BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Μπαίνει σε ράγες η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Την έναρξη της διαδικασίας για την ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα απορροφήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το ΕΤΕΑΝ, αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Δραγασάκης.

Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση

1
0
Το μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασισθεί η φιλοσοφία και λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι, με βάση τις πληροφορίες, το αντίστοιχο που εφαρμόσθηκε στην Γαλλία για την ίδρυση της αντίστοιχης γαλλικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό στην Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν αποκλείεται να ενταχθούν και άλλοι κυβερνητικοί φορείς με χρηματοδοτικές λειτουργίες ενώ η τράπεζα θα αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Σε ό,τι αφορά τους άλλους φορείς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η περίπτωση του ΤΑΝΕΟ αλλά και της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η οποία ανήκει κατά 60% στον όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,22% και κατά 40% στο ελληνικό δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές, κάτι άλλωστε που περιγράφει με σαφή τρόπο στην ανακοίνωση του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζουν ότι στην τράπεζα θα μπορούν να συμμετάσχουν και ξένα κεφάλαια και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές. Συζήτηση για την συμμετοχή στην υπό εξέταση Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα φέρεται να έγινε στις συναντήσεις του Γιάννη Δραγασάκη με κινέζους αξιωματούχους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα. Επαφές όμως πραγματοποιούνται και με επενδυτικά σχήματα της Ρωσίας και των Αραβικών χωρών.

Με βάση τον σχεδιασμό η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα συγκεντρώσει τα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ αλλά αναμένεται να αξιοποιήσει στο έπακρο την σχέση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα δάνεια των οποίων δόθηκαν από το ΤΠΔ. Βασικός στόχος της υπό σύσταση τράπεζας θα είναι, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε ολόκληρη την επικράτεια, κυρίως εκείνων που λόγω μεγέθους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με την στρατηγική της κυβέρνησης η Αναπτυξιακή Τράπεζα θεωρείται κρίσιμο εργαλείο σε μία περίοδο που οι ελληνικές τράπεζες δεν δύναται να διοχετεύσουν σημαντική ρευστότητα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία