BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Αιγοπρόβατα πάνω από 1 έτος και 6 τόνοι γάλα για συνδεδεμένη

Σε δύο δράσεις, για πεδινά και ορεινά και με την υποχρέωση ένας αιγοπροβατοτρόφος να έχει αίγες και προβατίνες πάνω από ενός έτους και να παραδίδει τουλάχιστον 6 τόνους γάλακτος για τις μειονεκτικές και 10 τόνους για τις πεδινές περιοχές χωρίζεται το καθεστώς της συνδεδεμένης στο πρόβειο και αίγειο κρέας, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση.

Αιγοπρόβατα πάνω από 1 έτος και 6 τόνοι γάλα για συνδεδεμένη

2
0

Η συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας μοιράζεται σε δύο δράσεις, μία για τις πεδινές και μία για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά τις προβατίνες και τις αίγες των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα.

O συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το 2015 στα πεδινά ανέρχεται στα 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ για τα ορεινά φτάνει σχεδόν στο διπλάσιο στα 21,7 εκατ. ευρώ. Στις υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων είναι και η παράδοση πρόβειου ή και αίγειου γάλακτος σε εγκεκριμένες μονάδες μεταποίησης, τουλάχιστον 6 τόνων για τις μειονεκτικές περιοχές και 10 τόνων για τις πεδινές.


Βρείτε εδώ ολόκληρο το σχετικό ΦΕΚ με τις Καθορισμός λεπτομερειών για τη συνδεδεμένη στο πρόεβιο και αίγειο κρέας.pdf

 

Σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής:  

Άρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου 52 του Κανονισμού (ΕE) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τη χορήγηση της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος. Ειδικότερα αφορά στις δράσεις:

− Δράση 1: Χορήγηση συνδεδεμένης στήριξης στους κτηνοτρόφους των ορεινών /μειονεκτικών/ με ειδικά μειονεκτήματα περιοχών, που εκτρέφουν προβατίνες ή/και αίγες στις περιοχές αυτές και στους κτηνοτρόφους που μετακινούνται από πεδινή σε ορεινή / μειονεκτική / με ειδικά μειονεκτήματα περιοχή,

− Δράση 2: Χορήγηση συνδεδεμένης στήριξης στους κτηνοτρόφους πεδινών περιοχών που εκτρέφουν προβατίνες ή/και αίγες στις περιοχές αυτές.

Οι δράσεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται από το έτος 2015 και μετά.

 

Άρθρο 2

Προϋπολογισμός και πόροι χρηματοδότησης

1. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν προβατίνες ή και αίγες:

• σε πεδινές περιοχές, παράγουν και παραδίδουν πρόβειο ή και αίγειο γάλα σε εγκεκριμένες μονάδες μεταποίησης, ανέρχεται για το έτος 2015 στα 11.500.000 €, για το έτος 2016 11.364,614€, για το έτος 2017 11.229.075€ για το έτος 2018, 11.105.262€, για το έτος 2019 10.981.459€, και για το έτος 2020 10.981.459€ και

• σε ορεινές / μειονεκτικές / με ειδικά μειονεκτήματα περιοχές, καθώς και οι μετακινούμενοι, που παράγουν και παραδίδουν πρόβειο ή και αίγειο γάλα σε εγκεκριμένες μονάδες μεταποίησης ανέρχεται για το έτος 2015 στα 21.700.000€, για το έτος 2016 21.444.532€, για το έτος 2017 21.188.777€, για το έτος 2018 20.955.146€, για το έτος 2019 20.721.536€, και για το έτος 2020 20.721.536€.

2. Η χρηματοδότηση της ενίσχυσης προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

 

Άρθρο 3

Όροι επιλεξιμότητας

Επιλέξιμα για την ενίσχυση της παρούσας απόφασης είναι οι προβατίνες ή και αίγες που παράγουν και παραδίδουν γάλα κατά το έτος ενίσχυσης και ειδικότερα:

Ι) Όσον αφορά στη Δράση 1

Α. − Η έδρα των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων, πρέπει να βρίσκεται εντός Δήμου, Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, ή οικισμού των ορεινών/μειονεκτικών/με λοιπά μειονεκτήματα περιοχών της χώρας, όπως αυτές ορίζονται κάθε φορά.

− Τουλάχιστον το 50% της έκτασης που δηλώνεται, στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης, πρέπει να βρίσκεται εντός ορεινών/μειονεκτικών/με λοιπά μειονεκτήματα περιοχών, εφόσον στην εν λόγω αίτηση δηλώνεται έκταση.

− Ως ορεινές και μειονεκτικές περιοχές νοούνται όσες ορίζονται με την οδηγία 85/148/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 29ης Ιανουαρίου 1985 για την τροποποίηση της οδηγίας 81/645/ΕΟΚ περί κοινοτικού καταλόγου των μειονεκτικών γεωργικών περιοχών κατά την έννοια της οδηγίας 75/268/ΕΟΚ (Ελλάδα) όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 94/516/ΕΚ απόφαση της Επιτροπής της 27ης Ιουλίου 1994 που τροποποιεί τα όρια των μειονεκτικών περιοχών στην Ελληνική Δημοκρατία στα πλαίσια της οδηγίας 75/268/ΕΟΚ του Συμβουλίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

− Στην περίπτωση των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, η έδρα εκμετάλλευσης πρέπει να βρίσκεται σε πεδινή περιοχή της χώρας (50% δηλούμενης έκτασης σε πεδινή περιοχή, εφόσον δηλώνεται έκταση) με μετακίνηση του κοπαδιού σε ορεινή/μειονεκτική/με λοιπά μειονεκτήματα περιοχή. Η μετακίνηση πραγματοποιείται τουλάχιστον στο 90% του συνολικού αριθμού των αιγοπροβάτων του κοπαδιού για τουλάχιστον 90 ημέρες.

Β. − Παράγουν και παραδίδουν πρόβειο ή και αίγειο γάλα σε εγκεκριμένες μονάδες μεταποίησης όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 6 της παρούσας, συνολική επιλέξιμη ποσότητα γάλακτος (πρόβειο και αίγειο), τουλάχιστον 6 τόνων, κατά τη διάρκεια του έτους για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση ενίσχυσης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων δεόντως αιτιολογημένων.

− Το πρόβειο ή/και αίγειο γάλα που παράγουν και παραδίδουν πρέπει να έχει Ολική Μικροβιακή Χλωρίδα (στο εξής Ο.Μ.Χ.) μικρότερη ή ίση των 1.000.000/ml. Ως συγκρίσιμη με την ανωτέρω τιμή Ο.Μ.Χ. για κάθε κτηνοτρόφο λαμβάνεται, ο γεωμετρικός μέσος όρος του συνόλου των επιμέρους μετρήσεων Ο.Μ.Χ. κατά τη διάρκεια του έτους.

− Ο υπολογισμός του ανωτέρω μέσου όρου προκύπτει από το σύνολο των δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης, οι οποίες δεν μπορεί να είναι λιγότερες από τέσσερις ανά δικαιούχο, κατανεμημένες, κατά το δυνατόν, σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Γ. Η ελάχιστη αναλογία ποσότητας γάλακτος – αριθμού επιλέξιμων προβατίνων ή/και αιγών και η σχετική διαδικασία ελέγχου καθορίζεται στο άρθρο 8 της παρούσας απόφασης.

ΙΙ) Όσον αφορά στη Δράση 2

Α. − έδρα των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων, πρέπει να βρίσκεται εντός Δήμου, Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, ή οικισμού των πεδινών περιοχών της χώρας, όπως αυτές ορίζονται κάθε φορά.

− Τουλάχιστον το 50% της έκτασης που δηλώνεται, στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης, πρέπει να βρίσκεται εντός πεδινών περιοχών, εφόσον στην εν λόγω αίτηση δηλώνεται έκταση.

Β. − Παράγουν και παραδίδουν πρόβειο ή και αίγειο γάλα σε εγκεκριμένες μονάδες μεταποίησης όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 6 της παρούσας, συνολική επιλέξιμη ποσότητα γάλακτος (πρόβειο και αίγειο), τουλάχιστον 10 τόνων, κατά τη διάρκεια του έτους για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση ενίσχυσης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων δεόντως αιτιολογημένων.

− Το πρόβειο ή/και αίγειο γάλα που παράγουν και παραδίδουν πρέπει να έχει Ολική Μικροβιακή Χλωρίδα (στο εξής Ο.Μ.Χ.) μικρότερη ή ίση των 1.000.000/ml. Ως συγκρίσιμη με την ανωτέρω τιμή Ο.Μ.Χ. για κάθε κτηνοτρόφο λαμβάνεται, ο γεωμετρικός μέσος όρος του συνόλου των επιμέρους μετρήσεων Ο.Μ.Χ. κατά τη διάρκεια του έτους.

− Ο υπολογισμός του ανωτέρω μέσου όρου προκύπτει από το σύνολο των δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης, οι οποίες δεν μπορεί να είναι λιγότερες από τέσσερις ανά δικαιούχο, κατανεμημένες, κατά το δυνατόν, σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Γ. Η ελάχιστη αναλογία ποσότητας γάλακτος – αριθμού επιλέξιμων προβατίνων ή/και αιγών και η σχετική διαδικασία ελέγχου καθορίζεται στο άρθρο 8 της παρούσας απόφασης.

ΙΙΙ) Βάσει του άρθρου 54 του Καν. (ΕΕ) 639/2014 της Επιτροπής αποκλείονται της συνδεδεμένης ενίσχυσης (Δράση 1 και 2) οι κτηνοτρόφοι που ενισχύονται στο πλαίσιο της παραγράφου 4 του άρθρου 52 του Καν. (ΕΕ) 1307/2013.

 

Άρθρο 4

Καθορισμός και καταβολή ενίσχυσης

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης στήριξης, ανά επιλέξιμο ζώο, σε ετήσια βάση.

2. Το ακριβές ύψος ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ζωικών Γενετικών Πόρων και Συστημάτων Εκτροφής Ζώων (εφεξής ΔΔΖΓΠ&ΣΕΖ). Για το σκοπό αυτό ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (εφεξής Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) γνωστοποιεί εγκαίρως στην ΔΔΖΓΠ&ΣΕΖ, το συνολικό αριθμό επιλέξιμων ζώων ανά έτος μετά την ολοκλήρωση όλων των ελέγχων. Τα εν λόγω στοιχεία κοινοποιούνται και στην Γεν. Δ/νση Βιώσιμης Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία