BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Η ενίσχυση Νέων περνά από την ΚΑΠ λέει ο Χόγκαν

Τη στήριξη των Νέων Αγροτών μέσω της χρηματοδότηση start-up επιχειρήσεων, μέσω των άμεσων ενισχύσεων αλλά και άλλων εργαλείων, όπως το Δίκτυο Ευρωπαϊκής Σύμπραξης για την Καινοτομία, εξήγγειλε ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA) και η εταιρεία DeLaval στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η ενίσχυση Νέων περνά από την ΚΑΠ λέει ο Χόγκαν

3
0

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι οι ανάγκες τους έτσι όπως αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο τις δημόσιας διαβούλευσης για την ΚΑΠ, αποτελούν προτεραιότητες στην ατζέντα της Κομισιόν. Σύμφωνα, με τους συμμετέχοντες στην προαναφερθείσα διαβούλευση οι κύριοι τομείς που χρήζουν παρέμβασης είναι οι τιμές και η διαθεσιμότητα γης, η χρηματοδότηση των νέων επιχειρήσεων, καθώς και η επαγγελματική κατάρτιση.

Μόνο το 6% των ευρωπαίων αγροτών είναι μικρότεροι των 35 ετών, ενώ οι αγρότες ηλικίας άνω των 55 ετών αντιπροσωπεύουν το 56% του συνόλου. Αυτός ο βαθμός γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού καθιστά την ηλικιακή του ανανέωση στόχο ζωτικής σημασίας και δημιουργεί την ανάγκη για τον σχεδιασμό των αντίστοιχων πολιτικών. Ο Επίτροπος Χόγκαν σημείωσε κατά την ομιλία του: «Εσείς, οι νέοι ευρωπαίοι αγρότες, αποτελείται το μέλλον του τομέα για την ΕΕ ως εκ τούτου οι απόψεις σας μας ενδιαφέρουν πραγματικά στο πλαίσιο την εξεύρεσης τρόπων και μέσων και κάνουμε την γεωργική παραγωγή ακόμη πιο βιώσιμη».

Η στήριξη των Νέων Αγροτών θα περάσει και μέσα από τη χάραξη τη Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Για παράδειγμα, περισσότεροι από 177.000 νέοι γεωργοί θα επωφεληθούν έως το 2020 από την ενίσχυση start-up επιχειρήσεων για νέους αγρότες, που θα τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής για την Αγροτική Ανάπτυξη.  Επιπλέον, περισσότεροι από 280.000 παραγωγοί θα επωφεληθούν επιπλέον από τις άμεσες ενισχύσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε συμπληρωματική ενίσχυση 25% για μία μέγιστη περίοδο πέντε ετών.

Ένα ακόμη ευρωπαϊκό μέσο για την υποστήριξη των νέων γενεών είναι το Δίκτυο Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (European innovation partnership). Μέσω αυτού του εργαλείου, ένας αριθμός προγραμμάτων έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνικών. Για παράδειγμα, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εστίασης για τον εντοπισμό των βασικών χαρακτηριστικών των νέων αγροτών, των κυριότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και του τρόπου με τον οποίο θα ενισχυθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στη γεωργία για αυτούς τους νεοεισερχομένους.

Όπως υπογράμμισε ο Επίτροπος Hogan: «Η κοινωνία ήδη αναμένει ότι ο αγροδιατροφικός τομέας θα διασφαλίσει την ασφάλεια των τροφίμων. Εφόσον, λοιπόν,  αναμένουμε ότι ο τομέας θα οδηγήσει τις εξελίξεις σε σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, είναι αναγκαίο να τεθούν σε λειτουργία δομές ανταμοιβής».

Το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομισιόν εργάζεται για την προσαρμογή των πολιτικών του και αναγνωρίζει την ανάγκη άμεσης συνεργασίας με παράγοντες του τομέα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για τον «εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2017. Για τους νέους αγρότες, τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αποκάλυψαν ότι το κυριότερο εμπόδιο όσον αφορά την ενασχόληση τους  με τη γεωργική παραγωγή οι τιμές και η διαθεσιμότητα γης.

Επιπλέον, όταν ερωτήθηκαν για το πώς μπορεί η κοινή γεωργική πολιτική να βοηθήσει καλύτερα τους νέους γεωργούς ή άλλους επιχειρηματίες της υπαίθρου, οι συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση επικεντρώθηκαν κυρίως στην υποστήριξη της ίδρυσης επιχειρήσεων (20% των απαντήσεων) και στην υποστήριξη της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης (16%).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία