BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Προστατευμένοι οι μεσαίοι αγρότες από περικοπές τσεκ

Υπέρ μιας δικαιότερης κατανομής των πληρωμών στους αγρότες τάχθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος ακόμα δήλωσε πως θέλει να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα εισοδήματα των μικρών και μεσαίων αγροτών, αλλά είναι σημαντικό να βρεθούν τα χρήματα για αυτό.

Προστατευμένοι οι μεσαίοι αγρότες από περικοπές τσεκ

2
0

Ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν δήλωσε ακόμα ότι τα μέλη της ΕΕ που αντιτίθενται στην καταβολή περισσότερων χρημάτων στον προϋπολογισμό της ΕΕ μπορεί να αναθεωρήσουν και τελικά να πράξουν αναλόγως στο μέλλον καθώς επιδιώκει τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Ο κ. Χόγκαν εκτιμά ότι 22 κράτη μέλη τίθενται υπέρ της αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και αναμένει «έντονες διαπραγματεύσεις» τους προσεχείς μήνες προτού τα κράτη μέλη καταλήξουν σε συμφωνία.

Επιπλέον δήλωσε ότι βλέπει πως χώρες που αντιτίθενται προς το παρόν στην αύξηση του προϋπολογισμού, να βλέπουν με θετικό μάτι κάτι τέτοιο, εφόσον τα χρήματα εξασφαλιστούν για την ασφάλεια ή την άμυνα αντί της γεωργία και άλλων πολιτικών πρωτοβουλιών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα περιέγραψε σχέδια για θεμελιώδεις αλλαγές στην γεωργική πολιτική της ΕΕ για τα έτη 2021 έως 2027, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων που θα έβλεπαν τις πληρωμές της ΚΑΠ μειωμένες κατά 5%. Με την αλλαγή της πολιτικής, το συνολικό μερίδιο του προϋπολογισμού για τη γεωργία θα μειωθεί από το 38% στο 28%, εν μέρει λόγω της τρύπας των 12 δις ευρώ που προκλήθηκε από το Μπρέξιτ. Οι δαπάνες για άλλους τομείς, όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση, θα έχουν και αυτές κάποιον αντίκτυπο.

Ωστόσο, ο κ. Χόγκαν δήλωσε αποφασισμένος να εξασφαλίσει ότι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες θα προστατευτούν από τις περικοπές των πληρωμών. «Εκτιμούμε ότι περίπου 22 κράτη μέλη από τα 27 τάσσονται υπέρ της συνεισφοράς περισσότερων χρημάτων στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Δεν είναι όλοι σύμφωνοι για τη γεωργία, αλλά το γεγονός ότι είναι έτοιμοι να βάλουν περισσότερα χρήματα είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης», δήλωσε ο κ. Χόγκαν.

Επιπλέον ανέφερε: «Αλλά φυσικά μια τέτοια συμφωνία για τα χρήματα απαιτεί ομοφωνία και αυτήν την στιγμή έχουμε τέσσερα ή πέντε κράτη μέλη που εκφράζουν έντονες  αντιθέσεις στην αύξηση του προϋπολογισμού. Για αυτό θεωρώ ότι θα ακολουθήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να πεισθούν ορισμένα από αυτά τα κράτη μέλη και να κατανοήσουν τέτοιες πολιτικές είναι σημαντικές».

Και κατέληξε λέγοντας: «Νομίζω ότι ορισμένα από αυτά τα κράτη μέλη που δεν τάσσονται υπέρ της διάθεσης περισσότερων χρημάτων στον προϋπολογισμό της ΕΕ μπορούν να το πράξουν στο μέλλον με το σκεπτικό ότι πρόκειται για την ασφάλεια και την άμυνα και όχι για τη γεωργία αλλά για οποιοδήποτε λόγο δίνουν περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό είναι πάντα μια βοήθεια. Μέχρι τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου, πιστεύω ότι πολλοί ηγέτες της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία