. Η κατάργησή του, άμεση ή έμμεση, υπονομεύει τον βιολογικό τομέα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν υψηλότερες τιμές για τα βιολογικά προϊόντα. Για να εξασφαλίσουμε την αναμενόμενη προστιθέμενη αξία στους γεωργούς, οφείλουμε να τους προστατεύουμε από εισαγωγές βιολογικών προϊόντων, που έχουν παραχθεί με λιγότερο απαιτητικές προδιαγραφές, απειλώντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων».  

Σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά του γάλακτος, ο Αν. Υπουργός υπογράμμισε ότι ο τομέας αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα στις χώρες όπου οι συνθήκες για την παραγωγή και την εμπορία είναι δυσκολότερες, όπως η Ελλάδα. Η λήξη των ποσοστώσεων θα επιβαρύνει την κατάσταση. Σύμφωνα και με την έκθεση που παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2014, η παραγωγή στις μειονεκτικές περιοχές ορισμένων  κρατών- μελών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, μειώνεται.  Μάλιστα στην Ελλάδα η συνολική παραγωγή σε αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα, παρουσιάζει επιπλέον μείωση και εξαιτίας των επιπτώσεων από τις πρόσφατες προσβολές από σοβαρές ασθένειες. Το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων και η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων σε ορισμένες περιφέρειες κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη λήψης μέτρων.
Ο Αν. Υπουργός υποστήριξε ότι για την εξισορρόπηση της αγοράς  και τη διατήρηση της παραγωγής σε όλες τις περιφέρειες, χρειάζεται να εφαρμοσθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένας μηχανισμός επίβλεψης της αγοράς και ένας κώδικας δεοντολογίας στις εμπορικές σχέσεις. Θα πρέπει να καθιερωθούν συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους σε όλη την τροφική αλυσίδα ενώ η  υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση βελτίωσης της διαφάνειας της αγοράς, κάτι που είναι αμφίβολο εάν θα βαρύνει ως κυρίαρχος συντελεστής οφέλους στην αναμενόμενη μελέτη αντικτύπου της Επιτροπής.   

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την απλούστευση και την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της ΚΑΠ, ο Αν. Υπουργός τόνισε ότι χρειάζεται απλούστευση όχι μόνο των διαδικασιών αλλά και των ίδιων των πολιτικών. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται ευελιξία και διευκόλυνση των κρατών μελών  για την απρόσκοπτη εφαρμογή των μέτρων, ώστε η πολιτική αυτή να απαντά στους στόχους που όλοι συμμεριζόμαστε, δηλαδή να βοηθήσει στην ευημερία, στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, ιδιαίτερα στις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν σοβαρότερες προκλήσεις.
Αναφέρθηκε στα προβλήματα απορρόφησης των κονδυλίων της αγροτικής ανάπτυξης, περιόδου 2007-2013, που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία της επιλεξιμότητας των δαπανών για τα προγράμματα αυτά (κανόνας Ν+2), παράταση που θα επιτρέψει να ολοκληρωθούν οι στόχοι των προγραμμάτων, προς όφελος της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών και να αποφευχθεί η απώλεια πολύτιμων κονδυλίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε ο Αν. Υπουργός «αν εκφράσουμε την πολιτική μας βούληση για μια λογική παράταση της επιλεξιμότητας των δαπανών είναι βέβαιο ότι η Επιτροπή θα αναζητήσει τις απαραίτητες λύσεις, προβαίνοντας στις απαραίτητες κανονιστικές ή άλλες ρυθμίσεις».

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ, ο Αν. Υπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία που αποδίδουμε στις Γεωγραφικές Ενδείξεις. Τόνισε ότι η αυξημένη προστασία της Φέτας και άλλων σημαντικών Γεωγραφικών μας Ενδείξεων, σημαίνει σεβασμό αξιών και δείχνει τη φροντίδα μας για το εισόδημα των μικρών παραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου, «δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με χώρες όπως ο Καναδάς, η Νότια Αφρική, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ και η Κίνα, όσον αφορά στην προστασία των ελληνικών Γεωγραφικών Ενδείξεων. Ειδικότερα, η Ελληνική Κυβέρνηση, οι έλληνες κτηνοτρόφοι αλλά και το σύνολο της κοινής γνώμης είναι δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την Συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας με τον Καναδά (CETA), όσον αφορά στην προστασία της εμβληματικής ελληνικής Γεωγραφικής Ένδειξης, της Φέτας, θέμα ύψιστης πολιτικής και οικονομικής σημασίας. Γίνεται αντιληπτό ότι είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό το κείμενο της Συμφωνίας ως έχει, είτε στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ είτε κατά την επικύρωση της Συμφωνίας από το σώμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί, να τροποποιηθεί το κείμενο της Συμφωνίας σε συνεργασία με την καναδική πλευρά και να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής πρέπει να συνεργασθούν εποικοδομητικά με την Ελληνική πλευρά, ώστε να διαμορφωθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με τον Καναδά, αλλά και με άλλες τρίτες χώρες, που θα εξασφαλίζει την προστασία της κορυφαίας αυτής ελληνικής Γεωγραφικής Ένδειξης, της φέτας.»

Τέλος, ο Αν. Υπουργός προειδοποίησε ότι το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων  με τον Καναδά, σε ότι αφορά την Φέτα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει προηγούμενο για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία της Ε.Ε.

Τέλος, σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν υπό τα «Διάφορα», ο Αν. Υπουργός

  • στήριξε το αίτημα της Πορτογαλίας για να λυθούν προβλήματα σχετικά με τους ελέγχους της πράσινης ενίσχυσης.
  • υποστήριξε το αίτημα των Κάτω Χωρών για διασφάλιση ότι τα προϊόντα γούνας που εισάγονται στην ΕΕ προέρχονται από μη κακοποιημένα ζώα, ανιχνεύοντας την προέλευση και τον τρόπο παραγωγής τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις της με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας στον κόσμο, θα πρέπει να θέτει το θέμα της ευζωίας των ζώων και τους τρόπους προάσπισής της.
  • επισήμανε τους κινδύνους από τυχόν εξάπλωση του βακτηρίου Xylella fastidiosa, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές απώλειες στην ευρωπαϊκή γεωργία, σε πολλά είδη με κυριότερο την ελαιοκαλλιέργεια. Ζήτησε τη ενίσχυση της λήψης προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν τέτοιο κίνδυνο.
(Με πληροφορίες από: consilium.europa.eu)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία