BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Παστίλιες Χανιώτη για λιγότερο «πόνο» από την ΚΑΠ

Τι κι αν η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να αναδιανείμει την στρεμματική ενίσχυση στα προφίλ των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που θέλει, δεδομένου ότι το όριο των 60.000 που βάζουν οι νομικές προτάσεις της ΚΑΠ δεν την αγγίζει, η λύση εντούτοις κατά τον Τάσο Χανιώτη, Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI), είναι να μπει ένα όριο στρεμματικής ενίσχυσης.

Παστίλιες Χανιώτη για λιγότερο «πόνο» από την ΚΑΠ

2
0

Όπως και να ‘χει οι εθνικές επιλογές είναι μπροστά με τον χρόνο να τρέχει και «δεν δικαιολογείται χαλαρότητα για την εκπόνηση των στρατηγικών σχεδίων που θα καταρτίσουν τα κράτη-μέλη», υπογράμμισε ο κ. Χανιώτης, ο οποίος από τα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα την Πέμπτη 7 Ιουνίου επιχείρησε να ξεδιαλύνει τις πτυχές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020.

Βρείτε εδώ ολόκληρη την Παρουσίαση Τάσου Χανιώτη για την ΚΑΠ μετά το 2020.pdf

Ο έμπειρος τεχνοκράτης, που μετρά όπως είπε ως τώρα 6 αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τις περικοπές στον προϋπολογισμό των αγροτικών δαπανών, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενη μεταρρύθμιση, αλλά λιγότερα και θα πρέπει να τα κατανείμει σωστά γιατί στο επόμενο μοντέλο παράδοσης (μετά το 2027), ο τομέας θα πρέπει να αποδείξει αν αξίζει να κρατήσει τους πόρους που του δόθηκαν. Αυτό που φάνηκε και από την παρουσίαση Χανιώτη, ήταν η αγωνία να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που δημιουργούν τα νομικά κείμενα και ο μειωμένος προϋπολογισμός, που εισάγει έννοιες αυξημένης επικουρηκότητας τονίζοντας ότι:

- Μείωση κατά 5% των δαπανών, με πιο  στοχευμένη προσέγγιση για βελτίωση της αποδοτικότητας και των επιδόσεων.

- Το «Κ» της  ΚΑΠ εξακολουθεί να είναι ισχυρό, με καλύτερη κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ της ΕΕ και των ΚΜ.

- Καλύτερη σύνδεση ΚΑΠ με άλλες πολιτικές(περιβάλλον, κλίμα, έρευνα, υγεία).

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι το στοίχημα θα παιχθεί στους ποσοτικούς στόχους που θα θέσουν οι χώρες στα στρατηγικά τους σχέδια, ενημερώνοντας πως ήδη κάποια κράτη έχουν ξεκινήσει την κατάρτιση τους, τονίζοντας ότι πλέον όλοι οι ενισχύσεις θα δίνονται βάσει επιδόσεων.

Με βάση τα όσα είπε ο κ. Χανιώτης κρίσιμες παράμετροι αποτελούν:

  • Όχι να μειωθούν οι εισροές αλλά να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των αγροτικών προϊόντων (ενίσχυση εξωστρέφειας) μέσω ενσωμάτωτωσης των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων (δορυφόροι, ψηφιακά συστήματα, κλπ), και της καινοτομίας στην κουλτούρα των παραγωγών.

  • Η ενσωμάτωση στα προγράμματα 14 περιβαλλοντικών παραμέτρων (από 7 σήμερα).

  • Η σωστή κατανομή των συνδεδεμένων, δεδομένου ότι η ευελιξία που δίνεται πλέον στους δύο πυλώνες, μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροσφορά με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι τιμές.

  • Καλύτερη στόχευση στήριξης με τη βελτίωση εσωτερικής σύγκλισης και αναδιανεμητικών πληρωμών.

Στο ερώτημα πότε εκτιμά ότι θα εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, ο ίδιος απάντησε έμμεσα λέγοντας ότι η λογική λέει ότι «δεν πρέπει το 2019 που η Κομισιόν θα έχει να αντιμετωπίσει το Brexit, τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και καλό θα ήταν να μην έχει και την ΚΑΠ μπροστά της».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία