BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στο ΦΕΚ η συνδεδεμένη ενίσχυση για το ρύζι

Δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η απόφαση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο ρύζι, την οποία πρώτη η εφημερίδα Agrenda δημοσίευσε στο φύλλο του Σαββάτο 16 Μαΐου.

Γκάφα με 120 μέρες Propanil, ανάστατοι οι ρυζοκαλλιεργητές

0
0

Βάσει της σχετική απόφασης, με την υποχρέωση από πλευρά των παραγωγών να παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 400 κιλά το στρέµµα τρέχει από το 2015, µε προϋπολογισµό που ανέρχεται  στα 8 εκατ. ευρώ η συνδεδεµένη ενίσχυση για το ρύζι.

Δικαιούχοι της εν λόγω ενίσχυσης είναι οι καλλιεργητές ρυζιού που παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 400 κιλά προϊόντος ανά στρέµµα το αργότερο µέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του επόµενου από το έτος υποβολής της αίτησης, σε κάποια Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση, οµάδα παραγωγών ή ορυζόµυλο. Προϋπόθεση ότι χρησιµοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραµµένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών.

Πιο αναλυτικά, η σχετική ΥΑ ορίζει τα εξής:

 

Άρθρο 1, Πεδίο Εφαρµογής

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτοµέρειες εφαρµογής του άρθρου 52 του Κανονισµού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωκοινοβουλίου, για τη χορήγηση της συνδεδεµένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια ρυζιού, αναφερόµενης εφεξής ως «συνδεδεµένη ενίσχυση».

 

Άρθρο 2, Προϋπολογισµός

1. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισµός για το έτος 2015 ανέρχεται στα 8.000.000 ευρώ, για το έτος 2016 ανέρχεται στα 7.905.818 ευρώ, για το έτος 2017 ανέρχεται στα 7.811.531 ευρώ, για το έτος 2018 ανέρχεται στα 7.725.399 ευρώ, για το έτος 2019 ανέρχεται στα 7.639.276 ευρώ, για το έτος 2020 ανέρχεται στα 7.639.276 ευρώ.

2. Η έκταση που καθορίστηκε σύµφωνα µε το άρθρο 52 παρ. 6 του Κανονισµού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 30.410 εκτάρια.

Η χρηµατοδότηση της ενίσχυσης προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του Κανονισµού (ΕΕ) 1307/2013.

 

Άρθρο 3, Όροι επιλεξιµότητας

1. ∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης ρυζιού είναι οι γεωργοί που καλλιεργούν ρύζι σε επιλέξιµες εκτάσεις, υπό τον όρο ότι παραδίδουν προϊόν σε εµπόρους δηµητριακών, µύλους και συνεταιρισµούς αγροτών το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόµενου από το έτος υποβολής της αίτησης, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α. Να χρησιµοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραµµένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή/και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών

β. Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 400 κιλά προϊόντος ανά στρέµµα

γ. Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς:

i. Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) όπως ορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 4015/19-09-2011 «σχετικά µε το θεσµικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηµατικότητα του αγροτικού κόσµου – οργάνωση της εποπτείας του κράτους», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

ii. οµάδες και οργανώσεις παραγωγών, σύµφωνα µε τους καν 1305/13 και  1308/13,

iii. ορυζόµυλοι

Επισηµαίνεται ότι γεωργοί οι οποίοι δεν είναι µέλη των ανωτέρω φορέων µπορούν να παραδίδουν ως συνεργαζόµενοι

iv. οποιαδήποτε νοµική οντότητα έχουσα εµπορική δραστηριότητα στον τοµέα.

 

Άρθρο 4, Καταβολή ενίσχυσης

1.Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη µορφή συνδεδεµένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση.

2.Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεAται µε απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύµφωνα µε το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποιεί στη ∆ιεύθυνση Συστηµάτων Καλλιέργειας και στη ∆ιεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, τα συνολικά επιλέξιµα εκτάρια ρυζιού ανά έτος.

 

Άρθρο 5, Υποχρεώσεις γεωργών

Οι γεωργοί προκειµένου να τύχουν της ενίσχυσης του άρθρου 1 υποχρεούνται:

1. Να τηρούν στο σύνολο της εκµετάλλευσής τους τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση σύµφωνα µε τα οριζόµενα του άρθρο 93 και 94 του κανονισµού (ΕΕ) αριθµ. 1306/2013.

2. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόµενους ελέγχους από τις αρµόδιες Εθνικές και Ενωσιακές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συµπληρωµατικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.

3. Να υποβάλλουν αίτηµα λήψης συνδεδεµένης ενίσχυσης. Το αίτηµα λήψης της συνδεδεµένης ενίσχυσης ρυζιού γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας – ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόµενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης.

Η δήλωση συµµετοχής του γεωργού συνεπάγεται ότι ο γεωργός αποδέχεται τα οριζόµενα στην παρούσα απόφαση σχετικά µε τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις και την κοινοποίηση των στοιχείων του.

4. Για τις ανάγκες της παρούσας, να τηρούν τα αποδεικτικά παράδοσης του ρυζιού στους  εµπόρους δηµητριακών, µύλους και ενώσεις αγροτών για 3 έτη.

 

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με τις Λεπτομέρειες για τη συνδεδεμένη στο ρύζι.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία