BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Συνδεδεμένη μήλων στα 47,67 ευρώ και ακρόδρυων με 13,88

Στα 13,88 ευρώ το στρέμμα για τους καρπούς με κέλυφος και στα 47,67 ευρώ για τα μήλα καθορίζεται η ενδεικτική τιμή των δύο συνδεδεμένων που θα ισχύουν για το 2017 (πληρωμή τους το 2018), σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις, που πήραν ΦΕΚ και έρχονται να επιβεβαιώσουν έγγραφο που γνωστοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τον περασμένο Μάρτιο.

Συνδεδεμένη μήλων στα 47,67 ευρώ και ακρόδρυων με 13,88

1
0

Αυτό καταρχήν σημαίνει ότι τουλάχιστον τα δύο αυτά προϊόντα πήραν το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις επί συνόλου πέντε προτάσεων που έθεσε η χώρα μας στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης.

Και στα δύο προϊόντα ο προϋπολογισμός για το 2017 ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ έκαστο και βαίνει μειούμενος. Ειδικότερα στους καρπούς με κέλυφος περιλαμβάνονται αμυγδαλιά, φουντουκιά, καρυδιά, καστανιά και φιστικιά (κελυφωτό φιστίκι), για παραγωγή καρπών με κέλυφος, από ποικιλίες εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο και η έκταση αναφοράς ορίστηκε στα 287.990 στρέμματα, που αντιστοιχεί σε ενδεικτική τιμή 13,88 ευρώ το στρέμμα.

Αντίστοιχα στα μήλα, η έκταση αναφοράς ορίζεται στα 83.910 στρέμματα, με αντίστοιχη ενδεικτική τιμή στα 47,67 ευρώ το στρέμμα.


Βρείτε εδώ τις σχετικές αποφάσεις:
Λεπτομέρειες εφαρμογής της συνδεδεμένης στους καρπούς με κέλυφος για το 2017.pdfΛεπτομέρειες εφαρμογής της συνδεδεμένης στα μήλα για το 2017.pdf

Η απόφαση για τα ακρόδρυα έχει ως εξής:

Άρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου 52, του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τη χορήγηση της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια των καρπών με κέλυφος, αναφερόμενης εφεξής ως «συνδεδεμένη ενίσχυση».

Άρθρο 2

Προϋπολογισμός και πόροι χρηματοδότησης

1. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 4.000.000 ευρώ, για το έτος 2018 στα 3.956.934 ευρώ, για το έτος 2019 στα 3.914.336 ευρώ και για το έτος 2020 στα 3.914.336 ευρώ.

2. Η έκταση που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52, παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 28.799 εκτάρια.

Η χρηματοδότηση της ενίσχυσης προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53, του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Άρθρο 3

Όροι επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια των καρπών με κέλυφος είναι οι γεωργοί φυσικά ή νομικά πρόσωπα που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

1. Καλλιεργούν σε επιλέξιμες εκτάσεις τα φυτικά είδη αμυγδαλιά, φουντουκιά, καρυδιά, καστανιά και φιστικιά (κελυφωτό φιστίκι), για παραγωγή καρπών με κέλυφος.

2. Καλλιεργούν ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή/και τον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών.

Ο γεωργός, ο οποίος δεν τηρεί τους όρους επιλεξιμότητας της παρούσας δε δύναται να λάβει την εν λόγω ενίσχυση.

Άρθρο 4

Καθορισμός και καταβολή ενίσχυσης

1. Η στήριξη καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση.

2. Το μοναδιαίο ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53, του Καν. (Ε.Ε) 639/2014.

Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων καρπών με κέλυφος, ανά έτος.

3. Το αργότερο μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) κοινοποιεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία για την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη που χορηγήθηκε κατά το αμέσως προηγούμενο έτος. Κατόπιν αυτού η Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κοινοποιεί στην Επιτροπή τα στοιχεία αυτά το αργότερο μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, του Καν(ΕΕ)639/2014.

Άρθρο 5

Υποχρεώσεις γεωργών

Οι γεωργοί προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης του άρθρου 1, της παρούσας υποχρεούνται:

1. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσης τους τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 93 και 94, του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1306/2013.

2. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Κοινοτικές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.

3. Να υποβάλλουν αίτημα λήψης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια των καρπών με κέλυφος γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του γεωργού συνεπάγεται ότι ο γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.

 

Η απόφαση για τα μήλα έχει ως εξής:

Άρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου 52, του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τη χορήγηση της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια των μήλων, αναφερόμενης εφεξής ως «συνδεδεμένη ενίσχυση».

Άρθρο 2

Προϋπολογισμός και πόροι χρηματοδότησης

1. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 4.000.000 ευρώ, για το έτος 2018 στα 3.956.934 ευρώ, για το έτος 2019 στα 3.914.336 ευρώ και για το έτος 2020 στα 3.914.336 ευρώ.

2. Η έκταση που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 8.391 εκτάρια.

Η χρηματοδότηση της ενίσχυσης προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53, του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Άρθρο 3

Όροι επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια των μήλων είναι οι γεωργοί φυσικά ή νομικά πρόσωπα που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

1. Καλλιεργούν σε επιλέξιμες εκτάσεις μήλα.

2. Καλλιεργούν ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή/και τον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών.

Ο γεωργός, ο οποίος δεν τηρεί τους όρους επιλεξιμότητας της παρούσας δε δύναται να λάβει την εν λόγω ενίσχυση.

Άρθρο 4

Καθορισμός και καταβολή ενίσχυσης

1. Η στήριξη καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση.

2. Το μοναδιαίο ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν. (Ε.Ε) 639/2014.

Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων μήλων, ανά έτος.

3. Το αργότερο μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου κάθε έτους,

ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) κοινοποιεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία για την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη που χορηγήθηκε κατά το αμέσως προηγούμενο έτος. Κατόπιν αυτού η Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κοινοποιεί στην Επιτροπή τα στοιχεία αυτά το αργότερο μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, του Καν(ΕΕ)639/2014.

Άρθρο 5

Υποχρεώσεις γεωργών

Οι γεωργοί προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης του άρθρου 1 της παρούσας υποχρεούνται:

1. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσης τους τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 93 και 94 του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1306/2013

2. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Κοινοτικές Αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.

3. Να υποβάλλουν αίτημα λήψης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια των μήλων γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για την βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του γεωργού συνεπάγεται ότι ο γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία