BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Δεν χάνονται τα 55 εκατ. από αδιάθετα συνδεδεμένων

Στο ταµείο των βασικών δικαιωµάτων των Ελλήνων παραγωγών, το ονοµαζόµενο «overbooking δικαιωµάτων», βρίσκονται περίπου 20 εκατ. από τα φυτικά και 35 εκατ. ευρώ από τα ζωικά του προϋπολογισµού των 155 εκατ. ευρώ για τις συνδεδεµένες του 2015 που δεν απορροφήθηκαν, προκειµένου να καλύψουν ανάγκες άµεσων ενισχύσεων (τσεκ, πρασίνισµα, Εθνικό Απόθεµα, δικαιώµατα Νέων Γεωργών), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Δεν χάνονται τα 55 εκατ. από αδιάθετα συνδεδεμένων

4
0

Το σίγουρο είναι, βάσει κοινοτικού κανονισµού, ότι τα χρήµατα αυτά δεν χάνονται, δηλαδή δεν χρειάζεται να επιστραφούν στην Κοινότητα, αλλά παραµένουν στον εθνικό κορβανά και κάθε κράτος µέλος έχει τη δυνατότητα να τα «διαχειριστεί» κατά βούληση, µεταφέροντάς τα σε κάποια άλλη υποχρέωση που απορρέει από τον ίδιο Πυλώνα (εδώ τον Πυλώνα Α’).

Όπως λένε οι αρµόδιοι από τη ∆ιεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιεθνών Σχέσεων, για το 2015 κόπηκε κονδύλι 8% από τα δικαιώµατα όλων των παραγωγών, προκειµένου να καλύψει το συνδεδεµένο κοµµάτι. Με το ποσό των 155 εκατ. ευρώ επιλέχθηκε να ενισχυθούν 15 προϊόντα, για τα οποία εκδόθηκαν συγκεκριµένες αποφάσεις µε τους όρους επιλεξιµότητας των καλλιεργητών και τις προϋποθέσεις πληρωµής των δικαιούχων. Υπό αυτό το πρίσµα, η δυνατότητα της χώρας µας ήταν διπλή όσον αφορά την τιµή ανά προϊόν.

Όπως µας εξηγεί η κ. Ευαγγελία Κούρεντα, η µία περίπτωση είναι ο παραγωγός να λάβει την ενδεικτική τιµή όπως αυτή ορίσθηκε στην απόφαση που έχει εκδοθεί και η άλλη περίπτωση να πληρωθεί το προϊόν µε τιµή η οποία θα προέκυπτε από τη διαίρεση του υπάρχοντα προϋπολογισµού του έτους µε τα στρέµµατα τα οποία δηλώθηκαν από τους παραγωγούς και µόνο στην περίπτωση που το ποσό αυτό µπορεί να είναι πλήρως αιτιολογηµένο. «Κάτι τέτοιο έγινε µε τη βιοµηχανική ντοµάτα, για την οποία επιλέχθηκε υψηλότερη τιµή από την ενδεικτική, ωστόσο µπορούσε να αιτιολογηθεί πλήρως από τη χώρα, χωρίς τον φόβο του καταλογισµού» εξηγεί η κ. Κούρεντα.

Εντελώς διαφορετική, όπως τονίζει η ίδια, είναι η περίπτωση της συνδεδεµένης µε το χυµό πορτοκαλιού, η οποία παρουσίασε εξαιρετικά µικρή απορροφητικότητα (µόλις το 1/3 του µπάτζετ), καθώς από τον προϋπολογισµό των 9 εκατ. ευρώ δεν καλύφθηκε το 80%. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, η συµµετοχή των παραγωγών ήταν περιορισµένη, ενώ αρκετοί  καλλιεργητές δεν κατάφεραν να καλύψουν την προϋπόθεση της παράδοσης 700 κιλών το στρέµµα παραγόµενου προϊόντος στη χυµοποίηση, όπως όριζε η απόφαση. Και µπορεί οι παραγωγοί να ζητούν να µοιραστεί ο προϋπολογισµός σε όσους τελικά κρίθηκαν δικαιούχοι, ωστόσο κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το ποσό από την ενδεικτική τιµή των 31,6 ευρώ το στρέµµα στα 244 ευρώ το στρέµµα, εθνική επιλογή που δεν µπορεί – σύµφωνα µε τους αρµόδιους- να αιτιολογηθεί, και κατ’ επέκταση θα οδηγούσε σε καταλογισµό.

Σπόροι σποράς

Τελείως άλλη περίπτωση αποτελεί η  συνδεδεµένη στη σποροπαραγωγή, το ποσό της οποίας διπλασιάστηκε σχεδόν, επειδή από την αρχική απόφαση αφαιρέθηκε από τα επιλέξιµα είδη το βαµβάκι αφού είχε δική του ειδική ενίσχυση και οι λοιπές ποικιλίες µοιράστηκαν τον αρχικό προϋπολογισµό. Πρόκειται για επιλογή που αιτιολογήθηκε πλήρως στους αρµόδιους των Βρυξελλών, χωρίς να δηµιουργήσει προβλήµατα. Υπενθυµίζουµε ότι από τον ετήσιο προϋπολογισµό για το 2015 των συνδεδεµένων για τους σπόρους σποράς στα 3 εκατ. ευρώ, µε την έκταση αναφοράς να καθορίζεται στα 42.850 στρέµµατα, η τιµή της ενίσχυσης εκτοξεύτηκε στα 70 ευρώ το στρέµµα, από τα 29,4 ευρώ που προβλέπονταν στην απόφαση σαν ενδεικτική τιµή.

Τα 2/3 του λιμνάζοντος ποσού στο πορτοκάλι

Το αίτηµα των καλλιεργητών για αύξηση της τιµής της συνδεδεµένης στο χυµό πορτοκαλιού, προκειµένου να απορροφηθεί το µεγαλύτερο τµήµα του προϋπολογισµού της ενίσχυσης, που έµεινε αδιάθετο, µεταφέρει στη Βουλή ο βουλευτής Άρτας της Ν∆ Γιώργος Στύλος.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής τονίζει ότι «ο ετήσιος προϋπολογισµός για τη συνδεδεµένη στα πορτοκάλια προς χυµό για το 2015 ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενεργοποιηµένα στρέµµατα είναι µόλις 115.000 όταν τα στρέµµατα αναφοράς είχαν οριστεί στα 285.000, µε αποτέλεσµα σχεδόν τα 2/3 του συνολικού µπάτζετ να µείνουν αδιάθετα». Ο ίδιος ζητά από τον υπουργό να εφαρµόσει τη δυνατότητα υπολογισµού της συνδεδεµένης µε βάση το λόγο του προϋπολογισµού προς την επιλέξιµη έκταση, όπως έγινε σε βιοµηχανική ντοµάτα, τεύτλα, σπαράγγια.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας στην πρόταση του βουλευτή να µοιραστούν το ποσό των 9 εκατ. ευρώ οι 39.000 δικαιούχοι παραγωγοί, εξηγεί ότι «κάτι τέτοιο είναι παράνοµο και δεν πρόκειται να επαναλάβουµε λάθη του παρελθόντος και να δώσουµε νέο «πακέτο Χατζηδάκη», που µετά θα κληθούµε να επιστρέψουµε». Μάλιστα, στην απάντησή του χρησιµοποιεί και το έωλο επιχείρηµα ότι «αν αυξηθεί η συνδεδεµένη πορτοκαλιού, οι παραγωγοί θα το δίνουν στο χυµό και θα εκλείψει το νωπό προϊόν από την αγορά», συµπληρώνοντας πως «αν δώσουµε βάση στη χυµοποίηση εις βάρος των παραγωγών του νωπού, µετά ποιος θα παράγει πορτοκάλια; Γι’ αυτό λέγεται στήριξη, όχι αποκατάσταση. Αν φτάσει τα 244 ευρώ η συνδεδεµένη, κανένας παραγωγός δεν θα ενδιαφέρεται να παράγει πορτοκάλια».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία