BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στα 1,3 κιλά/στρέμμα το πλαφόν για υβρίδια

Μια τεχνική δυσκολία, που ανέκυψε κατά τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε, κλήθηκε να διευθετήσει η τροποποιητική απόφαση που καθορίζει στα 1,3 κιλά το στρέµµα την ελάχιστη ποσότητα πιστοποιηµένου υβρίδιου βαµβακιού, προκειµένου ο παραγωγόςνα λάβει συνδεδεµένη ενίσχυση για το 2015.

Ακάλυπτος εντομολογικά μένει φέτος ο βαμβακόσπορος

0
0
Σηµειώνεται ότι από τον Μάρτιο έχει εκδοθεί η απόφαση, µε την οποία ορίζεται στο 1,6 κιλά το στρέµµα η ελάχιστη ποσότητα του πιστοποιηµένου βαµβακόσπορου, από 1 κιλό πέρυσι. Ωστόσο, σύµφωνα µε τους βαµβακοπαραγωγούς, όταν χρησιµοποιείς υβρίδιο, βάζεις λιγότερο σπόρο, δεδοµένου ότι το φυτό που βγαίνει είναι µεγαλύτερο. Προκειµένου, λοιπόν, ο παραγωγός να µπορεί να «καλύψει» τα καρτελάκια που οφείλει να καταθέσει µε τη δήλωση ΟΣ∆Ε -η προθεσµία λήγει στις 15 Ιουνίου, σε άµεση συνάρτηση µε το σύνολο των στρεµµάτων της βαµβακοκαλλιέργειας που δηλώνει, ήταν απαραίτητη µια διευκρινιστική απόφαση. Πιο συγκεκριµένα, η εν λόγω τροποποίηση διαφοροποιεί την ελάχιστη ποσότητα που απαιτείται για τη συνδεδεµένη στο βαµβάκι για το 2015, στο 1,6 κιλά το στρέµµα για τον βαµβακόσπορο και στο 1,3 κιλά για τα υβρίδια.

Άλλωστε πρόκειται για ένα αίτηµα που είχαν απευθύνει στην πολιτική ηγεσία τόσο οι ίδιοι οι παραγωγοί όσο και οι εταιρείες του χώρου, προκειµένου αφενός να µπει µια τάξη στη χρήση του πιστοποιηµένου σπόρου, αλλά και στην προετοιµασία των καλλιεργητών σχετικά µε την ιδιοπαραγωγή. Σηµειώνεται ότι στη χώρα µας υβρίδια βαµβακιού διακινεί µία µόνο εταιρεία του χώρου.

 

Ελάχιστη πυκνότητα 850.000 φυτά ανά στρέµµα

Στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βαµβακιού, βάσει της τροποποιητικής απόφασης, υποχρέωση του βαµβακοπαραγωγού είναι η χρήση ελάχιστης ποσότητας 13 κιλών ανά εκτάριο (1,3 κιλά το στρέµµα), που εξασφαλίζει ελάχιστη πυκνότητα 85.000 φυτών ανά εκτάριο και αποδεικνύεται µε την προσκόµιση πρωτότυπου τιµολογίου αγοράς ή τιµολογίου αγοράς−δελτίου αποστολής και καρτέλας σπόρου. Πιο συγκεκριµένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι «Η σπορά των επιλέξιµων εκτάσεων βαµβακιού σύµφωνα µε τις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου πραγµατοποιείται αποκλειστικά και µόνο µε χρήση πιστοποιηµένου σπόρου (προβασικό, βασικό, πιστοποιηµένο Α και Β αναπαραγωγής), σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην υπ’ αριθµ 225021/31-03-2003 ΚΥΑ «Τεχνικός Κανονισµός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά των ελαιούχων και κλωστικών φυτών» (Β΄478), ελάχιστης ποσότητας 16 κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας ποικιλιών βαµβακιού ή 13 κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βαµβακιού, που εξασφαλίζει ελάχιστη πυκνότητα 100.000 ή 85.000 φυτών ανά εκτάριο αντίστοιχα και αποδεικνύεται µε την προσκόµιση πρωτότυπου τιµολογίου αγοράς ή τιµολογίου αγοράς-δελτίου αποστολής και καρτέλας σπόρου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία