BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Χωρίς καρτελάκι η συνδεδεμένη ενίσχυση στις καλλιέργειες οσπρίων

∆εν απαιτείται πιστοποιηµένος σπόρος (τα γνωστά καρτελάκια) προκειµένου να λάβουν οι παραγωγοί τη συνδεδεµένη ενίσχυση τα όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Χωρίς καρτελάκι η συνδεδεμένη ενίσχυση στις καλλιέργειες οσπρίων

1
0

Σε σχετική ερώτηση της υπό σύστασης Οµάδας Παραγωγών Οσπρίων του Αγροτικού Συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών σχετικά µε το αν είναι υποχρεωτική η προσκόµιση αποδεικτικών για τη γνησιότητα του σπόρου σποράς (καρτελάκια πιστοποιηµένου σπόρου), οι αρµόδιοι απαντούν ως εξής: «οι λεπτοµέρειες εφαρµογής της συνδεδεµένης ενίσχυσης για τα όσπρια περιγράφονται στη σχετική υπουργική απόφαση µε αρ. 1703/43630 ΦΕΚ Β’ 855/15/5/2015 και στις προϋποθέσεις δεν περιλαµβάνεται η υποχρέωση χρήσης πιστοποιηµένου σπόρου σποράς.

Ολόκληρη η απάντηση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

«Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα όσπρια περιγράφονται στη σχετική υπουργική απόφαση με αρ. 1703/43630 ΦΕΚ Β’ 855/15/5/2015 και στις προϋποθέσεις δεν περιλαμβάνεται η υποχρέωση χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σποράς.

Το νομικό πλαίσιο των συνδεδεμένων ενισχύσεων δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης του καθεστώτος από το 2017 και μετά. Πριν από οποιεσδήποτε τροποποιήσεις θα αξιολογηθεί η κατάσταση της αγοράς και η πορεία των μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η σποροπαραγωγή των οσπρίων είναι επίσης ενταγμένη σε συνδεδεμένη ενίσχυση. Εφόσον υπάρχουν αποθέματα σπόρων σποράς για τα επιλέξιμα είδη οσπρίων, ενδέχεται να συμπεριληφθεί η υποχρέωση πιστοποιημένου σπόρου σε κάποιο ποσοστό με σκοπό την παραγωγή ποιοτικού τελικού προϊόντος. Εάν αυτό αποφασιστεί θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση ώστε να είναι δυνατή η προετοιμασία των αγροτών για τις όποιες αλλαγές».

Όλες οι λεπτομέρειες στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία