BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Επιδοτήσεις μόνο σε κατ’ επάγγελμα μετά το 2020

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 574ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου μαζί με το ειδικό ένθετο Επενδύω.

Επιδοτήσεις μόνο σε κατ’ επάγγελμα μετά το 2020

4
1

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δρόμο της οπισθοδρόμησης επέλεξε το υπουργείο για τον σπόρο στο σκληρό. Σελ. 15

Άτυπο εισοδηματικό κριτήριο ανακάλυψαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να κόψουν από το τσεκ σελ. 8-9

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με χαμηλό ρίσκο και μικρή σεζόν νέες εκτάσεις στα όσπρια. Σελ. 27-30

Έξτρα αφορολόγητο αγροτών για αγορές με χρήση κάρτας. Σελ. 25

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τρία χρόνια θα κρατά το net metering για τους αγρότες µε φωτοβολταϊκά. Σελ. 16

Περιμένουν την προκήρυξη οι φάκελοι για τα Leader που πέρασαν τον έλεγχο. Σελ.17

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Πιάνει τη θέση αχλαδιών και πορτοκαλιών το αβοκάντο. Σελ. 36

Με «πρόσχημα» τα αποθέματα στα 28 λεπτά ρίχνουν τον πήχη για τις Καρολίνες. Σελ. 22

 

Editorial

Η υπόθεση με τον σπόρο στο σκληρό σιτάρι αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον επιδερμικό και επιπόλαιο τρόπο με  τον οποίο η επίσημη Πολιτεία χειρίζεται τα αγροτικά ζητήματα.

Η «φθηνή» και «ενδιάμεση» λύση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου περίπου στα 2/3 της ποσότητας που απαιτεί η καλλιέργεια, συνιστά μια «ελληνική πατέντα» που αλλιώνει το πνεύμα των συνδεδεμένων ενισχύσχεων και διαιωνίζει τη μετριότητα στην παραγωγική διαδικασία. Έτσι, σε ένα προϊόν εθνικής εμβέλειας με τεράστιες δυνατότητες, όπως είναι το σκληρό σιτάρι, η χώρα μας παραμένει «φτωχός συγγενής» και παρακολουθεί με ανασφάλεια τις κινήσεις της διεθνούς αγοράς.

Όταν ο καλλιεργητής καλείται να σπείρει με πιστοποιημένο σπόρο τα 12 από τα 20 με 22 κατά μέσο όρο κιλά το στρέμμα που χρειάζεται η καλλιέργεια, η οικονομία που επιτυγχάνεται είναι ελάχιστη, ενώ αντίθετα η ζημιά που γίνεται στην ποιότητα της παραγωγής και κατ’ επέκταση στη φήμη του παραγόμενου προϊόντος είνται τεράστια.

Αρκεί μια επίσκεψη στις καλλιέργειες σκληρού σίτου της κεντρικής Ευρώπης (π.χ. Αυστρία, Τσεχία) για να διαπιστώσει πόσο ομοιόφορμα αναπτύσσονται οι φυτείες και πόσο μεθοδικά γίνεται η διαχείριση των αγροκτημάτων. Στη χώρα μας, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς την ίδια εικόνα.

Από το πως γίνεται η προετοιμασία των εδαφών, ποια είναι η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του σπόρου που επιλέγεται και πως ασκείται γενικότερα η καλλιεργητική φροντίδα, διαπιστώνει, κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής, κενά και μόνο κενά. Χορηγός, τις περισσότερες φορές, σ’ αυτή την ελάσσονα προσπάθεια, η ίδια η Πολιτεία.   

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-11-2016 18:12παραγωγός από καστοριά

Μιλάτε για πράγματα που δεν γνωρίζετε και μιλάτε ένθερμα λες και έχετε σποροπαραγωγικό κέντρο. Η Ελλάδα παράγει το καλλίτερο σκληρό σιτάρι σε όλη την Ευρώπη για να μην πούμε και του κόσμου και αυτό δεν οφείλεται ή οφείλεται κατ' ελάχιστο στην χρησιμοποίηση πιστοποιημένου σπόρου όπως εσείς και τα διάφορα κέντρα εννοούν. Υπάρχει κατά 100 φορές περισσότερο καλλίτερη λύση για καλλίτερο αποτέλεσμα και όχι αυτό που σε κάθε ευκαιρία υποστηρίζετε και όλοι απορούμε γιατί;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία