BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Αδυναμία εισαγωγών και εγγυητικές παγώνουν ξανά τα έργα Μεταποίησης

∆εν δείχνει να ξεκολλά η καταβολή των ενισχύσεων του Μέτρου της Μεταποίησης σε Αλιεία και Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς οι περιορισµοί στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls) εµποδίζουν τις εισαγωγές του απαραίτητου εξοπλισµού για να ολοκληρωθεί η επένδυση, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Αδυναμία εισαγωγών και εγγυητικές παγώνουν ξανά τα έργα Μεταποίησης

0
0

Από την άλλη, η δυσκολία εξασφάλισης των εγγυητικών από τις τράπεζες που γίνεται µόνο µε ισόποση κατάθεση από τον ενδιαφερόµενο, έχει παγώσει τις προκαταβολές.

Όπως αναφέρει το Γεωτεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε) σε σχετική επιστολή του προς τους αρµόδιους υπουργούς, η αδυναµία εισαγωγής του εξοπλισµού θα επιφέρει την µη υλοποίηση πολλών συγχρηµατοδοτούµενων προγραµµάτων καθώς θα χάσουν την προθεσµία της 30ης Σεπτεµβρίου, γεγονός που θα επιφέρει:

  • Απένταξη των εγκεκριµένων επενδυτικών σχεδίων.
  • Το κράτος θα ζητήσει πίσω ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, χρήµατα τα οποία έχει καταβάλει είτε ως προκαταβολή είτε ως πληρωµή δόσης µέρους του προγράµµατος, αφού πρώτα είχε υλοποιηθεί το αντίστοιχο φυσικό αντικείµενο από την επενδυτή.
  • Ο επενδυτής θα χάσει τα χρήµατα τα οποία έχει επενδύσει, σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα µας, καθόσον η επένδυση του θα µείνει στη µέση και το πιθανότερο είναι να µην είναι λειτουργική. Με αυτό τον τρόπο θα χαθούν ζωτικής σηµασίας επενδύσεις για την ελληνική οικονοµία (ιδιωτικές και κρατικές).

Τα ανωτέρω ζητήµατα έρχονται να προστεθούν στην αδυναµία καταβολής του µεριδίου των κρατικών χρηµάτων για την εξόφληση των δικαιούχων.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην Agrenda ιδιοκτήτης τυποποιητηρίου ελαιολάδου που έχει µπει στο Μέτρο της Μεταποίησης και έχει καταθέσει επενδυτικό φάκελο ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, από τα γραφεία στη Βάθης του διεµήνυσαν, ότι «και να καταθέσεις εγγυητική θα κάθεται».

Υπενθυµίζεται ότι το υπουργείο έδωσε πρόσφατα παράταση στην καταληκτική ηµεροµηνία για την υποβολή του πλήρους φακέλου Α’ Μερικής Πληρωµής καταβολής της εγκεκριµένης ∆ηµόσιας ∆απάνης στη Μεταποίηση, έως την 1η Σεπτεµβρίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία