BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Απώλειες πόρων για τους ορεινούς φέρνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

Με αφορµή την άποψη που εξέφρασε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Αποστόλου περί «ανακατανοµής δικαιωµάτων» αλλά και διάφορες περίεργες ανακοινώσεις από συνάδελφους αγρότες που υποτίθεται εκφράζουν πανελλαδικές απόψεις που ουδέποτε έχουν συζητηθεί σε κανένα όργανο και δεν έχει παρθεί καµία απόφαση γι’ αυτά, εκφράζουµε την αγανάκτησή µας γιατί κάποιοι προσπαθούν να φέρουν τους αγρότες προ τετελεσµένων γεγονότων.

Απώλειες πόρων για τους ορεινούς φέρνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

3
2

Πιστεύουµε ότι η σύνδεση των άµεσων ενισχύσεων µε την παραγωγή είναι µία λανθασµένη ερµηνεία του συνθήµατος «οι επιδοτήσεις στους αγρότες».

Λέµε λανθασµένη ερµηνεία του συνθήµατος, γιατί είναι άλλο πράγµα τις επιδοτήσεις να τις παίρνουν οι παραγωγοί, δηλαδή οι καλλιεργητές κι άλλο να τις παίρνει η παραγωγή, δηλαδή η ποσότητα.

Η συγκεκριµένη πρόταση δεν έχει να προσθέσει τίποτα θετικό στον τρόπο απόδοσης των άµεσων ενισχύσεων αλλά έχει να δηµιουργήσει πολλά προβλήµατα ιδιαίτερα στις περιοχές που αντιµετωπίζουν εδαφολογικά και κλιµατολογικά ζητήµατα.

∆ιαφορετική απόδοση

  Είναι διαφορετική η απόδοση των χωραφιών στην ενδοχώρα από τη απόδοση των χωραφιών στις ορεινές και µειονεκτικές περιοχές (παράδειγµα, ένα στρέµµα καλλιεργηµένο µε σιτάρι στη ∆υτική Μακεδονία µπορεί να αποδώσει 150-250 κιλά και ένα άλλο στη Θεσσαλία 500-600 κιλά). Μπορεί η ενίσχυση να είναι αναλογική;

 Θα αναγκαζόµαστε να πουλάµε ακόµη και τον σπόρο που προορίζουµε για τη σπορά της επόµενης χρονιάς.

  Θα αναγκαζόµαστε να σπέρνουµε τα χωράφια κάθε χρόνο χωρίς αµειψισπορά ή αγρανάπαυση, πρακτικές οι οποίες αποδεδειγµένα αυξάνουν την ποσότητα αλλά και βελτιώνουν την ποιότητα των παραγόµενων προϊόντων, χωρίς να εξετάζουµε εάν από τη δραστηριότητα αυτή παράγεται εµπορικό κέρδος.

  Θα αναγκαζόµαστε να πουλάµε τα προϊόντα µας, ειδικά προς το τέλος της χρονιάς όσο όσο, προκειµένου να µη χάσουµε την ετήσια ενίσχυση άσχετα εάν θεωρούµε καλές η κακές τις τιµές πώλησης, ενδίδοντας στις ορέξεις των εµπόρων.

  Θα αναστατώνεται η αγορά και θα υπάρχει ο κίνδυνος να δηµιουργείται υπερπροσφορά σε κάποιο προϊόν και έλλειψη σε κάποιο άλλο.

  Οι τιµές θα διαµορφώνονται από εκεί όπου η επιδότηση θα είναι µεγαλύτερη άρα και ευκολότερη η πώληση του προϊόντος σε χαµηλότερα επίπεδα.

Είναι µία πονηριά κάποιων που θέλουν να µεταφέρουν πόρους από τις ορεινές και µειονεκτικές περιοχές προς τις εύρωστες και µε µεγαλύτερες αποδόσεις περιοχές.

Ολόκληρο το δημοσίευμα

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

10-02-2018 19:44ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ???? ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΠΛΑΦΟΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ..... ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ????? ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ..........

Απάντηση

04-02-2018 19:06ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Αγαπητοί κύριοι. Το άρθρο που δημοσιεύσατε είναι απόφαση της γενικής συνέλευσης των αγροτών της Καστοριάς που έγινε στις 29-1-2018 στο Άργος Ορεστικό και έτσι θέλαμε να δημοσιευθεί. Η απόφαση αυτή έχει σταλεί στον υπουργό, και κοινοποιήθηκε στους βουλευτές του νομού καθώς επίσης στον περιφερειάρχη Δ.Μακεδονίας, στον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και στους δημάρχους της περιοχής μας. Θα θέλαμε να δημοσιευθεί αυτούσιο και εάν εσείς θέλατε να το σχολιάσετε κανένα πρόβλημα αλλά με αυτό τον τρόπο αλλοιώνεται η βούληση της γενικής συνέλευσης και το γεγονός ότι είναι ομόφωνη απόφαση όλων των αγροτών της Καστοριάς. Ενδεχομένως και άλλοι αγρότες ανά την Ελλάδα να πάρουν θέση σε αυτό που εμείς θεωρούμε μεταξύ άλλων σοβαρό ζήτημα. Ο λόγος που εκτός του αρχείου που εμπεριείχε την επιστολή έγραψα το ονοματεπώνυμό μου ήταν μόνο και μόνο για να μπορείτε να διασταυρώσετε την πηγή έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος αυθαίρετα να επικαλείται οτιδήποτε. Θα σας είμαι υπόχρεος εάν μπορεί να διορθωθεί. Ευχαριστώ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία