Η συγκεκριµένη δράση, µαζί µε εκείνες του «Κοµφούζιο» σε ροδάκινα και νεκταρίνια, το θρυµµατισµό λιόκλαδων και την ενίσχυση της σποράς βοσκοτόπων, θα αποτελέσουν τις επιπλέον νέες δράσεις για την πενταετία, στα πλαίσια του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβλαλοντικά».
Στη συνάντηση που έγινε στις 29 Ιουλίου στην έδρα του Φορέα ∆ιαχείρισης ∆έλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκµονα, στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, συµµετείχαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισµών Ριζοπαραγωγών Χαλάστρας και Σερρών, της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας, του ΓΟΕΒ Λαγκαδά - Θεσσαλονίκης, του Ινστιτούτου Σιτηρών του ΕΛΓΟ «∆ήµητρα», της ακαδηµαϊκής κοινότητας καθώς και εκπρόσωποι της ∆ιεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής και των Ειδικών Υπηρεσιών ∆ιαχείρισης και Εφαρµογής των Προγραµµάτων.
Βασικά σηµεία της δράσης
Στο πρώτο µέρος παρουσιάστηκαν τα βασικά σηµεία της δράσης που είναι τα εξής:
Κατάκλυση του αγροτεµαχίου µε µικρή ποσότητα νερού πριν τη σπορά του ρυζιού, προκειµένου να βλαστήσουν τα ζιζάνια.
Άντληση του νερού και διοχέτευση του σε γειτονικούς υδάτινους αποδέκτες (ποτάµια, έλη κ.λ.π.)
Ανάπτυξη ζιζανίων.
Μηχανική καταστροφή των ζιζανίων πριν τη σπορά του ρυζιού.
Ακολουθούν οι συνήθεις πρακτικές της καλλιέργειας.
Η δέσµευση που αναλαµβάνεται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρµόζεται σε καθορισµένα αγροτεµάχια καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας.
Ενδεχόµενο πρόβληµα µε τη συνδεδεµένη
Η ψευδοσπορά γίνεται µε τη σπορά κριθαριού ή βύνης το φθινόπωρο, κάτι όµως που πάει πιο πίσω την καλλιέργεια ρυζιού σύµφωνα µε παραγωγούς. Ως αποτέλεσµα η σπορά να ξεκινά στις 20 Μαΐου, δηµιουργώντας ενδεχοµένως πρόβληµα µε τη συνδεδεµένη λόγω του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου παράδοσης. Επιπλέον σύµφωνα µε παραγωγούς από την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, η ψευδοσπορά µπορεί να οδηγήσει σε απώλειες 150-180 κιλών ανά στρέµµα στο ρύζι.
Σύµφωνα πάντως µε εκτιµήσεις, ενδέχεται σε ορίζοντα πενταετίας η εν λόγω πρακτική να επιφέρει µείωση της χρήσης ζιζανιοκτόνων στα χωράφια σε ποσοστό έως και 50%. Σηµειώνεται ότι ο σηµαντικότερος «εχθρός» των ορυζοκαλλιεργητών είναι το πολύ ανθεκτικό κόκκινο ρύζι και εν συνεχεία η µουχρίτσα αλλά και η κύπερη.