BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Με άλλα εργαλεία της ΚΑΠ η στήριξη νεοεισερχόμενων στη γεωργία

Τη δυνατότητα ενίσχυσης και νεοεισερχόμενων αγροτών άνω των 40 ετών μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας ΚΑΠ που ξεκινάει από 1ης Ιανουαρίου 2015 επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Στην τελική ευθεία 20 Σχέδια Βελτίωσης στην Τριφυλία

2
0

Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ο υπουργός εξηγεί ότι «το εφαρμοστικό πλαίσιο του Μέτρου διέπεται από τους Καν. (ΕΕ) 1698/2005 ΚΑΙ 1974/2006 και από την ΚΥΑ 704/2008. Ειδικότερα κατ΄ εφαρμογή του Καν. (ΕΕ) για να κριθεί κάποιος υποψήφιος, δικαιούχος της ενίσχυσης του Μέτρου 112, θα πρέπει μεταξύ άλλων, να μην έχει συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας του».

Ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης υπογραμμίζει ότι «διαβλέποντας το αυξημένο ενδιαφέρον ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα από αρκετούς συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το 40ο έτος της ηλικίας του, διεκδικήσαμε και πετύχαμε να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε με τη νέα ΚΑΠ. Έτσι από τη νέα χρονιά όπου θα μπορέσει να εκκινήσει η νέα ΚΑΠ θα έχουμε τη δυνατότητα ενίσχυσης και νεοεισερχόμενων ατόμων στη γεωργία, τα οποία ξεπερνούν το 40ο έτος.»

 Ωστόσο, από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης θεωρεί ότι η αναφορά του υπουργού «σε κατάλληλα εργαλεία» αναφέρεται σε ηλικιακή επέκταση του προγράμματος των Νέων Αγροτών.

Εκτενής είναι η αναφορά του υπουργού στη σπουδαιότητα  του προγράμματος των Νέων Αγροτών, με στόχο την ηλικιακή ανανέωση της υπαίθρου, καθώς όπως λέει: «Η εφαρμογή του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αποσκοπεί στην πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου και τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της γεωργίας. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών, οι οποίοι εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης μεγέθους >0,5 Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) και υποβάλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της γεωργικής τους δραστηριότητας».

Απάντηση Τσιόλος

Μάλιστα, να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο να επιδοτούνται νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες στη γεωργία άνω των 40 ετών έχει ήδη αποκλείσει ο αρμόδιος Επίτροπος, Ντάτσιαν Τσιόλος, απαντώντας σε δημοσιογράφους, στις 15 Οκτωβρίου που βρέθηκε στην Αθήνα. Ο Επίτροπος εξήγησε ότι «εάν πάει κάποιος στα 50-60 του να ξεκινήσει μια γεωργική εκμετάλλευση, δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να τον στηρίξουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και το νέο, γνωρίζοντας ότι η προοπτική που έχει ο άνθρωπος αυτός είναι παντελώς διαφορετική».

 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία