BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Αδούλευτα, απρόσιτα και άστοχα τα προγράμματα μέχρι το 2020

«Δουλειά» στο πόδι χαρακτηρίζει τις προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2015-2020. Στο υπό διαβούλευση προσχέδιο είναι εμφανές το άγχος του ελάχιστου χρόνου που απομένει για την κατάθεση του προγράμματος μέχρι το τέλος του μήνα στα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

Αδούλευτα, απρόσιτα και άστοχα τα προγράμματα μέχρι το 2020

0
0

Όλα δείχνουν ότι κανείς δεν κάθισε να ασχοληθεί πραγματικά με το όλο ζήτημα, για να καταθέσει μια πρόταση που να προσεγγίζει με ρεαλισμό τα ζητούμενα της ελληνικής γεωργίας.

Παρόλα, αυτά, το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις Ομάδες Παραγωγών, στην επέκταση της βιολογικής γεωργίας, στην ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής και στην ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας με κατεύθυνση στοχευμένες αγορές υψηλού εισοδήματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσεται για το σχεδιασμό των νέων δράσεων λαμβάνεται υπόψη η  ενδεχόμενη μείωση των ενισχύσεων που διαχρονικά επιβεβαιώνεται μέσω των μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ με βαθμιαία μεταστροφή (αναδιάρθρωση) των παραγωγικών συστημάτων σε συστήματα λιγότερο εξαρτώμενα από τις άμεσες ενισχύσεις.

Προτεραιότητες

Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Ενισχύσεις για τη μετατροπή ή τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές μεθόδους παραγωγής στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Στο πλαίσιο της Δράσης για τη μετατροπή δίδονται ενισχύσεις για τη μετατροπή των καλλιεργητικών πρακτικών από συμβατικές σε βιολογικές, στις γεωργικές εκτάσεις, με ετήσιες καλλιέργειες και μόνιμες φυτείες, με εξαίρεση τις καλλιέργειες τα προϊόντα των οποίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενεργειακούς σκοπούς, τις υδροπονικές καλλιέργειες.

Η δέσμευση είναι πενταετής, αφορά όλη τη χώρα και οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως, για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το σύνολο ή μέρος των πρόσθετων δαπανών, του διαφυγόντος εισοδήματος και του κόστους συναλλαγής, έως 20%, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ελήφθησαν. Όταν οι δεσμεύσεις αναλαμβάνονται από ομάδες αγροτών, το ανώτατο ποσοστό είναι 30%.

Όσον αφορά τη διατήρηση των βιολογικών καλλιεργειών και εκτροφών, ενισχύεται η διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στη γεωργία σε δικαιούχους, οι οποίοι έχουν ενεργή σύμβαση με αναγνωρισμένο πιστοποιητικό οργανισμό.

Η δέσμευση και σε αυτή την περίπτωση θα είναι πενταετής και οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το σύνολο ή μέρος των πρόσθετων δαπανών, του διαφυγόντος εισοδήματος και του κόστους συναλλαγής ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ελήφθησαν.

Κτηνοτροφία- Καλή μεταχείριση των ζώων

Το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνεπώς χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης αλλά και στη διευρυμένη δημοσιότητα του.

Το μέτρο περιλαμβάνει δυνητικά το σύνολο των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων της Χώρας, γεγονός που το καθιστά ευπρόσιτο και χωρίς διακρίσεις, σε ευρύ φάσμα γεωργών της Χώρας.

Οι δαπάνες Θα κοστολογηθούν (είτε εξολοκλήρου είτε ανά τιμή μονάδος) εκ των προτέρων και θα υπολογιστούν ανά ενέργεια/παρέμβαση καλής μεταχείρισης των ζώων όπως αυτές περιγράφονται στις επιμέρους Δράσεις.

Το ποσό στήριξης (εγκεκριμένος προϋπολογισμός) ανά δικαιούχο θα υπολογιστεί με αξιολόγηση του σχεδίου δράσης των επιλέξιμων ενεργειών καλής μεταχείρισης των ζώων, λαμβάνοντας υπόψη:

α) τον περιορισμό της ανώτερης οροφής των 500€ ανά ΜΜΖ

β) τις εκ των προτέρων κοστολογημένες τιμές μοναδιαίους κόστους ανά ενέργεια όταν πρόκειται για δαπάνη που αποτελεί πρόσθετο κόστος για τον Δικαιούχο

γ) το κόστος που προκύπτει λόγω απώλειας εισοδήματος

δ) το κόστος συναλλαγής σε ποσοστό 20% επί του συνολικού προϋπολογισμού.

Ομάδες Παραγωγών

Στο πλαίσιο του μέτρου ενισχύονται οι γεωργοί για τη σύσταση ομάδων ή οργανώσεων παραγωγών με σκοπό να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη δύναμη διαπραγμάτευσης –μέσω της αύξησης του όγκου του διαπραγματευόμενου προϊόντος -σε σχέση με την παραγωγή και την εμπορία συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αγορών, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος των συλλογικών επενδύσεων.

Να σημειωθεί ότι στήριξη παρέχεται σε ομάδες και οργανώσεις παραγωγών οι οποίες αναγνωρίζονται επίσημα από την αρμόδια αρχή του Κράτους-Μέλους με βάση επιχειρηματικό σχέδιο. Η στήριξη καταβάλλεται ως κατ’ αποκοπή ενίσχυση σε ετήσιες δόσεις για πέντε έτη κατ’ ανώτατο όριο, από την ημερομηνία κατά την οποία αναγνωρίσθηκε η ομάδα ή η οργάνωση παραγωγών, με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο, και είναι φθίνουσα.

Τα κράτη μέλη καταβάλλουν την τελευταία δόση μόνο εφόσον ελέγξουν την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Το μέτρο έχει ρόλο κινήτρου, προκειμένου να ενθαρρύνει τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων Παραγωγών στους τομείς της γεωργίας και της δασοπονίας με σκοπό:

• την προσαρμογή της παραγωγής και των προϊόντων των παραγωγών που είναι μέλη αυτών των ομάδων και οργανώσεων στις απαιτήσεις της αγοράς·

• την από κοινού διάθεση εμπορευμάτων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας προς πώληση, της συγκέντρωσης των πωλήσεων και του εφοδιασμού χονδρεμπόρων·

• τη θέσπιση κοινών κανόνων για πληροφορίες που αφορούν την παραγωγή και ιδίως σε σχέση με τη συγκομιδή και τη διαθεσιμότητα

• τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της από κοινού χρήσης υλικοτεχνικών υποδομών και

• άλλες δραστηριότητες που μπορούν να διεξάγονται από ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, όπως η ανάπτυξη δεξιοτήτων οργάνωσης επιχειρήσεων και εμπορίας και η διευκόλυνση διαδικασιών καινοτομίας.

Το μέτρο περιλαμβάνει όλους τους γεωργικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων Φρούτων και Λαχανικών.

Συστήματα ποιότητας

Σύμφωνα και με τη SWOT ανάλυση, οι γεωργοί και ομάδες γεωργών θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, έτσι ώστε να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους και να το καταστήσουν ανταγωνιστικό στην αγορά.

Παρέχεται ενίσχυση ως ετήσιο ποσό υπό μορφή κινήτρου, του οποίου το ύψος καθορίζεται ανάλογα με το ύψος των πάγιων δαπανών που απορρέουν από κάθε νέα συμμετοχή στα εθελοντικά, στα ενωσιακά ή εθνικά συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων που λαμβάνουν στήριξη, για μέγιστη διάρκεια πέντε ετών.


Δείτε εδώ τα επίσημα προσχέδια του νέου προγράμματος


Ανάλυση SWOT

Περιγραφή Στρατηγικής

ΜΕΤΡΟ 1 Κατάρτιση

ΜΕΤΡΟ 2 Συμβουλές

ΜΕΤΡΟ 3 Συστήματα ποιότητας

ΜΕΤΡΟ 5 Πρόληψη και Αποκατάσταση

ΜΕΤΡΟ 8 Δασικά

ΜΕΤΡΟ 9 Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών

ΜΕΤΡΟ 11 Βιολογική γεωργία

ΜΕΤΡΟ 12 2 Ενισχύσεις δασικά Natura

ΜΕΤΡΟ 14 Ευζωία

ΜΕΤΡΟ 16 Συνεργασία

ΜΕΤΡΟ 19 CLLD
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία