BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σύγκλιση και μικρό μπάτζετ ΚΑΠ φοβίζει υπουργούς Γεωργίας

Μια πρώτη εικόνα των προτεραιοτήτων τους για την μετά το 2020 περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν οι υπουργοί των 28 κρατών μελών που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Δευτέρας 18 Ιουνίου τοποθετούμενοι έναντι των νομικών κειμένων της Κομισιόν.

Σύγκλιση και μικρό μπάτζετ ΚΑΠ φοβίζει υπουργούς Γεωργίας

3
0

Αν και οι υπουργοί καλωσόρισαν ορισμένα στοιχεία των προτάσεων, εξέφρασαν εν τούτοις τις ανησυχίες τους:

- για τις περικοπές που προτείνει η Κομισιόν στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, που ανέρχεται συνολικά 365 δισ. και ειδικά για τις μειώσεις στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

- για το αν η νέα ΚΑΠ θα μπορέσει να είναι πραγματικά απλουστευμένη για τις εθνικές αρχές και για τους αγρότες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για τη συμφωνία που υπέγραψαν έξι χώρες μέλη (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) προκειμένου να στηρίξουν τη διατήρηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ.

Bρείτε εδώ τα επίσημα έγγραφα

Πρόταση κανονισμού για τη νέα ΚΑΠ.pdf

Παραρτήματα κανονισμού της νέας ΚΑΠ.pdf

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Συμβουλίου

Για τη ΚΑΠ οι ελληνικές θέσεις, που περιλαμβάνονται και στο κείμενο των έξι χωρών, αφορούν τα εξής:

1.  Να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ.

2. να μην υπάρξει πλήρης σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, πόσο μάλλον όταν δεν λαμβάνει υπόψη κι άλλες παραμέτρους, εκτός της στρεμματικής ενίσχυσης.

3. να αποτραπεί κάθε ιδέα ακόμη και για μικρού βαθμού συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους, γιατί κάτι τέτοιο θα επιφέρει επανεθνικοποίηση.


4. να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική της ΚΑΠ με τους δύο πυλώνες να αλληλοσυμπληρώνονται: άμεσες ενισχύσεις και αγροτική ανάπτυξη και

5. να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε πιο δίκαιη και με καλύτερη στρατηγική στόχευση, κατανομή των ενισχύσεων ανάμεσα στις επιμέρους κατηγορίες αγροτών και καλλιεργειών, ιδιαίτερα για όσες για λόγους αιτιολογημένους η μη, ήταν ελάχιστα η καθόλου ωφελούμενοι από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις της Κομισιόν:

- Εισάγουν ένα νέο μοντέλο, όπου τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να συντάξουν το δικό τους στρατηγικό σχέδιο για την επταετία, προσδίδοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των χρημάτων της ΚΑΠ.

-  Ένα ενιαίο πακέτο για όλη την Ε.Ε. θα περιλαμβάνει 9 οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους, με βάση τους οποίους τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συντάξουν τα στρατηγικά τους σχέδια, προσδιορίζοντας πώς θα φτάσουν αυτούς τους στόχους, χρησιμοποιώντας τόσο των πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων όσο και τον πυλώνα των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.


Η Κομισιόν θα εγκρίνει κάθε σχέδιο προκειμένου να διασφαλίσει τη συνοχή και την προστασία της ενιαίας αγοράς, ενώ θα επιβλέπει και θα ελέγχει την πρόοδο των κρατών σχετικά με τους 9 στόχους, χρησιμοποιώντας δείκτες απόδοσης, που θα συμφωνηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2021-2027 περιλαμβάνει τρεις προτάσεις:

•Έναν κανονισμό για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ (9645/18 + Παραρτήματα 1-12)

•Έναν κανονισμό για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο  της ΚΑΠ (9634/18 + Παράρτημα)

•Έναν κανονισμό για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς και τα αγροτικά προϊόντα (9556/18)

•Μία μελέτη επιπτώσεων (9646/18, Παράρτημα 1 και Παράρτημα 2 στα αγγλικά)

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία