BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ταυτοποίηση χωραφιών απαιτεί η συνδεδεμένη μηδικής

Κανόνες και έλεγχο για να μην καταστρατηγηθεί το συνδεδεμένο κομμάτι που αφορά τη μηδική, ύψους 25 εκατ. ευρώ, ζητούν οι Λαρισαίοι αγρότες, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για το πώς θα «μοιραστεί» η ενίσχυση, η οποία πρέπει απαραίτητα να δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του 2017 πανελλαδικά, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση.

Ταυτοποίηση χωραφιών απαιτεί η συνδεδεμένη μηδικής

3
3

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της 6μελούς προσωρινή επιτροπής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, «αν δεν υπάρξουν κανόνες και έλεγχος εκτιμούμε ότι θα ανοίξει η «όρεξη» σε αρκετούς να ξεγελάσουν την Πολιτεία και να εισπράξουν το Συνδεδεμένο κομμάτι».

Παράλληλα οι καλλιεργητές κρίνουν απαραίτητη τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών Μηδικής, καθώς όπως αναφέρουν «οι παραγωγοί που ασχολούνται με τη μηδική είναι εκατοντάδες στο νομό Λάρισας και κατ΄ επέκταση στη Θεσσαλία. Έχουν δημιουργήσει μεγάλη υποδομή σε μηχανήματα που αφορούν την σπορά, το πότισμα, την κοπή, το δέσιμο, τη συγκέντρωση σε προστατευμένους χώρους έτσι ώστε στη συνέχεια να οδηγούν το προϊόν στην αγορά».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το προηγούμενο διάστημα αγρότες- καλλιεργητές μηδικής συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών για να συζητήσουν και να αποφασίσουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την πρόταση της Πολιτείας για την καλλιέργεια αυτή που πλέον αποκτά συνδεδεμένη ενίσχυση, με πρωτοβουλία των μελών του Α.Σ. κ. Ματζώνη Ελευθέριο και Γρουσόπουλο Κώστα.

Οι παραγωγοί που ασχολούνται με τη μηδική είναι εκατοντάδες στο νομό Λάρισας και κατ΄ επέκταση στη Θεσσαλία. Έχουν δημιουργήσει μεγάλη υποδομή σε μηχανήματα που αφορούν την σπορά, το πότισμα, την κοπή, το δέσιμο, τη συγκέντρωση σε προστατευμένους χώρους έτσι ώστε στη συνέχεια να οδηγούν το προϊόν στην αγορά. Επίσης συζητήθηκε το θέμα δημιουργίας Ο.Π. Μηδικής.

Καταρχάς υπάρχει ο προβληματισμός για το πώς θα δοθεί το συνδεδεμένο κομμάτι το οποίο πρέπει απαραίτητα να δηλωθεί στο ΟΣΔΕ αφού βέβαια υπάρξει έλεγχος για αν στην πραγματικότητα είναι δικαιούχος.

Είναι αποδεκτό ότι η απόφαση να υπάρχει Συνδεδεμένη έχει ως στόχο να στηριχθεί η καλλιέργεια της Μηδικής (μπάλα) έτσι ώστε με αυτή την ενίσχυση να φτάνει το προϊόν στον κτηνοτρόφο με την χαμηλότερη τιμή. Εάν δεν υπάρξουν κανόνες και έλεγχος εκτιμούμε ότι θα ανοίξει η ‘’ όρεξη’’ σε αρκετούς να ξεγελάσουν την Πολιτεία και να εισπράξουν το Συνδεδεμένο κομμάτι.

Η πρόβλεψη ότι υπάρχουν 25 εκατ. ευρώ τα οποία θα διαιρεθούν με τα στρέμματά και θα δηλωθούν στο ΟΣΔΕ ΤΟΥ 2017 πανελλαδικά, θέλει οπωσδήποτε ταυτοποίηση. 

Στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Α.Σ. αποφασίστηκε μια προσωρινή επιτροπή η οποία αποτελείται από έξι μέλη:

• Ματζώνης Ελευθέριος

• Γρουσόπουλος Κωστας

• Κακαδιάρης Χρήστος

• Μιχαλόπουλος Στυλιανός

• Ζαφειρούλης Χρήστος

• Μεσσηνιάτης Νικόλαος

Πρέπει να αποσταλεί επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μία συνάντηση-ενημέρωση και αμοιβαίων εξηγήσεων.

 

Ενδεικτικά ερωτήματα που απασχολούν τους καλλιεργητές:

Πολυετές-Μηδική

-Τιμολόγιο σπόρου.

-Τιμολόγιο παραγωγής (κιλά το στρέμμα).

-Αρδευόμενο-ποτιστικό (ΟΣΔΕ).

-Ιστορικά στοιχεία μέσω ΟΣΔΕ (έτη αναφοράς).

-Η Συνδεδεμένη να δίνεται μέσω αγροτικού συνεταιρισμού και ομάδας παραγωγών.

-Κτηνοτρόφος-καλλιεργητής Μηδικής.

Μονοετές-Τριφύλλι

-Καλλιεργητής με μονοετή καλλιέργεια-βοσκή

-Κτηνοτρόφος-καλλιεργητής

-Να ξεχωρίσει σαν καλλιέργεια η Μηδική όταν μεταποιείται και όταν είναι βοσκήσιμη.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

11-02-2017 16:23ΑΝΤΩΝΗΣ

Ο ΗΛΙΟΣ ΕΦΕΞΕ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΝΗΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΑΚΤΗΜΟΝΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΑΠΟ ΤΡΙΚΑΛΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ !!!

Απάντηση

28-12-2016 10:56Χρήστος

Αν δωθεί η συνδεδεμένη μόνο σε ομάδες παραγωγών όπως λέτε εσείς οι αγρότες από την Λάρισα που τα ξέρετε όλα ,Γιατι έτσι σας βολεύει εσάς .Το αν κάποιος έχει 2 ή παραπάνω καλλιέργειες και δεν είναι σε ομάδα παραγωγών Γιατι να μην μπορεί να πάρει την συνδεδεμένη ε; .Μονο την παρτησας κοιτάτε Γιατι εσείς έχετε μια ομάδα παραγωγών και όλλοι οι άλλοι να πάνε να πληγούν ε;

Απάντηση

15-12-2016 13:16ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ

Αντε πάλι ρίξτε λεφτά στους μεγαλοαγρότες της Θεσσαλίας και αφήστε τους μικροκαλλιεργητές στην πείνα. Τόσα χρόνια φαγοπότι δεν χόρτασαν;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία