BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Για τη β΄ δόση ανησυχούν οι Νέοι Γεωργοί

Μόνο 2.500 Νέοι Αγρότες έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια κατάρτισης μέσω του ΕΛΓΟ Δήμητρα, με άλλους 6.000 δικαιούχους του προγράμματος να περιμένουν στην... ουρά. Αν και βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα εκπαίδευσης, το όλο χρονοδιάγραμμα έχει πάει πολύ πίσω, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις πληρωμές για τη β΄ και τη γ΄ δόση των Νέων Γεωργών.

Για τη β΄ δόση ανησυχούν  οι Νέοι Γεωργοί

0
2

Ακόμα πιο έντονο είναι το πρόβλημα με τους δικαιούχους της προηγούμενης προκήρυξης (2006), περίπου 1.500 άτομα, οι οποίοι κινδυνεύουν να απενταχθούν αν δεν αποκτήσουν πιστοποιητικό κατάρτισης.

Κανείς, βέβαια, δεν μιλάει για την ουσία του πράγματος, καθώς ένα σεμινάριο θα πρέπει να γίνεται πριν την οποιαδήποτε εκκίνηση ενός επαγγέλματος. Αντίθετα, οι Έλληνες Νέοι Γεωργοί καλούνται πρώτα να απασχοληθούν στη γεωργική τους εκμετάλλευση - οι περισσότεροι ξεκίνησαν το 2010 - και μετά να μάθουν πώς θα καλλιεργήσουν τη γη!

Να διευκρινίσουμε, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα για την αίτηση πληρωμής της β΄ δόσης, όπως έγραφε η Agrenda την προηγούμενη εβδομάδα. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται το πιστοποιητικό για να γίνει η πληρωμή.

Απαιτείται παρακολούθηση 
25 ημέρες επί 6 ώρες
Όπως αναφέρθηκε και στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης στις 11 Μαρτίου, «η αγροτική επαγγελματική κατάρτιση των 150 ωρών του προγράμματος Νέων Γεωργών απαιτεί 25 ημέρες με 6 ώρες ημερησίως είναι πολύ δύσκολη για ενήλικους οικογενειάρχες νέους αγρότες». Επίσης, ειπώθηκε ότι «από τους 8.500 Νέους Αγρότες υπόχρεους εκπαίδευσης 150 ωρών έχουν περάσει την διαδικασία μόνο οι 2500. Όλοι οι υπόλοιποι περιμένουν... Ίσως θα μπορούσε να δεχθεί το ΥπΑΑΤ και άλλες εκπαιδεύσεις ή σεμινάρια από άλλους φορείς που καλύπτουν την θεματολογία των 150 ωρών».

Σε τοπικό επίπεδο, «το πρώην ΚΕΓΕ δεν είναι στελεχωμένο και δεν λειτουργεί και οι 140 Νέοι Αγρότες Κοζάνης είναι ουσιαστικά ακάλυπτοι, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 6 σεμινάρια των 25 ατόμων». Πάντως, γίνεται προσπάθεια με εθελοντικό προσωπικό από άλλες περιοχές να οργανωθεί τουλάχιστον ένα σεμινάριο.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-05-2013 14:56Γιάννης

Εγώ έχω πτυχίο γεωπονικής και μου ζητάνε βεβαίωση από το σεμινάριο!!!!!!!!! Ρε μας δουλεύετε??? Προτιμότερο είναι να μας πείτε ότι αποτύχατε από το να ψάχνετε αφορμές να μας πετάξετε έξω.

Απάντηση

18-04-2013 00:18soyla

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!! ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία