BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στα 70 τα δέντρα ανά στρέµµα στη ∆άσωση για τους παλιούς

Στη µείωση των ελάχιστων αριθµών φυτών στα 70 φυτά ανά στρέµµα για το υπόλοιπο της περιόδου δέσµευσης των δικαιούχων της Πρώτης ∆άσωσης της προγραµµατικής περιόδου 2000-2006 προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία παράλληλα καλεί σε αιτήσεις πληρωµής τους συµµετέχοντες στο Μέτρο µε την προθεσµία να λήγει την τελευταία µέρα του Φεβρουαρίου (28 Φλεβάρη).

Στα 70 τα δέντρα ανά στρέµµα στη ∆άσωση για τους παλιούς

4
0

Η εν λόγω ΚΥΑ, η οποία δεν έχει αναδροµική ισχύ, παρά τα επίµονα αιτήµατα των παραγωγών, αφορά συγκεκριµένα όσους εντάχθηκαν στο Μέτρο 221 στο πλαίσιο της εφαρµογής των κανονισµών (ΕΟΚ) 2080/92, (ΕΚ)1257/99 και οι οποίοι έχουν δεσµευτεί για 20 έτη. Επιπλέον στην απόφαση, που υπογράφουν οι πρώην υπουργοί κκ. Γ. Καρασµάνης, Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Ταγαράς, περιλαµβάνονται τροποποιήσεις που δίνουν το ελεύθερο, υπό συγκεκριµένες ωστόσο προϋποθέσεις, στους παραγωγούς να προβαίνουν σε καλλιεργητικές δασοκοµικές επεµβάσεις, όπως για παράδειγµα αραιώσεις, κλαδεύσεις κ.λπ., εφόσον προηγουµένως λάβουν την απαραίτητη σχετική άδεια από την αρµόδια ∆ασική Υπηρεσία.

Ισχύει και για την προγραµµατική περίοδο 2007-2013

Σηµειώνεται ότι η µείωση στα 70 φυτά το στρέµµα για τις φυτείες στις οποίες προβλεπόταν η φύτευση µε 160 ή 250 φυτά και η τροποποίηση για τις φυτείες των ευγενών πλατύφυλλων και λοιπών ειδών, (από τα 28 δέντρα στα 20 δέντρα ανά στρέµµα), ισχύει και για τους δικαιούχους που εντάχθηκαν στο πρόγραµµα της ∆άσωσης και στο «Μπαλτατζής» 2007-2013.

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει:

1. Οι δικαιούχοι, εφόσον οι φυτείες τους έχουν υπερβεί το 7ο (έβδοµο) έτος ηλικίας και αυτές βρίσκονται σε συνθήκες καλής κατάστασης δύναται να προβαίνουν σταδιακά στις κατάλληλες καλλιεργητικές δασοκοµικές επεµβάσεις (όπως αραιώσεις και κλαδεύσεις). Οι επεµβάσεις αυτές, εγκρίνονται αρµοδίως από την οικεία ∆ασική Υπηρεσία ύστερα από αίτηµα του δικαιούχου ή µετά από διαπίστωση της αρµόδιας επιτροπής µη δηµόσιας δασοπονίας.

Οι αραιώσεις έχουν την έννοια του καθαρισµού µε σκοπό την αποµάκρυνση των δένδρων που υπολείπονται σε αύξηση και την ενίσχυση εκείνων των ατόµων που έχουν το καλύτερο µορφότυπο (επιλεκτικές υλοτοµίες).

2. Η αρµόδια ∆ασική Υπηρεσία για την χορήγηση της σχετικής αδείας στα πλαίσια των διατάξεων της δασικής νοµοθεσίας θα εξετάζει, παρουσία του δικαιούχου, την τεκµηρίωση της σκοπιµότητας του αιτήµατος από δασοπονική άποψη και ανάλογα µε τον χρόνο στον οποίο βρίσκεται η φυτεία, το είδος και το µέσο ύψος των δασικών δένδρων, καθώς και την ποιότητα του τόπου, θα προσδιορίζει τον ελάχιστο αριθµό των ατόµων ανά στρέµµα κατ’ έτος ή κατά το χρονικό διάστηµα µεταξύ των δασοκοµικών χειρισµών.

3. Σε κάθε περίπτωση από τις οποιεσδήποτε τεχνικές επεµβάσεις δεν θα µειώνεται το µέγεθος της έκτασης της επένδυσης. Ο ελάχιστος αριθµός των φυτών, µετά το έβδοµο έτος εφαρµογής των δεσµεύσεων και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου δέσµευσης, δεν θα  είναι µικρότερος από τα 70 φυτά το στρέµµα για τις φυτείες στις οποίες προβλέπονταν η φύτευση µε 160 ή 250 φυτά το στρέµµα, ενώ για τις φυτείες των ευγενών πλατυφύλλων και  λοιπών ειδών, για τις οποίες προβλέπονταν φύτευση µε 28 φυτά το στρέµµα, ο αριθµόςτων φυτών δεν θα είναι µικρότερος από 20 φυτά το στρέµµα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται σχετική οµοιοµορφία κατανοµής των δενδρυλλίων στο αγροτεµάχιο.

Εισοδηµατική απώλεια ως 72,5 ευρώ/στρέµµα

Το ύψος της ετήσιας πριµοδότησης για την αντιστάθµιση των εισοδηµατικών απωλειών γεωργικού εισοδήµατος θα είναι µέχρι 18,5 ευρώ το στρέµµα για τους µη αγρότες και ως 72,5 ευρώ το στρέµµα για τους αγρότες, όπως αναφέρει ΚΥΑ του 2001, βάση της οποίας έχουν υπογράψει σύµβαση οι δικαιούχοι. Η διάρκεια των δεσµεύσεων είναι 20ετής, ωστόσο στην περίπτωση φύτευσης ειδών ταχείας ανάπτυξης θα είναι ίση µε το χρόνο εναλλαγής, που µεσολαβεί µεταξύ δύο υλοτοµιών στο ίδιο µέρος. Οι δαπάνες δάσωσης δύναται να φθάσουν ως τα εξής ποσά:

2.000 ευρώ ανά εκτάριο για φυτεύσεις ευκαλύπτων 2.750 ευρώ ανά εκτάριο για φυτεύσεις κωνοφόρων

3.600 ευρώ ανά εκτάριο για φυτεύσεις πλατύφυλλων ή µεικτές που περιλαµβάνουν 75% πλατύφυλλα. Σύµφωνα µε τη νέα ΚΥΑ, η δηµόσια δαπάνη για το έτος 2014 και για το 2015 ανέρχεται στο ύψος των 8,7 εκατ. ευρώ και 7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και αφορά κάλυψη νοµικών δεσµεύσεων από προηγούµενες προγραµµατικές περιόδους και περιλαµβάνουν την καταβολή των προβλεπόµενων ενισχύσεων στα πλαίσια του µέτρου της πρώτης δάσωσης γεωργικών γαιών

Αίτηση πληρωμής για ενίσχυση μέσω ΟΣΔΕ


Για τη λήψη της κατ’ έτος ενίσχυσης οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση πληρωµής µέσω ΟΣ∆Ε, το αργότερο µέχρι την 15η Μαΐου, ενώ απαραίτητη είναι και η δήλωση εφαρµογής µέχρι και την τελευταία ηµέρα του Φεβρουαρίου για τις δεσµεύσεις που αφορούν το έτος 2014. Στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής η κατάθεση των δηλώσεων εφαρµογής, µε τα συνηµµένα δικαιολογητικά, στον αρµόδιο φορέα, υλοποιείται εντός 10 εργάσιµων ηµερών από την ηλεκτρονική υποβολή. Σύµφωνα µε την απόφαση, η δήλωση εφαρµογής συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

Ενυπόγραφη αίτηση πληρωµής, κάθε έτους εφαρµογής της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασµού σε περίπτωση που είναι διαφορετικός σε σχέση µε αυτόν της ΑΕΕ.

Φωτοτυπία της αστυνοµικής ταυτότητας σε περίπτωση που αυτή είναι διαφορετική από την υποβληθείσα στην αίτηση πληρωµής.

Σηµειώνεται ότι η κατηγορία στην οποία ανήκει ο δικαιούχος, προκειµένου να υπολογιστεί το ποσό της ετήσιας πριµοδότησης για απώλεια γεωργικού εισοδήµατος, προκύπτει µηχανογραφικά βάσει του ποσοστού του ΜΑΑΕ του αντίστοιχου έτους εφαρµογής. Στην περίπτωση µη επικαιροποίησης της εγγραφής του δικαιούχου στο ΜΑΑΕ, ο παραγωγός θα λαµβάνει τη σχετική ενίσχυση για αντιστάθµιση των εισοδηµατικών απωλειών γεωργικού εισοδήµατος που ωστόσο αντιστοιχεί σε «µη γεωργό», ανάλογα µε το σχετικό καθεστώς, µε το οποίο εντάχθηκε στο µέτρο.

Οι φορείς υλοποίησης µετά την καταχώρηση στο σύστηµα των στοιχείων των δηλώσεων εφαρµογής από τον εκάστοτε παραγωγό, προβαίνουν στη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων, διοικητικών και επιτόπιων, και µετά στέλνεται εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωµή των δικαιούχων.

Αποκλίσεις στην έκταση «κόβουν» χρήματα

Η µη τήρηση των δεσµεύσεων κατά την εφαρµογή της δράσης επισύρει κυρώσεις, όπως µείωση της ενίσχυσης και αποκλεισµός από το µέτρο βάσει της έκτασης, ανάλογα µε τη διαφορά µεταξύ της ενταχθείσας έκτασης και της έκτασης που θα δηλώσει ο παραγωγός. Επιπλέον, εκπρόθεσµη υποβολή αίτησης πληρωµής, µεγαλύτερη των 25 ηµερολογιακών ηµερών, καθιστά την αίτηση µη αποδεκτή. Πιο συγκεκριµένα, οι κυρώσεις έχουν ως εξής: Εάν η διαφορα:

i. ∆εν υπερβαίνει το 3% ή τα 2 εκτάρια, η ενίσχυση υπολογίζεται βάσει προσδιορισθείσας έκτασης.

ii. Υπερβαίνει το 3% ή τα 2 εκτάρια, αλλά δεν υπερβαίνει το 20% της προσδιορισθείσας έκτασης, η ενίσχυση υπολογίζεται µε βάση την προσδιορισθείσα έκταση, µειωµένη κατά το διπλάσιο της διαπιστωθείσας διαφοράς και

iii. Είναι πάνω από το 20% της προσδιορισθείσας έκτασης, δεν χορηγείται ενίσχυση βάσει έκτασης για την καλλιεργητική οµάδα.

iv. Υπερβαίνει το 50% της προσδιορισθείσας έκτασης, δεν χορηγείται καµία ενίσχυση, την οποία θα δικαιούτο ο γεωργός για το εν λόγω ηµερολογιακό έτος µε βάση την έκταση, όπως προηγουµένως.

Επιπλέον το ποσό της ενίσχυσης που αντιστοιχεί στη διαφορά µεταξύ της αιτηθείσας και της προσδιορισθείσας έκτασης συµψηφίζεται µε τις πληρωµές για ενισχύσεις στο πλαίσιο οποιουδήποτε µέτρου στήριξης σύµφωνα µε το άρθρο 5β του Καν. (ΕΚ) 885/2006 της Επιτροπής, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Καν. (ΕΚ) 1034/2008, τις οποίες δικαιούται ο εν λόγω δικαιούχος βάσει αιτήσεων που θα καταθέσει κατά τη διάρκεια των τριών ετών εφαρµογής που έπονται του έτους εφαρµογής της διαπίστωσης. Αν το ποσό δεν συµψηφίζεται πλήρως µε τις εν λόγω πληρωµές, το υπόλοιπο παραγράφεται.

 

Υποπεριπτώσεις

α. Σε καµία περίπτωση δεν χορηγείται ενίσχυση για έκταση µεγαλύτερη από αυτή µε την οποία ο παραγωγός εντάχθηκε αρχικά.

β. Σε περίπτωση διαφοράς µεταξύ ενταχθείσας και δηλωθείσας έκτασης, αν οι εκτάσεις έχουν δηλωθεί στο ΟΣ∆Ε αλλά δεν έχουν γίνει αντικείµενο αίτησης πληρωµής, δεν εφαρµόζεται η κύρωση.

γ. Εάν η προσδιορισθείσα έκταση καλλιεργητικής οµάδας βρεθεί µεγαλύτερη από τη δηλωθείσα στην αίτηση πληρωµής, η δηλωθείσα έκταση χρησιµοποιείται για τον υπολογισµό της ενίσχυσης και ως την έκταση της σύµβασης.

δ. Οι εκτάσεις που δηλώνονται από ένα δικαιούχο, για το ίδιο ύψος ενίσχυσης, θεωρείται ότι αποτελούν µία οµάδα καλλιέργειας.

 

 


 



 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία