BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ειδικές ενισχύσεις για τοπικά προϊόντα των νησιών

Με τις αιτήσεις να «τρέχουν» παράλληλα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, το πρόγραμμα ενίσχυσης των νησιών του Αιγαίου (εκτός Κρήτης και Εύβοιας) δίνει την ευκαιρία στους αγρότες των νησιών για πρόσθετο εισόδημα. Επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένα τοπικά προϊόντα, όπως τη μαστίχα Χίου, το δαμάσκηνο Σκοπέλου και την αγκινάρα Τήνου, αλλά και στις «μεγάλες» παραγωγές που είναι οι ελιές και το αμπέλι, το πρόγραμμα δίνει ενισχύσεις γύρω από τα 50 ευρώ το στρέμμα.

Ειδικές ενισχύσεις για τοπικά προϊόντα των νησιών

0
0

Η μόνη ενίσχυση που συνδέεται με την παραγωγή είναι αυτή των μαστιχοπαραγωγών (11,5 ευρώ/κιλό) κι αυτό έχει σχέση με τις προτεραιότητες που έχει βάλει η Ένωση της Χίου.
Πάντως, το πρόγραμμα έχει πάρει «παράταση» για τη νέα ΚΑΠ, παρά τις αντιθέσεις της Μεγάλης Βρετανίας και πρόκειται να εμπλουτιστεί με ειδικές δράσεις για την προώθηση και τη σήμανση των νησιωτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι δράσεις για την επιδότηση της μεταφοράς οπωροκηπευτικών, ζωοτροφών και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Για το 2013 το πρόγραμμα ύψους 19 εκατ. ευρώ θα ισχύσει σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Απριλίου του 2012, η οποία προέβλεπε τα εξής:
 
Παραδοσιακοί ελαιώνες
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι ελαιοκαλλιεργητές που:
α) Είναι εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών του Ελαιοκομικού Τομέα (ΣΓΠ-ΕΤ).
β) Έχουν ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης 8 δένδρα ανά στρέμμα.
γ) Διατηρούνται σε καλή καλλιεργητική κατάσταση.
δ) Εφαρμόζονται οι κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης.
Η υποβολή των αιτήσεων οικονομικής ενίσχυσης των δικαιούχων πραγματοποιείται μέσω της διαδικασίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι μέχρι 15 Μαΐου εκάστου έτους. Το ποσό της κατά αποκοπή ενίσχυσης ανά δικαιούχο ελαιοκαλλιεργητή μπορεί να φθάσει μέχρι το ποσό των 14,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Αμπελοοινικός τομέας
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι τα μέλη των Οργανώσεων Παραγωγών που εντάσσονται σε προγράμματα ποιοτικής βελτίωσης ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνων.
Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης υπέβαλαν την αίτηση χορήγησης ενίσχυσης μέχρι 28 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.Η Οργάνωση Παραγωγών, μετά την παράδοση των σταφυλιών στα οινοποιεία του συνόλου των μελών της και πριν από την 31η Ιανουαρίου του επομένου έτους της υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, υποβάλλει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων:
α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων παραγωγών αμπελοοινικού τομέα.
β) Αντίγραφο ζυγολογίου - τιμολογίου παράδοσης ή πώλησης των σταφυλιών.
γ) Αντίγραφα Δηλώσεων Συγκομιδής και Παραγωγής των μελών της που υπεβλήθησαν μέχρι 15 Ιανουαρίου.
Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 70 ευρώ ανά στρέμμα αμπελώνων.

Πατάτα
Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση ενίσχυσης πραγματοποιείται:
α) Μέχρι 10 Μαρτίου για τις πατάτες που η συγκομιδή πτους ροβλέπεται να πραγματοποιηθεί από 1 Απριλίου έως 31 Ιουλίου του ιδίου έτους.
β) Μέχρι 15 Μαΐου για τις πατάτες που η συγκομιδή τους προβλέπεται να πραγματοποιηθεί από 1 Αυγούστου έως 31 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.
γ) Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για τις πατάτες που η συγκομιδή τους προβλέπεται να πραγματοποιηθεί από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.
Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 60 ευρώ ανά στρέμμα και η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται στα 11.064 στρέμματα.

Μανταρίνια νησιών Ανατολικού Αιγαίου
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση ενίσχυσης έχουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στα νησιά Χίος και Σάμος και στον νομό Δωδεκανήσου, με την προϋπόθεση διατήρησης των εκτάσεων σε καλή κατάσταση κάνοντας χρήση τεχνικών φιλικών προς το περιβάλλον.
Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τα εσπεριδοειδή πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, μέχρι 15 Σεπτεμβρίου του έτους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι τρέχοντος έτους.
Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά στρέμμα και η συνολική εν δυνάμει έκταση εσπεριδοειδών προς ενίσχυση ανέρχεται σε 14.380 στρέμματα.
Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 στρέμμα, με ελάχιστο αριθμό 20 δένδρα ανά στρέμμα και ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο τα 0,5 στρέμματα.

Φάβα και ντοματάκι Σαντορίνης, μαστίχα Χίου και κριθάρι Λήμνου 
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έχουν οι γεωργοί που καλλιεργούν φάβα του είδους Lathyrus sp. στη Σαντορίνη και τη Θηρασία, αλλά και αυτοί που καλλιεργούν τοματάκι στο νησί της Σαντορίνης ή φασόλια και βρώσιμο λαθούρι σε όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Φασόλια και βρώσιμο λαθούρι
Η υποβολή των αιτήσεων οικονομικής ενίσχυσης για το βρώσιμο λαθούρι και για τα φασόλια πραγματοποιείται μέχρι 15 Μαρτίου και μέχρι 15 Ιουνίου, αντίστοιχα, του έτους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι του τρέχοντος έτους.
Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά στρέμμα.

Τοματάκι Σαντορίνης
Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για το τοματάκι Σαντορίνης, πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, μέχρι 15 Απριλίου του τρέχοντος έτους.
Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται σε 500 στρέμματα. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 70 ευρώ ανά στρέμμα. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 στρέμμα.

Διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας της μαστίχας της Χίου
 Στο πρόγραμμα ενίσχυσης των νησιών του Αιγαίου δικαιούχοι επίσης είναι οι παραγωγοί μαστιχοδένδρων στη Χίο, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε έναν εκ των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ.), και παραδίδουν κάθε χρόνο «καθαρή μαστίχα» για τα μαστιχόδενδρα.
 Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται από τους ενδιαφερομένους στην ΕΜΧ, μέχρι 15 Μαΐου του τρέχοντος έτους.
 Κατόπιν, η ΕΜΧ υποβάλλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Αίτηση - Δήλωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης, μέχρι 15 Ιουνίου του έτους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι τρέχοντος, έτους μαζί με:
α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων μαστιχοπαραγωγών,
β) Αντίγραφο ζυγολογίου- τιμολογίου παράδοσης της «καθαρής μαστίχας» στην Ε.Μ.Χ.
Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 11,5 ευρώ ανά κιλό «καθαρής μαστίχας» που προέρχεται από δένδρα που βρίσκονται σε παραγωγική κατάσταση.

Κριθάρι Λήμνου
Η οικονομική ενίσχυση καλύπτει και την καλλιέργεια κριθαριού στο νησί της Λήμνου του νομού Λέσβου.
Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω της διαδικασίας υποβολής της Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, ήτοι μέχρι 15 Μαΐου τρέχοντος έτους.Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 5 ευρώ ανά στρέμμα.
Να σημειωθεί ότι η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων πραγματοποιείται απευθείας στους δικαιούχους, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων, μέχρι τις 30 Ιουνίου του επομένου ημερολογιακού έτους από την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.

Δαμάσκηνα Σκοπέλου και αγκινάρα Τήνου
Ενισχύονται γεωργοί που καλλιεργούν την ποικιλία «δαμάσκηνα Σκοπέλου» στο νησί και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέχρι 15 Φεβρουαρίου. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά στρέμμα.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν και οι γεωργοί που καλλιεργούν αγκινάρα στην Τήνο. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέχρι 15 Δεκεμβρίου. Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται στα 250 στρέμματα, ενώ το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά στρέμμα.

Η ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση και για την αγκινάρα και για τα δαμάσκηνα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 στρέμμα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία