BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Με τη σφραγίδα του Ευρωκοινοβουλίου ο Κανονισμός γα την προώθηση

Με ψήφους 557 υπέρ, 102 κατά και 12 αποχές εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η συμφωνία για τον Κανονισμό για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και σε Τρίτες χώρες.

Με τη σφραγίδα του Ευρωκοινοβουλίου ο Κανονισμός γα την προώθηση

1
0

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στα θετικά που προβλέπονται από την έγκριση του Κανονισμού είναι η χρηματοδότηση σε ποσοστό 75% για όλα τα προγράμματα προώθησης και 85% σε περιπτώσεις κρίσεων που απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται κατά 5 μονάδες, γίνονται δηλαδή 80% και 90% αντίστοιχα,  όταν οι οργανώσεις που τα διαχειρίζονται είναι εγκατεστημένες σε χώρες που βιώνουν δημοσιονομική κρίση.

Επίσης, προβλέπονται τα εξής:

• αύξηση πωλήσεων και ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε περίπτωση διατροφικών κρίσεων

• αυτόματη ανάληψη πρωτοβουλιών από την Επιτροπή, για να προχωρά σε δράσεις στις περιπτώσεις κρίσεων που έχουν οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης των καταναλωτών

• επέκταση πεδίου εφαρμογής των μέτρων (βαμβάκι, ορισμένα μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα).

Ο νέος Κανονισμός, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2015, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Με αφορμή την υιοθέτηση του Κανονισμού, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε τα εξής: «Χαιρετίζουμε την έγκριση της Συμφωνίας του Κανονισμού από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με τη συμφωνία αυτή, η Ελληνική Προεδρία πετυχαίνει  τον πιο φιλόδοξο στόχο που είχε θέσει και αφορούσε την έγκριση του παρόντος Κανονισμού, ο οποίος υποβλήθηκε στο Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2013. Ο Κανονισμός αυτός εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο προώθησης των αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε λαμβάνοντας υπόψη το πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.

 Η Ελληνική Προεδρία έδινε ιδιαίτερη προτεραιότητα και σημασία στην άμεση υιοθέτησή του, καθώς πιστεύουμε ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο για τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς στην προώθηση των γεωργικών προϊόντων, όσο και στην ενίσχυση των εξαγωγών των Κρατών Μελών και γενικότερα της Ε.Ε. Και η χώρα μας, ως κατεξοχήν χώρα-παραγωγός ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, θα ευεργετηθεί από το συγκεκριμένο Κανονισμό».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία