BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Χωρίς απόφαση από βδομάδα 8 ευρώ για καρτελάκι σκληρού

Στη μηχανή της γραφειοκρατίας δείχνει να έχει «κολλήσει» το ζήτημα της πληρωμής των συνδεδεμένων ενισχύσεων, που μοιάζει δύσκολο να ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδας, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στην ενίσχυση για το σκληρό σιτάρι.

Χωρίς απόφαση από βδομάδα 8 ευρώ για καρτελάκι σκληρού

1
4

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιοι του υπουργείου προσπαθούν να «βολέψουν» το συνολικό μπάτζετ ύψους 12 εκατ. ευρώ, με τα μειωμένα στρέμματα που καλλιέργησαν για το 2017 οι παραγωγοί καθορίζοντας το ύψος της ενίσχυσης όχι στο επίπεδο της ενδεικτικής τιμής, αλλά περί τα 8 ευρώ το στρέμμα. Η εν λόγω απόφαση μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης δεν είχε υπογραφεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων μέχρι την Παρασκευή. Ωστόσο, από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αντιπρόεδρος του οργανισμού Γιώργος Κέντρος αναφέρει στο Agronews ότι «αν βγει η απόφαση μέχρι και αύριο, είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε και την Παρασκευή. Αν όχι πάμε από βδομάδα».

Η υπογραφή της απόφασης για τη συνδεδεμένη στο σκληρό έχει πάει πίσω τον προγραμματισμό της πληρωμής και των 5 συνδεδεμένων των οποίων οι αποφάσεις με το ύψος της ενίσχυσης εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με αρχικό πλάνο να πληρωθούν την περασμένη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2017 στα όσπρια, τα κτηνοτροφικά  και σανοδοτικά ψυχανθή (μηδική) και τους καρπούς με κέλυφος ορίστηκαν στο μισό της ενδεικτικής, σύμφωνα με τις αποφάσεις που υπέγραψαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η μεγάλη διαφορά από το ύψος της ενδεικτικής τιμής οφείλεται στο γεγονός ότι η επιλέξιμη έκταση ξεπερνά την έκταση αναφοράς, με την πολιτική ηγεσία να οδηγείται στην απόφαση να υπολογιστεί η συνδεδεμένη από τη διαίρεση του ετήσιου μπάτζετ προς την επιλέξιμη έκταση.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις αποφάσεις, αύξηση παρουσιάζει η συνδεδεμένη ενίσχυση στα σπαράγγια που ορίστηκε στα 60,2 ευρώ το στρέμμα.

Ειδικότερα, ο καθορισμός του ύψους ενίσχυσης, ανά καλλιέργεια, έχει ως εξής:

- καλλιέργεια οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση, συνδεδεμένη ενίσχυση  ύψους 16,366 ευρώ το στρέμμα,

- καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 8,722 ευρώ το στρέμμα,

- καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, συνδεδεμένη ενίσχυση  ύψους 15,407 ευρώ το στρέμμα,

- καλλιέργεια σπαραγγιών, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 60,2 ευρώ το στρέμμα,

- καλλιέργεια καρπών με κέλυφος, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 12,574 ευρώ το στρέμμα.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

16-02-2018 18:25Δημητρης

Παιδια αλλο το μπουρδελο αλλο το κρατος αλλο οι συνδεδεμενες ενα ειναι σιγουρο οτι και τα τρια θελουνε χρηματα.χρηματα δεν υπαρχουν οπως και εσεις ετσι και εγω δεν εχω μια μου χρωστανε 10.000 χρωσταω 12.000 με εχουν κανει ψευτη; ναι.Αλλα την Ελλαδα δεν την χαριζω σε κανενα κιφινα και αν ερθουν να την παρουν ΟΧΙ θα πω.Τι μανα την αλλαζεις;οχι! ετσι και την πατριδα τα τσοκλανια ερχοντε και παρερχοντε μα σε ενα χρονο μα σε δυο μπορουμε να τους στειλουμε στο διαολο. Καντε υπομονη.ουτε πατριδοκαπιλος ειμαι ουτε ακροδεξιος ενας φτωχος και τιμιως γεωργοκτηνοτροφος. Ευχαριστω!

Απάντηση

16-02-2018 15:59ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΝΑΚΑΣ

ΚΥΡΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΟΛΑ ΕΔΩ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ

Απάντηση

15-02-2018 09:40Κυριακος

Μακαρι να μπουν μεσα οι τουρκοι..ναι μακαρι και μετα να παν να πολεμησουν οσοι παιρνουν 8 και 10 χιλιαρικα το μηνα γιατι αυτοι "κατι"θα χασουν εγω τι ειχα τι εχασα...μας δουλευουν με γελοιες δικαιολογιες.κι εμεις δεν περιμενουμαι τις συνδεδεμενες να πληρωσουμαι την ΔΕΗ,ασε που συνεχεια μας απειλουν με κατασχεσεις!!!!και μετα θα πολεμησω για την Ελλαδα...τι λετε ρε νουμερα...σιχτηρ και εσεις και το βρωμοκρατος σας...αρκετα...δεν παν να την παρουν κι οι τουρκοι και οι σκοπιανοι...αει στο διαολο....λιγα ψυχουλα θα μας δωσεται και μας το πατε απο βδομαδα σε βδομαδα....και μισαωρο μπαινω στο agronews μπας και διαβασω αυτο που περιμενω μας καταντησατε ριμαδια και μας ξεφτυλιζουναι χωρις οικτο....

Απάντηση

14-02-2018 19:29Γιαννης

Αντε βρε ζωα που θελετε να μας πεισετε οτι δεν μπορειτε να κανετε μια διαιρεση κι εναν πολλαπλασιασμο για να βγαλετε τα ποσα. Κοροϊδευετε τον κοσμο τοσα χρονια. Την επιστροφη του ΕΦΚ του πετρελαιου την πιπιλιζετε απο τον Φεβρουαριο του περασμενου ετους και ακομη λεριμενουμε. Γελοιοι ψευτες! Ποτε θα σας παρουμε με τις πετρες ομως δεν ξερω!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία