BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Αλλαγές στα κριτήρια για συνδεδεμένες ζωικών ζητούν Τζελέπης, Κεφαλίδου

Αλλαγές επί των κριτηρίων που απαιτούνται για είσπραξη της συνδεδεμένης από κτηνοτρόφους (αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους), προκειμένου να τύχουν ενίσχυσης και οι μικρές μονάδες, ζητούν με κοινή ερώτησή τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ νομού Σερρών και Δράμας, Μιχάλης Τζελέπης και Χαρά Κεφαλίδου αντιστοίχως.

Αλλαγές στα κριτήρια για συνδεδεμένες ζωικών ζητούν Τζελέπης, Κεφαλίδου

0
0

Ειδικότερα, οι Βουλευτές στην Ερώτησή τους υπογραμμίζουν ότι: «Λίγο πριν το Πάσχα, όπου η διαπραγματευτική ικανότητα των κτηνοτρόφων εξαρτάται και από το διαθέσιμο εισόδημά τους, μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των κτηνοτρόφων της Βόρειας Ελλάδας με  το πότε τελικά θα καταβληθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2015 στα αιγοπρόβατα και τα βοειδή και εάν οι κτηνοτρόφοι πληρούν τις προϋποθέσεις καταβολής τους.

Πολλοί κτηνοτρόφοι - αιγοπροβατοτρόφοι αγωνιούν εάν θα καλύψουν σε μια δύσκολη χρονιά για την κτηνοτροφία το συνολικό ύψος παράδοσης γάλακτος που είναι 6 τόνοι γάλακτος κατ’ ελάχιστο στις ορεινές περιοχές και 10 τόνοι κατ’ ελάχιστο στις πεδινές περιοχές ανά παραγωγό.

Την κατάσταση και την αγωνία των κτηνοτρόφων – αιγοπροβατοτρόφων περιπλέκει το επί πλέον απαιτούμενο ελάχιστο όριο παράδοσης γάλακτος των 120 κιλών ανά ζώο, το οποίο είναι ίδιο και για τις ορεινές και για τις πεδινές περιοχές ενώ δεν λαμβάνει υπόψη του την παραγωγικότητα των ζώων που είναι διαφορετική για τις αυτόχθονες φυλές και τις βελτιωμένες φυλές. Πολλοί κτηνοτρόφοι βοειδών, επειδή είναι αντιμέτωποι με την έλλειψη ρευστότητας, πωλούν νωρίτερα τα ζώα τους πριν τις 31.12. εκάστου έτους ενίσχυσης και κινδυνεύουν να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση εξαιτίας του γεγονότος αυτού. Επιπροσθέτως, το ζωικό κεφάλαιο έχει πληγεί βάναυσα από ζωονόσους γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παραγωγή γάλακτος, στους κτηνοτρόφους που δεν έχουν εντατικές εκμεταλλεύσεις και ζώα βελτιωμένων φυλών».

Για τους παραπάνω λόγους, οι Βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό να τους ενημερώσει εάν προτίθεται να λάβει υπόψη του τις αστοχίες της απόφασης που προβλέπει τις προϋποθέσεις καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, όπως επίσης και να τους γνωστοποιήσει εάν θα προβεί στη θέσπιση πιο ευέλικτων όρων ως προς τους όρους επιλεξιμότητας των δικαιούχων της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2015 λαμβάνοντας υπόψη και τους εξωγενείς παράγοντες όπως π.χ. τις ζωοονόσους. Τέλος, αιτήθηκαν την τροποποίηση του όρου «να είναι εν ζωή τα ζώα στις 31/12 του έτους ενίσχυσης» καθώς τα βοειδή πωλούνται και μεταβιβάζονται.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία