BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Αιτήσεις χυμοποιείων ως 20 Νοεμβρίου για συνδεδεμένη πορτοκαλιού

Από το αν θα προλάβουν την προθεσμία που λήγει κατ' εξαίρεση για φέτος στις 20 Νοεμβρίου (αντί στις 31 Οκτωβρίου) οι μεταποιητικές, για να υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο χυμό πορτοκαλιού χιλιάδων παραγωγών του προϊόντος.

Αιτήσεις χυμοποιείων ως 20 Νοεμβρίου για συνδεδεμένη πορτοκαλιού

5
0

Σύμφωνα με τη σχετική συμπληρωματική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, η μεταποιητική επιχείρηση που επιθυμεί να εγκριθεί, προκειμένου να συμμετάσχει στο καθεστώς, υποχρεούται μέχρι την 31η Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους για το οποίο επιθυμεί να συμμετάσχει στο σύστημα, να καταθέτει την αίτηση έγκρισης στη Διεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ωστόσο, κατ’ εξαίρεση, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκριθούν για να συμμετάσχουν στο καθεστώς το έτος 2016, υποχρεούται μέχρι την 20η Νοεμβρίου του 2015, να καταθέσουν τα αναφερόμενα δικαιολογητικά στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 της παρούσας.

Σημειωτέον ότι η συνδεδεμένη στο πορτοκάλι εφαρμόζεται για πρώτη χρονιά το 2015 και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό των 9 εκατ. ευρώ για το έτος και των 285.000 καλλιεργηθέντων στρεµµάτων, προκύπτει ενδεικτική τιµή ενίσχυσης στα 31,6 ευρώ το στρέµµα. Ωστόσο για τον υπολογισµό της ενίσχυσης πρέπει κανείς να λάβει υπόψη ότι για να πάει κάποιος πορτοκάλια για χυµό, πρέπει να παραδώσει µέχρι 700 κιλά ανά στρέµµα.


Πιο αναλυτικά, βάσει της απόφασης ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 2

Έγκριση μεταποιητικών επιχειρήσεων χυμοποίησης πορτοκαλιών

1. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις χυμοποίησης πορτοκαλιών που θα παραλάβουν πρώτη ύλη το έτος 2016 και εφ’ εξής και επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης οφείλουν να τύχουν της σχετικής έγκρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

2. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με απόφαση του εγκρίνει κάθε έτος τον κατάλογο των μεταποιητικών επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Η απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Η μεταποιητική επιχείρηση που επιθυμεί να εγκριθεί, προκειμένου να συμμετάσχει στο καθεστώς, υποχρεούται μέχρι την 31η Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους για το οποίο επιθυμεί να συμμετάσχει στο σύστημα, να καταθέτει την αίτηση έγκρισης του ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ 1 της παρούσης στη Διεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνυποβάλλοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Βεβαίωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, για την αρτιότητα και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων για μεταποίηση της πρώτης ύλης σε τελικά προϊόντα (σύμφωνα με τον ΚΑΝ 852/2004).

β) Στην περίπτωση που η χυμοποίηση δεν πραγματοποιείται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, υποβάλλεται επιπλέον το μισθωτήριο συμβόλαιο, ή η σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αποδεικνύει επίσημα τη συνεργασία της μεταποιητικής εγκατάστασης με την μεταποιητική επιχείρηση καθώς και το σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης στην αρμόδια ΔΟΥ. Η διάρκεια συνεργασίας πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το σύνολο της περιόδου όπως ορίζεται στο σημείο (β) του άρθρου 1 της παρούσας.

γ) Βεβαίωση της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, ότι την προηγούμενη περίοδο ή/και τις προηγούμενες περιόδους χυμοποίησε το σύνολο της πρώτης ύλης που παρέλαβε στο πλαίσιο του καθεστώτος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, μετά από έλεγχο του ισοζυγίου.

δ) Βεβαίωση της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, σχετικά με την εξόφληση των πληρωμών της μεταποιητικής επιχείρησης προς τους φορείς, για τη πρώτη ύλη που έλαβε στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης κατά την προηγουμένη περίοδο ή/και τις προηγούμενες περιόδους.

Η σύμβαση ανάμεσα στην μεταποιητική επιχείρηση και τον φορέα περιλαμβάνει την συμφωνηθείσα για την πρώτη ύλη τιμή ανά κιλό προϊόντος. Η μεταποιητική επιχείρηση καταβάλει στους φορείς την αξία της πρώτης ύλης υποχρεωτικά με τραπεζικό έμβασμα και σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης το αργότερο ως την 30 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους. Η ΔΑΟΚ που εκδίδει τα (γ) και (δ) έγγραφα, δύναται να ζητήσει πληροφορίες ή να συνεργαστεί με άλλες ΔΑΟΚ προκειμένου να τα εκδώσει.

4. Μεταποιητική επιχείρηση που δεν θα προσκομίσει τα αναφερόμενα στη παράγραφο 3, του παρόντος άρθρου, δεν εγκρίνεται.

5. Οι ποσότητες πορτοκαλιών που παραδίδονται σε μη εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να τύχουν της ενίσχυσης του ως άνω καθεστώτος.

 

Άρθρο 3

Ελάχιστες προδιαγραφές πρώτης ύλης

1. Με την επιφύλαξη των κριτηρίων ποιότητας, όπως καθορίζονται στη σύμβαση μεταξύ του φορέα και της μεταποιητικής επιχείρησης, τα πορτοκάλια που παραδίδονται στη μεταποιητική επιχείρηση πρέπει:

α. να είναι υγιή, ανόθευτα και ποιότητας σύμφωνης με τα συναλλακτικά ήθη, να είναι δε κατάλληλα για μεταποίηση

2. Η ελαττωματική πρώτη ύλη καθορίζεται ως εξής:

— ξένα σώματα: θεωρείται ως ξένο σώμα οτιδήποτε δεν είναι καρπός. Περιλαμβάνονται τα φυτικά υπολείμματα (φύλλα, κλαδιά, χόρτα κ.λπ.), τα ανόργανα σώματα (χώμα, χαλίκια, πέτρες κ.λπ.) και τα διάφορα υπολείμματα,

— καρποί προσβεβλημένοι από ασθένειες, καρποί προσβεβλημένοι από παγετό, καρποί σκουληκιασμένοι ή σάπιοι: καρποί που παρουσιάζουν προσβολές από ασθένεια, έντομα ή από παράγοντα σήψης, σε επιφάνεια διαμέτρου μεγαλύτερη από 30mm, επεκτεινόμενη στο εσωτερικό του καρπού.

Άρθρο 8

Μεταβατικές διατάξεις

Κατ’ εξαίρεση, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκριθούν για να συμμετάσχουν στο καθεστώς το έτος 2016, υποχρεούται μέχρι την 20η Νοεμβρίου του 2015, να καταθέσουν τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 της παρούσας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση με τα Συμπληρωματικά μέτρα στη συνδεδεμένη πορτοκαλιών για χυμό.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία