BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στα 32,7 ευρώ η συνδεδεμένη στο ρύζι

Το δρόμο για την πληρωμή παίρνουν οι συνδεδεμένες για το ρύζι, τα συμπύρηνα ροδάκινα και τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση μετά τη δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στη Διαύγεια, με τις οποίες καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης.

Στα 32,7 ευρώ η συνδεδεμένη στο ρύζι

2
0

Μάλιστα, σύμφωνα με τις αποφάσεις, που υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, η συνδεδεμένη στο ρύζι αυξάνεται στα 32,7 ευρώ το στρέμμα από την τιμή αναφοράς στα 26 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι άλλες δύο ενισχύσεις θα πληρωθούν στα επίπεδα των τιμών αναφοράς, στα 16,9 ευρώ το στρέμμα για το συμπύρηνο ροδάκινο και στα 31,6 ευρώ το στρέμμα για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση.  

Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Αντώνη Μωϋσίδη, «η επόμενη δόση συνδεδεμένων αναμένεται μέχρι τα μέσα Απριλίου, στα οποία θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων βιομηχανική ντομάτα, ροδάκινα και πορτοκάλια». Ο ίδιος, βέβαια, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις για καθυστέρηση των εν λόγω πληρωμών, εξηγεί ότι «υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, τα οποία «οδηγούν» τις εν λόγω πιστώσεις, ενώ και η κατανομή των οριστικών δικαιωμάτων αποτελεί προϋπόθεση για την πληρωμή των συνδεδεμένων, καθώς πρόκειται για αλληλένδετες δραστηριότητες».

Υπενθυμίζεται ότι στον προγραμματισμό πληρωμών του Οργανισμού, στα τέλη Φεβρουαρίου, αναφερόταν ότι μέσα και μέχρι το τέλος Μαρτίου προγραμματίζονται πληρωμές, μεταξύ των οποίων και:

4. Ροδάκινα προς χυμοποίηση (ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ)

5. Βιομηχανική τομάτα (ύψους περίπου 2.600.000 ευρώ)

Βρείτε αναλυτικά τις σχετικές αποφάσεις:

Ρύζι

Αυξάνεται το ποσό της ενίσχυσης στα 32,7 ευρώ το στρέμμα από την ενδεικτική των 27 ευρώ για τη συνδεδεμένη ρυζιού, καθώς το γεγονός ότι οι επιλέξιμες εκτάσεις υπολείπονται κατά ένα μικρό ποσοστό της έκτασης αναφοράς, δεν προκαλεί υπεραντιστάθμιση και μπορεί να αιτιολογηθεί, σύμφωνα με την απόφαση.

3. Το με αριθ. 72520/21-04-2016 έγγραφο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) όπου αναφέρεται ότι η επιλέξιμη για πληρωμή έκταση είναι 24.415,32 εκτάρια.

4. Την παρ. 2 του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 639/2014, όπου περιγράφονται οι επιλογές για τον υπολογισμό του ύψους του ανά μονάδα ποσού στήριξης των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Δεδομένου ότι οι επιλέξιμες εκτάσεις υπολείπονται κατά ένα μικρό ποσοστό της έκτασης αναφοράς, προκύπτει ότι το ύψος της ενίσχυσης μπορεί να υπολογιστεί ως ο λόγος του προϋπολογισμού για το έτος 2015 προς την επιλέξιμη έκταση. Η αύξηση του ύψους ενίσχυσης που προκύπτει σε σχέση με την ενδεικτική τιμή, δεν προκαλεί υπεραντιστάθμιση και μπορεί να αιτιολογηθεί.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

ΑΡΘΡΟ ΜΟΝΟ

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα του ρυζιού για το έτος ενίσχυσης 2015, καθορίζεται στα 327,66 €/εκτάριο.

Διαβάστε εδώ την απόφαση  Καθορισμός ύψους ενίσχυσης για τη συνδεδεμένη στο ρύζι.pdf

 

Συμπύρηνο ροδάκινο

Παρά το γεγονός ότι οι επιλέξιμες εκτάσεις ενίσχυσης για το έτος 2015 υπολείπονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό της έκτασης αναφοράς (17.700 εκτάρια), το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης υπολογίζεται ως ο λόγος του προϋπολογισμού για το έτος 2015 προς την έκταση αναφοράς και ορίζεται στα επίπεδα της ενδεικτικής τιμής στα 16,9 ευρώ το στρέμμα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

3. Το με αριθ. 71100/18-04-2016 έγγραφο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) όπου αναφέρεται ότι η επιλέξιμες εκτάσεις ενίσχυσης είναι 597.38 εκτάρια.

4. Την παρ. 2 του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 639/2014, όπου περιγράφονται οι επιλογές για τον υπολογισμό του ύψους του ανά μονάδα ποσού στήριξης των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Από το γεγονός ότι οι επιλέξιμες εκτάσεις ενίσχυσης για το έτος 2015 υπολείπονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό της έκτασης αναφοράς (17.700 εκτάρια) προκύπτει ότι το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται ως ο λόγος του προϋπολογισμού για το έτος 2015 προς την έκταση αναφοράς.

5. Το γεγονός ότι από την εφαρμογή της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

ΑΡΘΡΟ ΜΟΝΟ

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα των συμπύρηνων ροδάκινων που οδηγούνται προς χυμοποίηση, για το έτος ενίσχυσης 2015, καθορίζεται στα 169 €/ha.

Βρείτε εδώ την απόφαση Καθορισμός ύψους ενίσχυσης για τη συνδεδεμένη στα συμπύρηνα ροδάκινα.pdf

 

Πορτοκάλια για χυμοποίηση

Και στην περίπτωση των πορτοκαλιών για χυμοποίηση, η συνδεδεμένη ενίσχυση ορίζεται στην τιμή αναφοράς στα 31,6 ευρώ το στρέμμα, παρά το ότι και σ’ αυτή την καλλιέργεια οι επιλέξιμες εκτάσεις ενίσχυσης για το έτος 2015 υπολείπονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό της έκτασης αναφοράς (28.500 εκτάρια), σύμφωνα με την απόφαση.

3. Το με αριθ. 71101/18-4-2016 έγγραφο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) όπου αναφέρεται ότι οι επιλέξιμες εκτάσεις ενίσχυσης είναι 3.694,33 εκτάρια.

4. Την παρ. 2 του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 639/2014, όπου περιγράφονται οι επιλογές για τον υπολογισμό του ύψους του ανά μονάδα ποσού στήριξης των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Από το γεγονός ότι οι επιλέξιμες εκτάσεις ενίσχυσης για το έτος 2015 υπολείπονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό της έκτασης αναφοράς (28.500 εκτάρια), προκύπτει ότι το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται ως ο λόγος του προϋπολογισμού για το έτος 2015 προς την έκταση αναφοράς.

5. Το γεγονός ότι από την εφαρμογή της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

ΑΡΘΡΟ ΜΟΝΟ

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση, για το έτος ενίσχυσης 2015, καθορίζεται στα 316 €/ha.

Βρείτε εδώ την απόφαση Καθορισμός ύψους ενίσχυσης για τη συνδεδεμένη στα πορτοκάλια.pdf

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία