BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Θέμα χρόνου η πληρωμή των συνδεδεμένων

Θέμα χρόνου είναι πλέον η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα ζωικά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, καθώς η περιβόητη δισκέτα με τα ονόματα των δικαιούχων φαίνεται πως έχει φτάσει την τράπεζα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές πιστώσεις.

Από βδομάδα οι συνδεδεμένες στα ζωικά

0
3

Ωστόσο να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί για άλλη μια φορά κρατούν μικρό καλάθι απέναντι στη γνωστή «αφερεγγυότητα» της πολιτικής ηγεσίας, που «έταξε» ότι η πληρωμή θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 23 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι περιµένουν µε µεγάλη αγωνία τις πιστώσεις, καθώς οι προϋποθέσεις και οι «περιορισµοί» που έθεταν οι αρχικές αποφάσεις των συνδεδεµένων ενδέχεται να αφήσουν εκτός ή µε τεράστιες αποκλίσεις από αυτά που υπολόγιζαν χιλιάδες δικαιούχους.

Σηµειωτέον ότι κύκλοι του υπουργού αφήνουν να διαρρεύσει πως στην επερχόμενη πληρωμή θα περιλαμβάνονται και οι πιστώσεις για τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης και του πρασινίσµατος, προφανώς σε µια προσπάθεια να δηλώσουν ότι ξεκίνησε το έργο των πληρωµών. Το µόνο σίγουρο είναι ότι συνεχίζονται οι πιστώσεις για «ψιλορουσφετάκια» από Σχέδια Βελτίωσης, οι οποίες είναι και οι µόνες σοβαρές πληρωµές που πραγµατοποιούνται το τελευταίο διάστηµα κι αυτές για µεµονωµένες περιπτώσεις.

Το θετικό είναι ότι δηµοσιεύτηκαν στη ∆ιαύγεια οι σχετικές αποφάσεις µε το ύψος της ενίσχυσης για τις συνδεδεµένες στα αιγοπρόβατα και τα ειδικά δικαιώµατα (έχει προηγηθεί αυτή για τα βοοειδή), γεγονός που εκ πρώτης ανοίγει το δρόµο για τις σχετικές πιστώσεις. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες της Agrenda, πιο σίγουρη θεωρείται η πληρωµή για τις συνδεδεµένες στο αιγοπρόβειο, πιθανή η αντίστοιχη για τα βοοειδή, ενώ δύσκολα θα γίνει κάτι µε τα ειδικά δικαιώµατα.

 

Όλο αλλάζουν τις ηµεροµηνίες για τα βιολογικά

Θολό παραµένει το τοπίο σχετικά µε την πληρωµή των δικαιούχων στα βιολογικά, που αποτελεί και ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα, για το οποίο ακόµα δεν έχουν βρει λύση οι αρµόδιοι. Κι ενώ ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου από τη Λάρισα πριν 2 εβδοµάδες δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραµµα, µιλώντας για τεχνικά ζητήµατα τα οποία πρέπει πρώτα να διευθετηθούν πριν δοθεί πλάνο πιστώσεων, λίγες µέρες αργότερα δεσµεύτηκε για πληρωµή βιοκαλλιεργητών µέσα στον Αύγουστο.

Μάλιστα, στη συνάντησή του µε µέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που θα έχει η βιολογική γεωργία στους σχεδιασµούς του υπουργείου και για την προκήρυξη του νέου προγράµµατος στο 2017.

Την ίδια ώρα, βέβαια, την έντονη αντίδραση των βιοκαλλιεργητών του Αιγαίου έχει προκαλέσει η απάντηση Αποστόλου στο βουλευτή Ν∆ της Λέσβου Χαράλαµπο Αθανασίου, σύµφωνα µε την οποία «για τα νησιά του Αιγαίου έγινε περικοπή και η επ’ αόριστον αναβολή της πληρωµής της εν λόγω ενίσχυσης λόγω έλλειψης οικονοµικών πόρων». Μάλιστα, ο υπουργός αναφέρει ότι «οι διοικητικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναµένεται η εξασφάλιση των κονδυλίων για την πληρωµή», χωρίς όµως να αναφέοεται σε χρόνους.

Οι αποφάσεις για τις συνδεδεμένες

Ειδικότερα, κλείδωσε στα 7,64 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο η συνδεδεμένη στα αιγοπρόβατα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και στα 5 ευρώ ανά ζώο για τα πεδινά, μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης, ενώ οι κτηνοτρόφοι αναμένουν να ακολουθήσει και η σχετική πληρωμή.

Μάλιστα, στην εν λόγω απόφαση σημειώνεται ότι «ως προς τον υπολογισμό του ύψους ανά μονάδα ποσού στήριξης για τη δράση 1, δεδομένου ότι ο τελικός αριθμός επιλέξιμων ζώων υπολείπεται του αριθμού αναφοράς, το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται ως ο λόγος του προϋπολογισμού για το έτος 2015 προς τον αριθμό επιλέξιμων ζώων, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η αύξηση του ύψους της ενίσχυσης δεν δημιουργεί υπεραντιστάθμιση. Ως προς τον υπολογισμό του ύψους ανά μονάδα ποσού στήριξης για τη δράση 2 το ύψος της ενίσχυσης ορίζεται με βάση την τιμή αναφοράς, δεδομένου ότι ο τελικός αριθμός επιλέξιμων ζώων υπολείπεται σημαντικά του αριθμού αναφοράς και ο λόγος προϋπολογισμού προς επιλέξιμα προκαλεί υπεραντιστάθμιση».

Αναλυτικά,

Άρθρο ΜΟΝΟ

Τον καθορισμό του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του πρόβειου και αίγειου κρέατος, ως ακολούθως:

1. Δράση 1: 7,64 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, όπως αυτά ορίζονται στην με αριθμό πρωτ. 614/52350/12-05-2015 (ΦΕΚ 833/Β/2015) Υπουργική Απόφαση στους δικαιούχους της συνδεδεμένης στήριξης, κτηνοτρόφους των ορεινών /μειονεκτικών/ με ειδικά μειονεκτήματα περιοχών, που εκτρέφουν προβατίνες ή/και αίγες στις περιοχές αυτές και στους κτηνοτρόφους που μετακινούνται από πεδινή σε ορεινή / μειονεκτική / με ειδικά μειονεκτήματα περιοχή.

2. Δράση 2 : 5,00 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, όπως αυτά ορίζονται στην με αριθμό πρωτ. 614/52350/12-05-2015 (ΦΕΚ 833/Β/2015) Υπουργική Απόφαση στους δικαιούχους της συνδεδεμένης στήριξης, κτηνοτρόφους πεδινών περιοχών που εκτρέφουν προβατίνες ή/και αίγες στις περιοχές αυτές.

 

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση Καθορισμός συνδεδεμένης στο πρόβειο και αίγειο κρέας.pdf


Στα 196 ευρώ ανά βοοειδές και 29 ανά αιγοπρόβατο η συνδεδεμένη για ειδικά δικαιώματα

Στα 196 ευρώ ανά ΜΜΖ για τα βοοειδή και στα 29 ευρώ ανά αιγοπρόβατο καθορίστηκε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν ήδη εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις τους γιατί χιλιάδες από αυτούς αιτήθηκαν πέρυσι εκτατικά δικαιώματα, μένοντας έξω από τη συγκεκριμένη ενίσχυση, από τον προϋπολογισμό της οποίας αναμένεται να μείνει ένα τεράστιο κομμάτι αδιάθετο. 

Για το 2015 έχουν προϋπολογιστεί 4,5 εκατ. για τα βοοειδή και 25,5 εκατ. για τα αιγοπρόβατα.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει τα εξής:

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα της κτηνοτροφίας για το έτος ενίσχυσης 2015, καθορίζεται για το Μέτρο 1 (βοοειδή) στα 196 ευρώ ανά Μ.Μ.Ζ. και για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 29 ευρώ ανά ζώο.

Μάλιστα, αναφέρεται πως παρά το γεγονός ότι τα ζώα ή οι ΜΜΖ προς πληρωμή υπολείπονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό των ζώων αναφοράς και για τα δύο μέτρα, προκύπτει ότι το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται ως ο λόγος του προϋπολογισμού για το έτος 2015 προς τον αριθμό των ζώων ή ΜΜΖ αναφοράς.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση Καθορισμός ύψους συνδεδεμένης για κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα.pdf






Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

25-07-2016 18:17Μακης

Αυτοι δεν είναι ικανοί να χωρίσουν δυο γαϊδούριων τ άχυρα

Απάντηση

25-07-2016 17:27Γαρυφαλια Κτ

Εαν δεν πουλας γαλα μπορειςς να παρεις την συνδεδεμενη αυτην ; ειμαι απο πεδινη περιοχη ..οποιος μπορει ας μου απαντησει ευχαριστω πολυ!

Απάντηση

25-07-2016 12:08ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

τελικα θα πλειροσουν την δευτερα αιγοπρόβατο , η θα μας κοροηδεβουν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία