BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Πάνω από 25 ευρώ το στρέμμα η συνδεδεμένη στο συμπύρηνο

Ένα ποσό της τάξης των 25,6 ευρώ το στρέµµα θα λάβουν ως συνδεδεµένη ενίσχυση οι παραγωγοί συµπύρηνου ροδάκινου το 2015, µε βάση τις εκτιµήσεις για 117.000 καλλιεργηθέντα στρέµµατα κατά το τρέχον έτος, όπως αποκαλύπτει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, λιγότερα κατά 60.000 στρέμματα από την έκταση αναφοράς, που ορίζει η απόφαση του υπουργείου.

Πάνω από 25 ευρώ το στρέμμα η συνδεδεμένη στο συμπύρηνο

4
0

Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισµός για το έτος 2015 ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισµού (ΕΕ) 1307/2009 του Συµβουλίου, ενώ η έκταση που καθορίστηκε σύµφωνα µε το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισµού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 17.700 εκτάρια, µε βάση του υπολογισµούς του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το οποίο ως εκ τούτου υπολογίζει τη συνδεδεµένη σε 16,9 ευρώ ανά στρέµµα.

Εν τω µεταξύ την εφαρµοστική απόφαση µε τα «Συµπληρωµατικά µέτρα εφαρµογής της συνδεδεµένης ενίσχυσης στον τοµέα των  συµπύρηνων ροδάκινων που οδηγούνται προς χυµοποίηση, φέρνει στο φως η δηµοσιότητα, η οποία ωστόσο δεν περιλαµβάνει αλλαγές σε σχέση µε την περσινή διαδικασία.

Άρθρο 2

Έγκριση µεταποιητικών επιχειρήσεων συµπύρηνου ροδάκινου προς χυµοποίηση

1. Οι µεταποιητικές επιχειρήσεις χυµοποίησης συµπύρηνου ροδάκινου που θα παραλάβουν πρώτη ύλη το έτος 2016 και εφ΄εξής και επιθυµούν να ενταχθούν  στο καθεστώς της συνδεδεµένης ενίσχυσης οφείλουν να τύχουν της σχετικής έγκρισης από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.ΕΝ) .

2. Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  µε απόφασή του εγκρίνει κάθε έτος τον κατάλογο των µεταποιητικών επιχειρήσεων που θα συµµετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεµένης ενίσχυσης .

Η απόφαση δηµοσιεύεται στην εφηµερίδα της κυβερνήσεως .

3. Η µεταποιητική επιχείρηση που επιθυµεί να εγκριθεί, προκειµένου να συµµετάσχει στο καθεστώς, υποχρεούται µέχρι την  15 Απριλίου του έτους για το οποίο επιθυµεί να συµµετάσχει στο σύστηµα, να καταθέτει την αίτηση έγκρισης του ΥΠΟ∆ΕΙΓΜΑΤΟΣ 1 της παρούσης στη ∆ιεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίµων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΠΕΝ, συνυποβάλλοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Βεβαίωση της ∆/νσης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής (∆ΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, για την αρτιότητα και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων για µεταποίηση της πρώτης ύλης σε τελικά προϊόντα (σύµφωνα µε τον ΚΑΝ 852/2004)..

β) Στην περίπτωση που η µεταποίηση δεν πραγµατοποιείται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις υποβάλλεται επιπλέον το µισθωτήριο συµβόλαιο, ή σύµβαση παροχής υπηρεσιών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αποδεικνύει επίσηµα τη συνεργασία της µεταποιητικής εγκατάστασης µε την µεταποιητική επιχείρηση καθώς και το σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης στην αρµόδια ∆ΟΥ. Η διάρκεια συνεργασίας πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το σύνολο της περιόδου όπως ορίζεται στο σηµείο (β) του άρθρου 1 της παρούσας.

γ) Βεβαίωση της ∆ΑΟΚ  της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, ότι έχει χυµοποιήσει το σύνολο της πρώτης ύλης που παρέλαβε στο πλαίσιο του καθεστώτος της συνδεδεµένης ενίσχυσης, κατά την προηγούµενη περίοδο ή/και τις προηγούµενες περιόδους, µετά από έλεγχο του ισοζυγίου.

δ) Βεβαίωση της ∆ΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, σχετικά µε την εξόφληση των πληρωµών της µεταποιητικής επιχείρησης προς τους φορείς, για τη πρώτη ύλη που έλαβε στο πλαίσιο της συνδεδεµένης ενίσχυσης κατά την προηγούµενη περίοδο ή/και τις προηγούµενες περιόδους.

Η σύµβαση ανάµεσα στην µεταποιητική επιχείρηση και τον φορέα περιλαµβάνει την συµφωνηθείσα για την πρώτη ύλη τιµή ανά κιλό προϊόντος.. Η µεταποιητική επιχείρηση καταβάλει στους φορείς την αξία της πρώτης ύλης υποχρεωτικά µε τραπεζικό έµβασµα  και σύµφωνα µε τους όρους της σύµβασης  το αργότερο ως την 1  Ιουνίου του επόµενου έτους.

Η ∆ΑΟΚ που εκδίδει τα (γ) και (δ) έγγραφα, δύναται να ζητήσει πληροφορίες ή να συνεργαστεί µε άλλες ∆ΑΟΚ προκειµένου να τα εκδώσει.

4. Μεταποιητική επιχείρηση που δεν θα προσκοµίσει τα αναφερόµενα στη παράγραφο 3, του παρόντος άρθρου, δεν εγκρίνεται.

5. Οι ποσότητες συµπύρηνου ροδάκινου προς χυµοποίηση που παραδίδονται σε µη εγκεκριµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις, δεν µπορούν να τύχουν της ενίσχυσης του ως άνω καθεστώτος.

 

Άρθρο 4

Παράδοση πρώτης ύλης

1. Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από τους φορείς στο εργοστάσιο ή σε κατάλληλο χώρο συγκέντρωσης  της µεταποιητικής επιχείρησης µε ευθύνη του συµβληθέντα φορέα, σύµφωνα µε την εκάστοτε σχετική ισχύουσα νοµοθεσία.

2. Κάθε φορτίο πρώτης ύλης συνοδεύεται από τα προβλεπόµενα από τη φορολογική νοµοθεσία παραστατικά.

3. Κατά την παράδοση της πρώτης ύλης διενεργείται σε κάθε φορτίο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος. Οι ποσότητες ζυγίζονται, καταγράφεται το καθαρό βάρος της πρώτης ύλης που παραδόθηκε και διενεργείται δειγµατοληψία για τον υπολογισµό του ποσοστού κατά βάρος ελαττωµατικής πρώτης ύλης.

Εφόσον το  ποσοστό κατά βάρος της ελαττωµατικής πρώτης ύλης, η µεταποιητική επιχείρηση καταβάλει το αντίτιµο για το σύνολο της ποσότητας, η οποία υπολογίζεται στον καθορισµό του ύψους ποσοτήτων της παρ.1 του άρθρου 3 της υπ. αριθµ. 926/39517/6-4-2015(Β680) ΥΑ.

 

Αποδεκτή πρώτη ύλη µε ελαττώµατα ως 10%

Στη περίπτωση που το  ποσοστό κατά βάρος της συνολικής ελαττωµατικής πρώτης ύλης είναι µεγαλύτερο του 3% και µικρότερο του 10%, το φορτίο γίνεται αποδεκτό, ενώ για την ελαττωµατική α΄ ύλη άνω του  3% δεν καταβάλλεται αντίτιµο και δεν υπολογίζεται  στον καθορισµό των ποσοτήτων της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπ.αριθµ. 926/39517/6-4-2015 (Β 680)  ΥΑ.

4. Η µεταποιητική επιχείρηση  αναλαµβάνει την υποχρέωση να προβεί στη διαλογή της αποδεκτής πρώτης ύλης και την αποµάκρυνση της ελαττωµατικής ώστε να εξασφαλίσει  ένα τελικό προϊόν σύµφωνο µε την εθνική και κοινοτική νοµοθεσία.

5. Όλα τα στοιχεία του ελέγχου καταγράφονται  στο δελτίο παράδοσης−παραλαβής, σύµφωνα µε το ΥΠΟ∆ΕΙΓΜΑ 2. Το δελτίο υπογράφεται από εκπρόσωπό του φορέα και από εκπρόσωπο της µεταποιητικής επιχείρησης. Το  δελτίο παράδοσης−παραλαβής συνοδεύεται και από το αντίστοιχο ζυγολόγιο. 

Εάν κατά την παραλαβή παραβρίσκεται η τριµελής επιτροπή της ∆.Α.Ο.Κ  του άρθρου  5 της παρούσας, το εν λόγω δελτίο συνυπογράφεται και από την επιτροπή.

∆ελτίο παράδοσης−παραλαβής υποχρεούται να κρατά η µεταποιητική επιχείρηση και  ο φορέας.

Εφόσον κατά την οριστικοποίηση των στοιχείων του ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου που αναγράφονται στο δελτίο παράδοσης−παραλαβής υπάρξει διαφωνία µεταξύ του εκπρόσωπου της µεταποιητικής επιχείρησης και του εκπρόσωπου του φορέα, γνωµατεύει  σχετικά η τριµελής επιτροπή του άρθρου 5 της παρούσας και η γνωµάτευση είναι οριστική.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση για την Απόφαση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο ροδάκινο για χυμό.doc

Αλέξανδρος Μπίκας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία