BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σε «γέφυρα» έργα 1,4 δις από το παλιό στο νέο ΕΣΠΑ

Την απόρριψη του αιτήματος παράτασης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας μέσω του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος στη συνέχεια αποκάλυψε ότι έργα ύψους 1,4 δις απεντάσσονται από το παλιό και ίσως ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, προτείνοντας παράλληλα δεκάδες έργα να περάσουν ως «γέφυρες» στο νέο πρόγραμμα.

Σε «γέφυρα» έργα 1,4 δις από το παλιό στο νέο ΕΣΠΑ

1
0
Ειδικότερα, σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, σημειώνεται ότι «η δημοσιονομική στενότητα και η έλλειψη ρευστότητας έχουν επηρεάσει αρνητικά την υλοποίηση των έργων που είναι ενταγμένα στα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013, η οποία λήγει επισήμως στις 31 Δεκεμβρίου 2015»

«Η κρίση ρευστότητας και κάθε εξωτερικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ δεν είναι η μόνη ούτε η πιο σημαντική αιτία μιας αρνητικής υλοποίησης. Ο αναποτελεσματικός προγραμματισμός των προηγουμένων χρόνων, η μεγάλη υπερδέσμευση αλλά και η συνεχής αποδυνάμωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών πολιτικών της προηγούμενης κατάστασης, συνέβαλαν καθοριστικά στην τρωτότητα του ΕΣΠΑ και αποτελούν την κύρια αιτία των σημαντικών καθυστερήσεων» αναφέρει το έγγραφο που υπογράφεται από τον ΓΓ ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Αλέξανδρο Χαρίτση.

Σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ (20,1 δισ. ευρώ κοινοτική συνδρομή και εκτιμώμενη δημόσια εθνική συμμετοχή 5,3 δισ. ευρώ) το υπουργείο Οικονομίας σημειώνει ότι οι επιτροπές παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ συνεδρίασαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2015 για την έγκριση της εξειδίκευσης των προγραμμάτων, οι προσκλήσεις των οποίων αναμένεται να εκδοθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργού Οικονομίας περί "Αιτήματος παράτασης του ΕΣΠΑ"

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία