BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Και μεμονωμένοι παραγωγοί στη συνδεδεμένη πορτοκαλιού

Aπαραίτητη η βεβαίωση ΔΑΟΚ για την εξόφληση των παραγωγών για την α’ ύλη που παρέδωσαν.

Αζύγιστα φεύγουν πάλι τα πορτοκάλια

0
0

Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από (α) τους φορείς για τα μέλη τους και τους συνεργαζόμενους με αυτούς γεωργούς ή (β) τους μεμονωμένους γεωργούς με ευθύνη τους στο εργοστάσιο της μεταποιητικής επιχείρησης.

Αυτό ορίζει σχετική τροποποιητική απόφαση σχετικά με το καθεστώς της συνδεδεμένης στο πορτοκάλι, στο οποίο δικαιούχοι μπορεί να είναι και ανεξάρτητοι καλλιεργητές, εκτός κάποιας οργάνωσης.

Επιπλέον, στην περίπτωση της συνδεδεμένης στο πορτοκάλι, απαιτείται βεβαίωση της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, σχετικά με την εξόφληση των πληρωμών της μεταποιητικής επιχείρησης προς τους φορείς, για τη πρώτη ύλη που έλαβε στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης κατά τις προηγούμενες περιόδους, σύμφωνα με την απόφαση.

Βρείτε εδώ ολόκληρη την Τροποποιητική απόφαση για τη συνδεδεμένη στο πορτοκάλι από το 2018.pdf

 

Η σχετική τροποποιητική απόφαση ορίζει τα εξής:

Άρθρο 1

Τροποποιείται η με αριθμ. 4653/106862/7.10.2015 υπουργική απόφαση όπως ισχύει, ως εξής:

Α. Στο άρθρο 1, η περ. (α) και (β) αντικαθίστανται ως εξής:

«α) φορείς:

αα) Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Μορφές Συλλογικής Οργάνωσης, όπως ορίζονται στο ν. 4384/2016,

αβ) Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τους Καν. (ΕΚ)1305/13 και 1308/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,

β) περίοδος μεταποίησης: από 1η Ιανουαρίου ως και 31η Δεκεμβρίου»

Β. Στο άρθρο 2

α) η παρ. 3 αντικαθίσταται ως εξής:

«3.Α. Η μεταποιητική επιχείρηση που επιθυμεί να εγκριθεί, προκειμένου να συμμετάσχει στο καθεστώς το έτος 2017, υποχρεούται μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2016, να καταθέτει την αίτηση έγκρισης του ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ 1 της παρούσης στη Διεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνυποβάλλοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Βεβαίωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, για την αρτιότητα και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων για μεταποίηση της πρώτης ύλης σε τελικά προϊόντα (σύμφωνα με τον ΚΑΝ 852/2004).

β) Στην περίπτωση που η χυμοποίηση δεν πραγματοποιείται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, υποβάλλεται επιπλέον το μισθωτήριο συμβόλαιο, ή η σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αποδεικνύει επίσημα τη συνεργασία της μεταποιητικής εγκατάστασης με την μεταποιητική επιχείρηση καθώς και το σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης στην αρμόδια ΔΟΥ. Η διάρκεια συνεργασίας πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το σύνολο της περιόδου όπως ορίζεται στο σημείο (β) του άρθρου 1 της παρούσας.

γ) Βεβαίωση της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, ότι τις προηγούμενες περιόδους χυμοποίησε το σύνολο της πρώτης ύλης που παρέλαβε στο πλαίσιο του καθεστώτος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, μετά από έλεγχο του ισοζυγίου. Η ΔΑΟΚ που εκδίδει το ανωτέρω έγγραφο, δύναται να ζητήσει πληροφορίες ή να συνεργαστεί με άλλες ΔΑΟΚ προκειμένου να το εκδώσει.».

δ) Βεβαίωση της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, σχετικά με την εξόφληση των πληρωμών της μεταποιητικής επιχείρησης προς τους φορείς, για τη πρώτη ύλη που έλαβε στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης κατά τις προηγούμενες περιόδους. Η σύμβαση ανάμεσα στην μεταποιητική επιχείρηση και τον φορέα περιλαμβάνει την συμφωνηθείσα για την πρώτη ύλη τιμή ανά κιλό προϊόντος. Η μεταποιητική επιχείρηση καταβάλει στους φορείς την αξία της πρώτης ύλης υποχρεωτικά με τραπεζικό έμβασμα και σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης το αργότερο ως την 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Η ΔΑΟΚ που εκδίδει το ανωτέρω έγγραφο, δύναται να ζητήσει πληροφορίες ή να συνεργαστεί με άλλες ΔΑΟΚ προκειμένου να το εκδώσει.

Β. Η μεταποιητική επιχείρηση που επιθυμεί να εγκριθεί, προκειμένου να συμμετάσχει στο καθεστώς το έτος 2018 και εφεξής υποχρεούται μέχρι την 31η Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους για το οποίο επιθυμεί να συμμετάσχει στο σύστημα, να καταθέτει την αίτηση έγκρισης του ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ 1 της παρούσης στη Διεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνυποβάλλοντας τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων 3Α(α), 3Α(β) και 3Α(γ) της παρούσας παραγράφου.».

Γ. Στο άρθρο 3 η παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Με την επιφύλαξη των κριτηρίων ποιότητας, όπως καθορίζονται στη σύμβαση μεταξύ του φορέα ή μεμονωμένου γεωργού και της μεταποιητικής επιχείρησης, τα πορτοκάλια που παραδίδονται στη μεταποιητική επιχείρηση πρέπει να είναι υγιή, ανόθευτα και ποιότητας σύμφωνης με τα συναλλακτικά ήθη, να είναι δε κατάλληλα για μεταποίηση».

Δ. Στο άρθρο 4 η παρ. 1, 3 και 5 αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από (α) τους φορείς για τα μέλη τους και τους συνεργαζόμενους με αυτούς γεωργούς ή (β) τους μεμονωμένους γεωργούς με ευθύνη τους στο εργοστάσιο της μεταποιητικής επιχείρησης».

«3. Κατά την παράδοση της πρώτης ύλης διενεργείται σε κάθε φορτίο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος. Οι ποσότητες ζυγίζονται, καταγράφεται το καθαρό βάρος της πρώτης ύλης που παραδόθηκε και διενεργείται δειγματοληψία για τον υπολογισμό του ποσοστού κατά βάρος ελαττωματικής πρώτης ύλης σύμφωνα με το άρθρο 3.

Η ελαττωματική πρώτη ύλη δεν υπολογίζεται στον καθορισμό των ποσοτήτων της παρ.1 του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. 561/26111/5.3.2015 (Β΄ 446) υπουργικής απόφασης».

«5. Όλα τα στοιχεία του ελέγχου καταγράφονται στο δελτίο παράδοσης - παραλαβής, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2. Το δελτίο υπογράφεται από εκπρόσωπo του φορέα ή το γεωργό εφόσον αυτός παραδίδει απευθείας στην μεταποιητική επιχείρηση και από εκπρόσωπο της μεταποιητικής επιχείρησης. Το δελτίο παράδοσης - παραλαβής συνοδεύεται και από το αντίστοιχο ζυγολόγιο.

Εάν κατά την παραλαβή παραβρίσκεται η τριμελής επιτροπή της Δ.Α.Ο.Κ του άρθρου 5 της παρούσας, το εν λόγω δελτίο συνυπογράφεται και από την επιτροπή.

Δελτίο παράδοσης - παραλαβής υποχρεούται να διατηρεί η μεταποιητική επιχείρηση και ο φορέας ή ο γεωργός.

Εφόσον κατά την οριστικοποίηση των στοιχείων του ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου που αναγράφονται στο δελτίο παράδοσης - παραλαβής υπάρξει διαφωνία μεταξύ των δύο μερών, γνωματεύει σχετικά η τριμελής επιτροπή του άρθρου 5 της παρούσας και η γνωμάτευση είναι οριστική.».

Ε. 1. Η περ.(α) της παρ.2 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Επιτόπιος έλεγχος τουλάχιστον στο 5% των ποσοτήτων της πρώτης ύλης που παραλαμβάνει η μεταποιητική επιχείρηση στο πλαίσιο του καθεστώτος της συνδεδεμένης ενίσχυσης κάθε εμπορική περίοδο. Γίνεται επαλήθευση των αναγραφόμενων στοιχείων στα δελτία παράδοσης - παραλαβής και η ΤΕΕ συνυπογράφει το εν λόγω δελτίο.

Φορτίο, το βάρος του οποίου δεν ανταποκρίνεται στο αναγραφόμενο στα παραστατικά και το ζυγολόγιο που το συνοδεύουν, απορρίπτεται και επιστρέφεται στον φορέα ή το γεωργό.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες στο ανωτέρω έργο τους, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις:

- ανακοινώνουν στις αρμόδιες ΔΑΟΚ στην αρχή της περιόδου μεταποίησης τις ποσότητες πρώτης ύλης που πρόκειται να παραλάβουν εντός του συστήματος συνδεδεμένης ενίσχυσης

- καταρτίζουν ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα παραλαβής στο οποίο αναφέρεται υποχρεωτικά και ο χώρος παραλαβής και το υποβάλλουν ηλεκτρονικά στις αρμόδιες ΔΑΟΚ, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3 της παρούσας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία