BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Απαραίτητα τα συστήματα ποιότητας για την ενίσχυση Ομάδων Παραγωγών

Διευκρινήσεις όσον αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις εφαρμογής και τις επιλέξιμες δαπάνες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, εξέδωσε η Ε.Ε, δίνοντας μεταξύ άλλων οδηγίες για το περιεχόμενο των επιχειρηματικών σχεδίων (business plans), τις ενισχύσεις συστημάτων ποιότητας, τη στήριξη της κτηνοτροφίας (αυτόχθονες φυλές) και για τα μέτρα προώθησης Ομάδων Παραγωγών και Νέων Αγροτών.

Απαραίτητα τα συστήματα ποιότητας για την ενίσχυση Ομάδων Παραγωγών

1
0

Πιο συγκεκριμένα στη κατ’ εξουσιοδότηση πράξη (ΕΕ) αριθ. 807/2014 που εκδόθηκε στις 31 Ιουλίου αναφορικά με τα επιχειρηματικά σχέδια στους φακέλους των Νέων Αγροτών θα πρέπει να περιέχονται:

  • Η αρχική κατάσταση της γεωργικής εκμετάλλευσης,
  • Στάδια και στόχοι για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της γεωργικής εκμετάλλευσης,
  • Λεπτομερή στοιχεία των δράσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων που απαιτούνται για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της γεωργικής εκμετάλλευσης, όπως π.χ. επενδύσεις, κατάρτιση, παροχή συμβουλών•

Σχετικά με τις περιπτώσεις των ενισχύσεων εκκίνησης για μη γεωργικές δραστηριότητες στις αγροτικές περιοχές θα πρέπει να περιέχονται:

  • Η αρχική οικονομική κατάσταση του προσώπου ή της πολύ μικρής ή μικρής επιχείρησης που υποβάλλει αίτηση ενίσχυσης,
  • Στάδια και στόχοι για την ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων του προσώπου ή της γεωργικής εκμετάλλευσης ή της πολύ μικρής ή μικρής επιχείρησης,
  • Λεπτομερή στοιχεία των δράσεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του προσώπου ή της γεωργικής εκμετάλλευσης ή της πολύ μικρής ή μικρής επιχείρησης, όπως π.χ. επενδύσεις, κατάρτιση, παροχή συμβουλών ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα

Στην περίπτωση των ενισχύσεων εκκίνησης για την ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων λαμβάνονται υπόψη η αρχική κατάσταση της γεωργικής εκμετάλλευσης, και λεπτομερή στοιχεία των δράσεων, συμπεριλαμβανομένων των πόρων όπως π.χ. επενδύσεις, κατάρτιση, συνεργασία.

Όσον αφορά τις Ομάδες Παραγωγών διευκρινίζεται πως ενισχύονται οι δράσεις προώθησης που ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα που καλύπτονται από σύστημα ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.) για γεωργικά προϊόντα, βαμβάκι ή τρόφιμα. Όμως διαχωρίζει τον τρόπο προώθησης αναφέροντας πως οι δράσεις αυτές δεν θα πρέπει να εστιάζουν στα εμπορικά σήματα και στην προέλευση, αλλά στην ποιότητα και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή τα πλεονεκτήματα.

Τέλος ορίζονται οι προϋποθέσεις για τις απειλούμενες φυλές καθώς θα πρέπει:

  • Να δηλώνεται ο αριθμός, σε εθνικό επίπεδο, των θηλυκών ζώων αναπαραγωγής
  •  Ο αριθμός και η ιδιότητα των απειλούμενων φυλών να πιστοποιείται από δεόντως αναγνωρισμένο σχετικό επιστημονικό φορέα

Στην δεύτερη κατ' εξουσιοδότηση πράξη της (ΕΕ) με αριθ. 808/2014 δίνονται διευκρινήσεις  σχετικά με τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, από το κράτος μέλος, τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα για την έγκριση και την τροποποίηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και των εθνικών πλαισίων, το περιεχόμενο των εθνικών πλαισίων, την ενημέρωση και τη δημοσιότητα για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, την εφαρμογή ορισμένων μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, την παρακολούθηση και αξιολόγηση και υποβολή εκθέσεων.

Kατ' εξουσιοδότηση πράξη (ΕΕ) αριθ. 807/2014 

Kατ' εξουσιοδότηση πράξη (ΕΕ) αριθ. 808/2014

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία