BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Παράταση ως 28 Μαρτίου για τη συνδεδεμένη στο ρύζι

Περιθώριο έναν ακόμα μήνα, μέχρι τις 28 Μαρτίου –αντί στις 28 Φεβρουαρίου που έληγε η αρχική προθεσμία- έχουν οι ορυζοπαραγωγοί προκειμένου να προσκομίσουν τα σχετικά τιμολόγια από την πώληση της παραγωγής τους, το μεγαλύτερο μέρος ωστόσο της οποίας είναι ακόμα αδιάθετο.

Γκάφα με 120 μέρες Propanil, ανάστατοι οι ρυζοκαλλιεργητές

1
0

Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί είναι πολύ πιεσμένοι, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ακόμα και να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ύψους 26 ευρώ το στρέμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Τζελέπη:

Μετά από τρεις Κοινοβουλευτικές Παρεμβάσεις, την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 2110/22-12-2015 Ερώτηση, την υπ’ αριθμόν Α.Π.: (830/11-01-2016) Αναφορά και την υπ’ αριθμόν Α.Π.:(433/22-1-2016) Επίκαιρη Ερώτηση, για «την προβληματική Νομοθεσία ως προς τους όρους επιλεξιμότητας των δικαιούχων της συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού», ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης, πέτυχε μετά από την Επίκαιρη Ερώτηση του, η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Δευτέρας 1-2-2016, την παράταση έως τις 28-3-2016 για την συνδεδεμένη ενίσχυση του ρυζιού.

Ο Βουλευτής αφού πρωτίστως περιέγραψε στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη την υφιστάμενη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ορυζοπαραγωγοί της χώρας, καθώς «Στο νομό Σερρών για παράδειγμα από τα είκοσι τέσσερα εκατομμύρια κιλά, μόνον το 10% έχει απορροφηθεί». Το ίδιο συμβαίνει και σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Στη Χαλάστρα από τους σαράντα χιλιάδες τόνους ούτε χίλια πεντακόσια κιλά δεν έχουν απορροφηθεί. Στον Β΄ Συνεταιρισμό Χαλάστρας από τους πενήντα χιλιάδες τόνους μόνο τέσσερις χιλιάδες κιλά έχουν απορροφηθεί. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους ορυζοπαραγωγούς σχετικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση ρυζιού».

«Σύμφωνα με τον Κανονισμό 1307/2013 για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ανά προϊόν, για να μπορούν να είναι τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά, υπάρχει από το Υπουργείο σας η υπ’ αριθμόν 924/21.5.2015 Υπουργική Απόφαση όπου στο άρθρο 3 καθορίζει ότι οι ορυζοπαραγωγοί πρέπει να παραδώσουν τις ποσότητες ρυζιού και να τις τιμολογήσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου για να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού 26 ευρώ ανά στρέμμα». Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε «αυτό σήμερα είναι ανέφικτο και ουτοπικό». Γι’ αυτούς τους λόγους ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να προβεί «στη θέσπιση μιας πιο ευέλικτης ρύθμισης για τον επανακαθορισμό των όρων επιλεξιμότητας των δικαιούχων συνδεδεμένης ενίσχυσης ορυζοπαραγωγών», όπως επίσης και πρότεινε παράταση-χρονική επιμήκυνση τουλάχιστον τριών μηνών.

Στη Δευτερολογία του, ο κ. Τζελέπης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την υπ’ αριθμόν 924/21.5.2015 Υπουργική Απόφαση στους ορυζοπαραγωγούς μετά και την επιβολή των capital control, και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Ο ένας μήνας, δεν φτάνει. Είναι καταγεγραμμένα πλέον στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ τα τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα ρυζιού. Οι παραγωγοί είναι γνωστοί. Άρα, χρειάζεται ένας μήνας το πολύ ώστε οι υπηρεσίες να κάνουν την αποπληρωμή της συνδεδεμένης. Δεν χρειάζεται να το πάμε μήνα-μήνα σε μια χρονική περίοδο όπου οι οικονομικές πιέσεις στους παραγωγούς είναι μεγάλες, όταν ήδη έχουν πάρει μόνο το 50% της ενιαίας ενίσχυσης, όταν περιμένουν να πάρουν από την πλευρά της Κυβέρνησης μια σειρά από αποζημιώσεις και το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Οι υποχρεώσεις τρέχουν».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τζελέπης σχολίασε και τις τρέχουσες, αγροτικές εξελίξεις και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μην απορούμε λοιπόν, γιατί βλέπουμε σήμερα το αποκορύφωμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Εγώ λέω ότι το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αυτό που ακούστηκε, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε, το ποτήρι της οργής στον αγροτικό κόσμο. Γιατί οι πολιτικές σας το 2015, οι οποίες σηματοδοτούνται και στη συγκεκριμένη περίπτωση με την αντίστοιχη πολιτική που εφαρμόσατε στη συνδεδεμένη για το ρύζι, που και τώρα το πάτε μέρα με την μέρα, το μόνο που δημιουργούν είναι προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, συρρίκνωση των τιμών στους αγρότες και κατ’ επέκταση τους κάνετε μη παραγωγικούς και τους βγάζετε έξω από την αγροτική δραστηριότητα». 

Παρακολουθήστε εδώ τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία