BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Το Δεκέμβρη η προκήρυξη των Νέων Αγροτών

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου τοποθετείται η προκήρυξη για το νέο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, ενώ συζητούνται και σχέδια για ετήσια προγράμματα, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου μαζί με δύο περιοδικά, το Fresher και τη Μελισσοκομία.

Το Δεκέμβρη η προκήρυξη των Νέων Αγροτών

4
0
Μπλόκο των νέων αγροτών στην ΚΑΠ, αποκαλύπτει δημοσίευμα της σαββατιάτικης εφημερίδας. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, μείζον ζήτημα προκαλεί η εν κρυπτώ κίνηση της Κομισιόν να περιορίσει την πρόσβαση νέων αγροτών και βιοκαλλιεργητών στα πριμ της ΚΑΠ. Αφορμή έδωσε η επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν 26 από τα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Ακόμα, διαβάστε μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας για τη «φούσκα» στα λιπάσματα. Η διόρθωση που σημειώνεται εδώ και 6 μήνες στη διεθνή αγορά λιπασμάτων, είναι τόσο έντονη, ώστε αρκετοί αναλυτές να την περιγράφουν ως το «σπάσιμο της φούσκας» των τιμών. Περαιτέρω υποχώρηση στις τιμές των πρώτων υλών μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπει η αμερικανική Mosaic, η οποία εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή θα κινητοποιήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον.  

Εν τω μεταξύ, όπως θα ενημερωθείτε από την Agrenda, με το βλέμμα στην εθνική οδό βρίσκονται οι αγρότες. Κλίμα έντασης, όπως καταγράφει το σχετικό ρεπορτάζ, στον αγροτικό κόσμο προκαλούν οι κυβερνητικές αστοχίες με το τσεκ, τη φορολογία και τη νέα ΚΑΠ, ενεργοποιώντας νωρίτερα από άλλες χρονιές το κίνημα των «μπλόκων». Ραντεβού με αγροτοσυνδικαλιστές κλείνει ο Τσαυτάρης για να προλάβει τις «φωτιές»

Ακόμα, λίγη και περιζήτητη πριν καν βγει από το ελαιοτριβείο η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου, όπως αποκαλύπτει το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  προπληρώνεται από τοπικούς παραλήπτες ακόμα και με 5 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα, διαβάστε σε αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας για τις εξελίξεις στην Ισπανία. Ένας μεγάλος συνεταιρισμός σε ελαιοπαραγωγών για ολόκληρη την Ισπανία είναι η απάντηση του Μιγέλ Αρίας Κανιέτε στις παγκόσμιες ανακατατάξεις γύρω από το προϊόν.  


Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:  

Ανάπτυξη

■ Νέα «συμβολαιακή« σελίδα στην καλλιέργεια κίτρου ανοίγει στην Κρήτη σελ. 43

■ Παίρνει 6% κάθε χρόνο η βιολογική γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σελ. 6

■ Τόσο ιστορική, όσο και σύγχρονη η καλλιέργεια του δίκοκκου σιταριού σελ. 12

■ Η βροχή φαίνεται να βοήθησε το εμπορικό ξεκίνημα του μανταρινιού σελ. 45

■ Ένα εκατομμύριο ευρώ έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής η ευλογιά στα πρόβατα σελ. 13

 

Οικονομία

■ Πενταετές σχέδιο για 50% αύξηση της παραγωγής γάλακτος στην Ιρλανδία σελ. 11

■ Σπεύδουν στις Φιλιππίνες οι μεγάλοι των εφοδίων και των μηχανημάτων σελ. 10

■ «Εμείς οι καπεταναίοι θα χαράξουμε το δρόμο για την ιχθυοκαλλιέργεια» σελ. 38

■ Νέος σταθμός συμβολαιακής από την Πειραιώς η Ολυμπιακή Ζυθοποιία σελ. 24-25

■ Συνέντευξη: O Vincent Besnard, η Roullier και η αγορά λιπασμάτων σελ. 32

 

Πολιτισμός

■ Ποια θα ήταν η εικόνα στην ΕΕ, αν δεν υπήρχε η εντατική γεωργία σελ. 16, 41

■ Επτά φωτογράφοι για την ομορφιά της Βοβούσας που κινδυνεύει σελ. 33

■ Το μεγάλο ραντεβού της μελισσοκομίας στις 8 Δεκεμβρίου στην Αθήνα σελ. 34

■ Ακόμη ψάχνει τη χημεία του με τον ΕΛΓΟ ο Σέρκο Χαρουτουνιάν σελ. 50

■ Την πρώτη ΠΟΠ ελληνική ελιά χωρίς κουκούτσι ενέκρινε η Κομισιόν σελ. 42

 

Editorial

Αυτές τις μέρες κορυφώνεται η συγκομιδή του ελαιόκαρπου και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία ελαιοποίησης των ελιών, χωρίς οι παραγωγοί ελαιολάδου να είναι σε θέση να αξιολογήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση και να δώσουν το δικό τους τόνο στη διαμόρφωση των τιμών του προϊόντος. 

Τα στοιχεία απ’ όλη τη χώρα καταγράφουν σημαντική υποχώρηση της παραγωγής, σαν αποτέλεσμα των ιδιότυπων καιρικών συνθηκών (πολλές βροχοπτώσεις την Άνοιξη) που επικράτησαν την περίοδο της καρπόδεσης,  ωστόσο, κάποιοι «γυρολόγοι» περιδιαβαίνουν τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας καλλιεργώντας κλίμα ανησυχίας για υποχώρηση των τιμών παραγωγού. Όπως λένε το λάδι στην Ισπανία είναι πολύ και δεν θα δυσκολευθούν να φέρουν από ‘κει και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας καμιά δημόσια αρχή δεν είναι σε θέση να ενημερώσει τους παραγωγούς για τα ακριβή στοιχεία παραγωγής και τις συνθήκες που επικρατούν στην διεθνή αγορά. Μέσα σ’ αυτό το «σκοτάδι» δεν διευκολύνεται η διαμόρφωση των τιμών σε δίκαια επίπεδα, ούτε είναι δυνατή η λειτουργία των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Σημειωτέον ότι οι αλυσίδες λιανικής έχουν περάσει ήδη ένα πρώτο κύμα ανατιμήσεων στα προϊόντα που διαθέτουν στα ράφια τους, ενώ πλήθος τυποποιητών αναζητά εναγωνίως τις απαιτούμενες ποσότητες ελαιολάδου, προκειμένου να ανταποκριθεί σε δεδομένες μεγάλες παραγγελίες.

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία