BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Αίτημα παράδοσης σταφίδας ως 31/1 για τη συνδεδεμένη

Παράταση δύο μηνών, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018, ζητούν οι παραγωγοί της Κορινθίας, στην υποχρέωση που έχουν να παραδώσουν κατ’ ελάχιστο 150 κιλά προϊόντος ξηρής σταφίδας ανά στρέμμα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις έως την 30η Νοεμβρίου του έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Αίτημα παράδοσης σταφίδας ως 31/1 για τη συνδεδεμένη

3
0

Το θέμα φέρνει στη Βουλή το επείγον αίτημα των παραγωγών της Κορινθίας ο Γιώργος Ψυχογιός, Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, ο βουλευτής ενημερώνει επί του θέματος με αναφορά του τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καταθέτοντας την επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Κορινθίας, με την οποία ζητείται παράταση της προθεσμίας αυτής έως και τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Όπως τονίζεται στην αναφορά: «Η παράταση αυτή κρίνεται αναγκαία αφενός γιατί ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής κορινθιακής σταφίδας δεν έχει ακόμη διατεθεί και αφετέρου γιατί θα διευκολύνει τους παραγωγούς στην τακτοποίηση των ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων τους έως και 31.01.2018».

Το παραπάνω αίτημα είχε τεθεί το προηγούμενο διάστημα προς το αρμόδιο υπουργείο και από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές, καθώς και από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.


Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση για τη συνδεδεμένη στην κορινθιακή σταφίδα, ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 4

Όροι επιλεξιμότητας

1. Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης κορινθιακής σταφίδας είναι οι γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

1.1. Καλλιεργούν κορινθιακή σταφίδα σε επιλέξιμες εκτάσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αργολίδας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

1.2. Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 150 κιλά προϊόντος ξηρής σταφίδας ανά στρέμμα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο 8 της παρούσας, από 1 Αυγούστου και το αργότερο έως την 30η Νοεμβρίου του έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης  ενίσχυσης. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται με βάση το σύνολο των παραδόσεων προς τις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις και του συνόλου των εκτάσεων κορινθιακής σταφίδας για τις οποίες ο δικαιούχος υποβάλει αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πλαίσιο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου δύναται να τροποποιηθεί με απόφαση Προέδρου ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε περίπτωση που υπάρχουν εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο διαπιστωμένες από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στην συνολική επιλέξιμη ποσότητα.

Ο ΕΛΓΑ υποχρεούται στην αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου με τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους που έπεται του έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

1.3 Οι παραδόσεις στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται μέσω των παρακάτω φορέων για τους παραγωγούς μέλη τους:

α) Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Μορφές Συλλογικής  Οργάνωσης, όπως ορίζονται στο νόμο 4384/2016

β) Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τους Καν (ΕΕ)1305/13 και 1308/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Οι γεωργοί οι οποίοι δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων μπορούν να παραδίδουν:

• σε αυτούς ως συνεργαζόμενοι

• απευθείας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις

Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από: (α) τους φορείς για τα μέλη τους και τους συνεργαζόμενους με αυτούς γεωργούς ή (β) τους μεμονωμένους γεωργούς, που  δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων, με ευθύνη τους, στο εργοστάσιο της μεταποιητικής επιχείρησης ή σε κατάλληλο χώρο συγκέντρωσης της μεταποιητικής επιχείρησης, σύμφωνα με την εκάστοτε σχετική νομοθεσία.

2. Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου προς  ένταξη στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης ορίζεται σε 0,1 εκτάρια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία