BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Μείωση 1,4% από άμεσες για Αποθεματικό Κρίσης 2019

Την ετήσια μείωση κατά 1,4% άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ άνω των 2.000 ευρώ στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας προτείνει η Κομισιόν προκειμένου να χρηματοδοτήσει το Αποθεματικό Ταμείο Κρίσεων για το 2019.

Μείωση του κόστους για τους μικρούς παραγωγούς αλκοόλης προτείνει η ΕΕ

5
0

Από αυτό αποκλείονται οι πληρωμές προς τους Κροάτες αγρότες, αφού εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στο σχήμα, καθώς η Κροατία προσχώρησε στην ΕΕ το 2013. Τα χρήματα που εξοικονομούνται θα χρησιμοποιηθούν ως ένα αποθεματικό ύψους 468,7 εκατομμυρίων ευρώ σε τωρινές τιμές, που θα είναι διαθέσιμα για τον προϋπολογισμό του 2019. Το ποσοστό είναι ελαφρώς υψηλότερο από ότι ήταν το 2018, που προσέγγισε το 1,388149%, και που επέτρεψε ένα αποθεματικό ύψους 459,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Πρόταση Δημοσιονομικής Πειθαρχίας γίνεται κάθε χρόνο και στόχο έχει την μείωση των δαπανών στο πλαίσιο  της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), συγκεκριμένα στις άμεσες πληρωμές που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ), προκειμένου να διατεθούν  400 περίπου εκατομμύρια ευρώ (σε τιμές 2011) για την κάλυψη πιθανών κρίσεων στις αγροτικές αγορές.

Συνδυαστικά με την δημιουργία αυτού του αποθεματικού κρίσεων κάθε χρόνο, ο μηχανισμός χρηματοδοτικής πειθαρχίας χρησιμοποιείται για να διασφαλίσει ότι οι  δαπάνες του ΕΓΤΕ παραμένουν μέσα στα πλαίσια που ορίζονται από το συνολικό εφταετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Ωστόσο, οι τωρινοί υπολογισμοί των άμεσων πληρωμών καθώς και οι δαπάνες σχετικές με την αγορά για το 2019 δείχνουν ότι το συμφωνημένο όριο τηρείται και συνεπώς στην παρούσα πρόταση δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν προβλέπεται κάποια μείωση για τον σκοπό  αυτό.

Σύμφωνα με την νομοθεσία της ΚΑΠ, τα ποσά που συγκεντρώνονται από την δημοσιονομική πειθαρχεία, τα οποία παραμένουν στα ταμεία του ΕΓΤΕ στο τέλος του οικονομικού έτους, περιλαμβανομένων και των ποσών του αποθεματικού κρίσεων, προβλέπεται ότι πρέπει να επιστρέφουν στους αγρότες. Από την ίδρυση του αποθεματικού για την κρίση το 2014, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά, οπότε τα ποσά επέστρεφαν και πάλι στους αγρότες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία