BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Υπό ανάκληση ενισχύσεις για μισοτελειωμένα έργα Μεταποίησης

Με ανάκληση των ενισχύσεων και απένταξη απειλούνται οι δικαιούχοι του Μέτρου 123Α «Μεταποίηση και Εμπορία» που δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν 100% το έργο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, αν το κομμάτι που έχουν τελικώς υλοποιήσει, κριθεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα από την Επιτροπή Παρακολούθησης.

Υπό ανάκληση ενισχύσεις για μισοτελειωμένα έργα Μεταποίησης

4
0

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 8, του Άρθρου 10 του ΦΕΚ 3078/Β'/2013 ισχύουν τα εξής:

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος αδυνατεί να υλοποιήσει την επένδυση, οφείλει να προβεί σε παραίτηση, υποβάλλοντας αίτημα παραίτησης πλήρως αιτιολογημένο. Η παραίτηση μπορεί να αφορά το σύνολο ή μέρους της επένδυσης. Στην δεύτερη περίπτωση και εφόσον το μέρος της επένδυσης που έχει πραγματοποιηθεί, κριθεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, η πράξη απεντάσσεται και οι ενισχύσεις που έχουν καταβληθεί ανακτώνται. Η λειτουργικότητα της πράξης διαπιστώνεται από την Επιτροπή Παρακολούθησης Επενδυτικών Σχεδίων, η οποία συντάσσει και αποστέλλει στο ΦΕ βεβαίωση περί λειτουργικότητας ή μη του μέρους της πραγματοποιηθείσας επένδυσης.

Αναλυτικά το ΦΕΚ σχετικά με τον «Καθορισμό διαδικασίας υπαγωγής αιτήσεων ενίσχυσης μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων σε προγράμματα ενίσχυσης για την περίοδο 2007−2013 καθώς και της διαδικασίας καταβολής των ενισχύσεων στους δικαιούχους»

Παράταση έως τις 30 ΟκτωβρίουΣημειωτέον ότι έως τις 30 Οκτωβρίου 2015 έχουν προθεσμία οι δικαιούχοι του Μέτρου 123Α «Μεταποίηση και Εμπορία» του «Μπαλτατζή», για να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους και να υποβάλουν το αίτημα τελικής πληρωμής με πλήρες φάκελο δικαιολογητικών, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Η παράταση αυτή έρχεται σε συνέχεια σωρείας αιτημάτων δικαιούχων όπως αναφέρεται στην απόφαση, που όπως υποστηρίζει στο αιτιολογικό της, πηγάζουν από την τραπεζική αργία και τα capital controls. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, πολλοί δικαιούχοι του Μέτρου, εξέφραζαν την αδυναμία να ολοκληρώσουν το έργο τους λόγω των δυσκολιών στις εισαγωγές εξοπλισμού και στην εξασφάλιση εγγυητικών επιστολών

Πιο συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

  • Έχοντας υπόψη το γεγονός, της αντικειμενικής δυσκολίας ανάπτυξης του επενδυτικού περιβάλλοντος, λόγω των συνεχιζόμενων, αλλά και ολοένα εξομαλυνόμενων, παράπλευρων επενεργειών επί των συναλλαγών, κατά την διάρκεια της βραχείας τραπεζικής αργίας (ΦΕΚ Α ́ 65-ΠΝΠ, 66 και ΦΕΚ Β ́ 1391-ΓΔΟΠ0000937ΕΞ2015/ΧΠ2255, 1420-ΓΔΟΠ0000945ΕΞ2015/ΧΠ2261).
  • Τα αιτήματα των φορέων των ενταγμένων στο Μέτρο 123 Α επενδυτικών σχεδίων

Αποφασίζεται το εξής:

Ορίζεται η 30η-10-2015 ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση υλοποίησης (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) καθώς και την υποβολή  της αίτησης τελικής πληρωμής με τον πλήρη φάκελο δικαιολογητικών στην αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης για την καταβολή της εγκεκριμένης Δημόσιας Δαπάνης.

Αναλυτικά η απόφαση με θέμα: 1η Τροποποίηση παράτασης ημεροχρονολογιών, ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων του Μ123Α του ΠΑΑ 2007-2013.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία