BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ζωονόσοι έφραξαν το δρόμο προς τις συνδεδεμένες

Επικράτησαν έκτακτες συνθήκες και ασθένειες που μείωσαν την παραγωγή γάλακτος και πέταξαν κόσμο εκτός ενίσχυσης, λέει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή, ζητώντας αλλαγή στους όρους επιλεξιμότητας.

Απλήρωτες οι πρόωρες αγροτικές συντάξεις από το Δεκέμβρη

5
0

Πιο συγκεκριμένα, τη μείωση του όρου επιλεξιμότητας των 120 κιλών γάλακτος ανά ζώο προκειμένου να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, που δικαιούνται και οι πληγέντες αιγοπροβατοτρόφοι, που είχαν μικρότερη παραγωγή γάλακτος λόγω ανωτέρας βίας, ζητά η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με σχετική Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή.

Η Σερραία βουλευτής υπογραμμίζει ότι οι έκτακτες συνθήκες (καταρροϊκός πυρετός και άλλες ασθένειες), που έπληξαν το ζωικό κεφάλαιο πολλών κτηνοτρόφων, τους αποκλείει από τους όρους επιλεξιμότητας για την συνδεδεμένη ενίσχυση, με αποτέλεσμα να στερούνται την πολύτιμη οικονομική ενίσχυση των 5 ευρώ ανά ζώο για τα πεδινά κοπάδια και των 7,5 ευρώ ανά ζώο για τα ορεινά.  

Και αυτό παρά το γεγονός ότι σύμφωνα και με το άρθρο 11 του ΦΕΚ Β 833/2015, ορίζεται ότι «σε περίπτωση που ο κτηνοτρόφος αδυνατεί να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις […] λόγω ανωτέρας βίας/εξαιρετικών περιστάσεων […].ο κτηνοτρόφος διατηρεί το δικαίωμά του να λάβει συνδεδεμένη ενίσχυση...»

Ως εκ τούτου, τονίζει η κ. Αραμπατζή, οι εν λόγω κτηνοτρόφοι, χωρίς δική τους υπαιτιότητα στερούνται άδικα μία αναγκαία πηγή εσόδων για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους ειδικά σε μία εποχή άγριας υπερφορολόγησής τους, βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης, χωρίς μέχρι του παρόντος να υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση από το αρμόδιο Υπουργείο παρά την κρισιμότητα του ζητήματος.

Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η Σερραία βουλευτής είναι η εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: «Προβλήματα με τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε εκατοντάδες Αιγοπροβατοτρόφους»

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλη αγωνία και διογκούμενη οικονομική στενότητα προκαλεί σε εκατοντάδες αιγοπροβατοτρόφους - κυρίως των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών αλλά και σε αυτούς με ντόπιες φυλές – το γεγονός ότι δεν έλαβαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο αιγοπρόβειο γάλα, λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στους όρους επιλεξιμότητας της σχετικής απόφασης.  

Πιο συγκεκριμένα, οι έκτακτες συνθήκες (καταρροϊκός πυρετός και άλλες ασθένειες), που έπληξαν το ζωικό κεφάλαιο πολλών κτηνοτρόφων, είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τον υποχρεωτικό όρο της παράδοσης 120 κιλών γάλακτος ανά ζώο, προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για την συνδεδεμένη ενίσχυση, με αποτέλεσμα να στερούνται την πολύτιμη οικονομική ενίσχυση των 5 ευρώ ανά ζώο για τα πεδινά κοπάδια και των 7,5 ευρώ ανά ζώο για τα ορεινά.  

Κατόπιν τούτων και επειδή

Σύμφωνα και με το άρθρο 11 του ΦΕΚ Β 833/2015 ορίζεται ότι  «σε περίπτωση που ο κτηνοτρόφος αδυνατεί να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις […] λόγω ανωτέρας βίας/εξαιρετικών περιστάσεων […].ο κτηνοτρόφος διατηρεί το δικαίωμά του να λάβει συνδεδεμένη ενίσχυση

Οι κτηνοτρόφοι, χωρίς δική τους υπαιτιότητα στερούνται άδικα μία αναγκαία πηγή εσόδων για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους ειδικά σε μία εποχή άγριας υπερφορολόγησής τους, βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης

Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση από το αρμόδιο Υπουργείο παρά την κρισιμότητα του ζητήματος

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου οι πληγέντες λόγω ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων κτηνοτρόφοι να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης, που δικαιούνται;
  1. Θα μειώσετε το όριο των 120 κιλών γάλακτος ανά ζώο προκειμένου να μπορέσουν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι, που είχαν μικρότερη παραγωγή γάλακτος εξ αιτίας απωλειών στο ζωικό τους κεφάλαιο λόγω ανωτέρας βίας να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία