BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Αρνούνται περικοπή 25% στο Β’ Πυλώνα οι ευρωβουλευτές

Περισσότερα χρήματα για την αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών, ζητούν οι ευρωβουλευτές, απορρίπτοντας τη μείωση κατά 25% στον προϋπολογισμό αγροτικής ανάπτυξης για το 2021-2027, όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2 Μαΐου. Η διατήρηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ στα τωρινά της τουλάχιστον επίπεδα αποτελεί βασική προτεραιότητα των ευρωβουλευτών.

Αρνούνται περικοπή 25% στο Β’ Πυλώνα οι ευρωβουλευτές

1
0

Επιπλέον υπογράμμισαν την αναγκαιότητα τα κράτη-μέλη να είναι σε θέση να προσαρμοστούν στην ΚΑΠ ανάλογα με τις ανάγκες τους, ωστόσο τίθενται κατά οποιασδήποτε επανεθνικοποίησης της πολιτικής, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τροχοπέδη για τον δίκαιο ανταγωνισμό της ενιαίας αγοράς.

Ειδικότερα, το ευρωκοινοβούλιο ζητά μια νέα μέθοδο από την ΕΕ για τον υπολογισμό των άμεσων πληρωμών, προκειμένου να καταργηθούν σταδιακά τα ιστορικά κριτήρια στήριξης και να βοηθηθούν περαιτέρω όσοι φέρνουν άλλα δημόσια αγαθά και κυρίως διασφάλιση ότι η στήριξη της ΕΕ θα ωφελήσει τους πραγματικούς αγρότες. Επιπλέον προτείνει οι άμεσες πληρωμές να εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ υπογραμμίζει και την αναγκαιότητα για μείωση της γραφειοκρατίας για υποχρεωτικά μέτρα οικολογικού σχεδιασμού, με  μεγαλύτερη εστίαση στα αποτελέσματα.

Σημαντική για τους ευρωβουλευτές είναι μια πιο ισορροπημένη κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ μεταξύ των κρατών μελών, που θα λαμβάνει υπόψη τα ποσά που εισπράχθηκαν και τις διαφορές, για παράδειγμα μεταξύ του κόστους παραγωγής και της αγοραστικής δύναμης, όπως επίσης η ενίσχυση με λιγότερα χρήματα για μεγαλύτερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με ανώτατο όριο πληρωμών σε επίπεδο ΕΕ. Ακόμα ζητά απλοποίηση και  καλύτερη στοχοθέτηση των εθελοντικών μέτρων καθώς και αυξημένη στήριξη για νέους και νέους γεωργούς, καθώς και για όσους επηρεάζονται από το εισόδημα και την αστάθεια των τιμών. Τέλος προτείνεται να μην χρησιμοποιούνται γεωργικές ενισχύσεις για την αύξηση των ταύρων για ταυρομαχίες καθώς και η απόκλιση των πλέον ευαίσθητων τομέων από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Από νωρίς την Τετάρτη 30 Μαΐου ψήφισαν οι ευρωβουλευτές κατά την τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο τις προτεραιότητές τους σχετικά με την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν νέο τρόπο υπολογισμού των άμεσων πληρωμών.

«Πραγματικά κοινή» υποστήριξαν συγκεκριμένα οι ευρωβουλευτές ότι θα πρέπει να είναι η αγροτική πολιτική της ΕΕ μετά το 2020, ενώ συν τοις άλλοις τάχθηκαν υπέρ μιας «εξυπνότερης, πιο δίκαιης και πιο βιώσιμης καθώς και καλύτερα χρηματοδοτούμενης πολιτικής», σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι μη δεσμευτικές αυτές προτάσεις έχουν ως στόχο να επηρεάσουν τις επερχόμενες νομοθετικές διατάξεις για την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, 1 Ιουνίου.

Ο εισηγητής από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Χέρμπερτ Ντόρφμαν, τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν ασφαλή εφοδιασμό με τρόφιμα υψηλής ποιότητας και καλύτερη υποστήριξη νέους και νέους αγρότες, καθώς και οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των αγροτών μας».  Όπως είπε, «αυτό σημαίνει επίσης ότι η γεωργία θα είναι πιο έξυπνη και καινοτόμος και οι αγρότες θα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη χρονιά, ο επίτροπος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, παρουσίασε την «Λευκή Βίβλο» της ΕΕ για το «Μέλλον των Τροφίμων και της Γεωργίας», σημειώνοντας ότι η νέα ΚΑΠ θα προσφέρει «απλούστερους κανονισμούς και περισσότερη ευελιξία». Στο έγγραφο αυτό γινόταν ακόμα λόγος για την διατήρηση των άμεσων πληρωμών, ωστόσο οι μελλοντικές ενισχύσεις θα βασίζονται περισσότερο στα αποτελέσματα παρά στην συμμόρφωση».

Στην ίδια λογική κινούνται  και οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι εχθές υποστήριξαν πως οι αγροτικές δραστηριότητες σε όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υπόκεινται στα ίδια υψηλά επίπεδα που θέτει η ΕΕ και οι παρεκκλίσεις θα πρέπει να έχουν τις ίδιες συνέπειες. Επιπλέον, «προκειμένου οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την επικράτεια της Ένωσης να παράγουν ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα σε ανταγωνιστικές τιμές, η επερχόμενη ΚΑΠ θα πρέπει να υποστηρίζει μια περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση, ενσωματωμένη στην κυκλική οικονομία», όπως προσέθεσαν οι ευρωβουλευτές. Τέλος, τόνισαν ότι θα έπρεπε να προωθεί την καινοτομία, την έρευνα καθώς και πρακτικές έξυπνης γεωργίας. Για τους παραπάνω λόγους, η διατήρηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ στα τωρινά της τουλάχιστον επίπεδα είναι το ελάχιστο που μπορεί να διασφαλιστεί, όπως ανέφεραν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία