BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στήριξη σε ελιές και θερμοκήπια μέσω ΚΑΠ ζητά η Ιεράπετρα

Την ανάγκη ειδικής στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας και ένταξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών στη βασική ενίσχυση της νέας ΚΑΠ, επισημαίνει ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και διευθυντής της Ένωσης Ιεράπετρας Νίκος Δασκαλάκης, σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Προτάσεις για επενδύσεις σε χαμηλά θερμοκήπια

3
0

Όπως επισημαίνει ο κ. Δασκαλάκης «η Υπουργική Απόφαση (104/7056/22-01-2015) για τη διαδικασία χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων (επιδότησης), αδικεί κατάφορα την ελαιοκαλλιέργεια.

Την ώρα που η ανταγωνίστρια Ιταλία στα πλαίσια της Νέας ΚΑΠ ενισχύει κατά προτεραιότητα και με στρατηγική στόχευση την καλλιέργεια της ελιάς, η δε Ισπανία δημιουργεί ξεχωριστή αγορανομική περιφέρεια Μόνιμων Δενδρώνων (ελιά), η Ελλάδα ουσιαστικά «εγκαταλείπει»  την πρώτη ιστορικά επιδοτούμενη καλλιέργεια της χώρας, καθότι, με βάση τον εθνικό φάκελο οι ενισχύσεις για την ελαιοκαλλιέργεια θα μειωθούν δραματικά και σε βάθος πενταετίας. Από τη σχετική απόφαση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Καρασμάνη, προκύπτει ότι το ποσοστό που κατανέμεται στις «Δενδρώδεις» καλλιέργειες, με βάση τον εθνικό φάκελο, είναι πολύ χαμηλό την στιγμή που σε αυτές, εκτός της ελιάς, με την ίδια απόφαση, εντάσσεται και πλήθος άλλων καλλιεργειών που μέχρι σήμερα δεν ελάμβαναν επιδοτήσεις. Με την προσθήκη των νέων καλλιεργειών οι Εκτάσεις της περιφέρειας «Δενδρώδεις» θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε ο μέσος όρος που θα αναλογεί για την εν λόγω περιφέρεια, με βάση τα 470 εκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά ανακοινωθεί, να είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Βαγγέλη Αποστόλου στην τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας για ανάγκη διορθώσεων και επαναπροσανατολισμού της νέας ΚΑΠ.

Στα πλαίσια αυτά είναι ανάγκη να ειδωθεί άμεσα από το 2015 η ειδική στήριξή στην ελαιοκαλλιέργεια από τον δεύτερο πυλώνα και συγκεκριμένα μέσω του άξονα των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων.

Πέρα της ως άνω στήριξης θα πρέπει να εξεταστεί και η δυνατότητα χαρακτηρισμού της ελιάς ως μόνιμου Δενδρώνα με υψηλότερο μέσο όρο ενίσχυσης.

Επίσης, στο κατά πόσο είναι δυνατό το ποσό της ενίσχυσης ανά ομάδα καλλιεργειών (Αροτραίες, Δενδρώδεις) να συναρτηθεί με το αντικειμενικό κριτήριο των ωρών εργασίας ανά στρέμμα.

Υπάρχει επίσης ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν προκειμένου οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ως μονοετείς, να ενταχθούν στο καθεστώς της βασικής ενίσχυσης το 2015.

Είναι αδιανόητο μια ολόκληρη περιοχή και καλλιέργεια να μένει εκτός καθεστώτος βασικής ενίσχυσης για τους όποιους τεχνικούς λόγους ή υποβάθρων» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Δασκαλάκης.

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σχετική Eπιστολή Ν.Δασκαλάκη για στήριξη ελαιοκαλλιέργειας και κηπευτικών μέσω ΚΑΠ.doc

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία